在線解答養貓新手問題(10) 整合個新貓指引好

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
貓仔尿道炎亂屙尿屙左3個禮拜 成日屙極都淨係屙到少少 睇左兩次醫生都係冇咩好轉請問大家之前有冇經驗 係咪會病好耐
新領養8個月貓囡
一黎就痾爛屎, 一日兩三次
過左兩日就帶去睇醫生
開左止痾藥同建議食烚雞胸
而家藥食哂有好轉一日痾一次屎同無咁爛
但仲有d 濕

佢而家食得訓得玩得,好精神
想請問係咪應該keep 住食多幾日雞胸先?
同埋其實8個月貓囡一日食幾多野?
醫生話佢偏瘦,我而家一日分4餐比佢食
每次20~30g 雞胸, 次次都食得哂
貓係咪會識飽唔再食?
隻貓唔肯俾人剪指甲可以點算
屋企有隻幼貓兩個月大 本身朋友屋企養開 尋日轉左黎我屋企養 一路係朋友屋企果陣便便都屙到成形 發現尋晚同今朝佢屙既大便都係偏濕 同埋patpat都會痴住少少血同黏液 想問下係唔係正常
有無做減敏訓練

我郁係趁佢地瞓覺
分幾次慢慢剪
我都係趁佢瞓覺先剪每次剪幾粒, 剪剪下佢就會縮
剪指甲都仲可以
最近見佢地肉球啲毛開始長
驚天氣熱同會跣親
想幫佢地剷毛
兩隻係咁縮手 唔知點剷
藍色係尿路結石啦wo
醫生點講?
醫生點講?成因係咩?試左咩方法而冇好轉?
本身食咩爛屎?
如果有改善就繼續keep住食到d屎正常。
如果叫你喂烚雞胸,咁你直接轉鷄絲既罐頭就得啦。
正常貓小鳥胃應該食唔多wo,佢肯食你咪俾多少少佢。
去左睇醫生 照左超聲波同抽尿種菌話冇咩事
可能環境壓力太大 叫我地唔洗太緊張
d尿咩顔色
平時飲食如何
黃黃地啦
平時都係一半食乾糧 一半食濕糧
等一兩日啲醫院味走咗就冇事
而家咁多日應該ok啦
唔太正常
轉咗糧個啲?
糧冇轉過 係環境唔同左
有冇話幾耐要轉一次乾糧我知唔可以係咁轉 但長期食同一隻會唔會厭依家餵左instinct ultimate protein 4個月 覺得佢地啲屎乾左+細粒左
係呀而家冇事
但佢插喉變咗有氣管問題,食藥又係一大難題
我通常買兩個牌子輪流食
因為怕啲貓糧斷貨,突然轉牌子佢哋會食唔慣
要食多d濕糧啦,健康既屎係一條。
一粒粒就代表唔夠水啦,已經係一個警號。
應該d尿都好黃?
唔慣都可能 如果太多日就睇睇醫生開啲益生菌
佢可能會損咗
一兩星期就會好返
食唔到藥?
想問2個月大貓可唔可以食零食例如貓條?
準備接隻貓返屋企,見人話社會化要趁細個做,得閒唔知咁細個開始俾貓條佢好唔好
*但係唔知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞