在線解答養貓新手問題(10) 整合個新貓指引好

327 回覆
0 Like 1 Dislike
差不多7個月大貓貓黎左未夠一星期
仲係籠養緊
出黎玩時見佢玩到呼吸好急 仲試過開口呼吸
但幾秒後又合埋口
我就捉返佢入籠等佢冷靜下 但係佢都係咁想走返出籠

其實應該幾時比佢自由活動?
佢覺得安全放心其實可以自由行假如冇舊貓
可以睇下佢行啲地方安唔安全
如果好易抖大氣就唔好玩咁多
比佢散下步行下好
屋企得一隻貓
今晚試下比佢自由行
兩日前執到隻貓B,開始餵奶粉,今日開始屙爛屎,需唔需要比益生菌佢食?
佢自己出到黎係咁自己跑 跑到開口抖大氣….
奶粉係幼貓奶粉對吧?

唔好食益生菌住
貓b唔知合唔合適
而且你奶粉對佢嚟講新食物會唔適應都大機會

有冇養過貓?

睇返上少少有另一位都係照顧貓b
望望有冇做齊以上

你隻貓應該都係2星期大
請好好幫佢保暖

同餵食可能要密少少
擋擋佢唔好比佢係咁跑
或者抱佢坐下
暫時仲係唔比抱
隻手放近點就咬
隻貓4個月大養左兩星期左右
最近發現佢隻眼有分泌物
透透地明,有啲膠膠地feel
係眼屎定佢有啲咩問題
同埋接佢返黎之後
每日便便見佢啲屎都幾黑色下
想問係咪正常
關唔關佢食開嘅糧事
除此之外就無見到有咩異樣
胃口幾好行得走得十分活躍
要睇佢點咬
係突襲咁咬
定係抱手咬加腳踢咁
可能同你隻手玩?
貓有正常分泌
暖水紙巾抹抹ok
重點睇多唔多
早晚一次個啲唔叫多
一日要清成4/5次就叫多
屎就可以糧問題
唔一定係唔ok嘅
佢硬唔硬乾唔乾?
Ching 我隻貓6個月大 都係咁 我驚佢係心臟病 所以早半個月帶佢照左X光 肺有少少白 驗血同pro bnp就都正常
醫生話要留意吓佢條脷有冇發紫,如果仲好驚嘅,就遲啲絕育前帶佢照埋超聲波
佢成日呼吸好快同跑完就擘大口呼吸幾秒 我都仲好驚佢係心臟有事
所以都諗緊係咪應該要即刻帶埋佢照超聲波
你可以參考下 但係上網睇就就算驗血X光同心臟酵素正常都仲有可能有心臟病,最好都係要照埋超聲波
試下打去愛協問下有冇得驗先,貓貓係貓協領養
抱手咬加腳踢咁
冇咬/爪出血
最近隻橘貓呼吸比較快
個肚震得幾頻密 冇做劇烈運動下
成日唔放鬆 係度走黎走去 係咁周圍望
平時摸佢會訓係度可以拍屁屁好耐
但係最近訓底好短時間就走
飲食排便完全正常

已經養左幾年 前日就咁落雨都好驚
養貓新手一問,最近領養左隻一歲幾貓女,想做絕育加驗全血,如果愛協嘅話係咪排期要排好耐大家有無好推薦
咁係同你玩嘅成份多
最好買玩具比佢代替你隻手
慣咗就會成日要對你隻手咁做
可能有日有啲野嚇親佢所以緊張?
種啲貓草食下
或者有啲貓草乾周圍放啲得啲味每佢放鬆返啲
愛協你打去問下先
唔打唔知要幾耐
我上年前年使好似驗血加絕育三千至四千
因為每隻不同外加驗多咗一兩樣野
所以價錢唔記得了
數下訓覺時呼吸頻率幾多下,一呼一吸為之一下,正常30-40/分鐘,超過50要即刻去睇醫生。
接左隻8個月大嘅流浪貓 困左籠4日 已經絕左育 每次一行近佢就哈我 有無咩方法同佢相處到
先用大毛巾之類遮蓋籠比個陰暗環境佢
會感覺安全

放啲比佢嘅衣服毛巾入籠
比佢前最好痴下你自己嘅味落去
可以比啲舊毛巾衣服佢

最初咁大反應記最好唔好成日急住想摸佢
慢慢嚟
睇下佢傾兩句計 比飯比水佢習慣環境先

可以用啲乾貓草係手捽下整啲味比佢放鬆啲
但佢未成年就盡量唔好比太多貓草佢
都係嗅下就好

跟住每餐餵食時睇下越放越近佢會唔會反抗

慢慢每日拉近少少啦
8個月街貓都叫獨立咗係要啲時間
通常貓貓屙爛屎要幾耐先會好番?
我隻貓屙左2日, 第二日即刻去買益生菌佢食
精神, 食得玩得訓得冇嘔冇轉糧
係之前去旅行放左佢去貓酒店, 最後一日就開始軟便
睇得出D便便係好左少少但都仲係爛
諗住食多幾日益生菌觀察下先, 冇改善就去睇醫生
都係睇佢情況有冇改善決定
其實叫人上嚟屋企好啲嘅
佢地一轉環境就好易唔舒服
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞