在線解答養貓新手問題(10) 整合個新貓指引好

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
想帶貓貓去絕育,請問有冇醫生推薦🙏🏻🙏🏻thanks
啱啱領養左 3-4個月大
入籠肯食肯去廁所
但眼仔碌碌望住你 叫都唔叫
係咪睇多幾日先
想問下有冇方法令隻貓唔好挑食?

屋企其中一隻貓特別挑食, 平時屋企人長期放咗碗乾糧等佢肚餓自己食, 到宜家兩歲淨係鍾意食一種口味嘅罐頭同幼貓乾糧, 明明以前仲細過嗰陣都冇咁挑食

試過買幾個牌子嘅罐頭, 唔同味 唔同質地都係唔肯食, 搞到都唔知點, 好驚佢以後都係咁淨係兩樣野
睇多幾日先 食得痾得飲得就ok
幼貓2個半月大 想問有無貓乾糧同主食罐推薦?食咩牌子好?
諗緊要吾要試heromama隻凍乾晶球糧。
似打交或者R痕r太大力
冇野同你講咪唔叫
冇話一定要交流
佢都未搞清楚你係咩
三個月大貓 開始成日咬人有冇方法搞搞佢
牙痕啊
比啲牙膠或者潔齒野佢咬下
不過小心佢咬爛膠食埋

但其實呢啲BB咬好上癮輕輕桔桔地咁
遲下就冇
Thx ching
今日發現佢背脊頸嗰度有忽五毫子size咁大禿咗 有滲血水 即刻帶咗佢去睇獸醫 醫生話佢免疫力低 濕疹 除咗跟醫生指示仲有咩可以做隻貓痕到狂搲狂甩貓毛
隻英短唔係好識炸腮食咩可以有改善
濕疹如果人就要保持屋企乾爽
同唔好食咁毒嘅野 海鮮牛羊鵝鴨個啲
但貓濕疹第一次聽喎

會唔會睇多個醫生睇下有冇唔同

如果成日r除咗痕仲可能係有壓力所以R
但係如果三個月大嘅幼貓就不建議比貓草之類佢食或者嗅

如果真係暫時咬得太勁,可能真係要強迫佢帶冬甩之類
不過都係睇多個醫生睇吓有咩唔同意見先
唔係好明咩意思
領養左2隻幼貓一個星期
比左間房佢哋自由活動
除咗鏟屎餵食無理過佢哋
一入房就極速狂奔喱入籠底
走左睇cam兩隻肯食肯屙會打下交玩下
幾時先無咁怕人
貓貓跳高跳低過陣後腳有d唔自然拮一拮既動作6歲算唔算年紀大
將有你氣味嘅衣物放喺間房嘅四周
然後你得閒可以就咁坐係間房一陣 靜靜地做自己野唔好理啲貓,等佢地知道你無威脅,應該就慢慢會好啲
6歲仲係壯年,絕對唔係年紀大
某幾隻名種貓好多時都會有先天性嘅關節退化
但如果你隻貓係突然之間先拐下拐下,就建議快啲睇醫生照下隻腳仔了
今晚試吓坐下
如果兩公婆既話係咪兩個人既衫都擺?
無錯,祝你順利
比完野食都可以試下坐係房入面,但唔好有眼神接觸
英短 訓醒一起身就無力 跳既時候都會自已就住就住
幾大?同埋發唔發腮好睇彩數同基因
啱啱比左野食 坐左半個鐘
佢哋唔肯出黎食
今日就咁喇 聽日再試
想問吓大家係咪都每年帶隻貓打防疫針?

兩隻貓淨係打過三針 已絕育
諗緊係咪要補針
佢地驚陌生人&出街
怕佢地應激
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞