在線解答養貓新手問題(10) 整合個新貓指引好

327 回覆
0 Like 1 Dislike
佢地要打時擋擋佢
抱起大嘅
教導下細個個如果佢聽得明
我隻貓半歲 最近呢個星期先接返屋企 見佢都開始習慣
想逐步幫佢轉糧 因為上網check過食緊呢兩款都麻麻地
而家食緊ROYAL CANIN 法國皇家 幼貓乾糧+Monpetit罐頭 都有烚雞柳俾佢食
想問下有冇推薦嘅乾糧+濕糧
新手一問,有隻半歲幼貓,想問問乾糧嘅話係唔係最好食返專for幼貓嘅貓糧?全齡貓糧係唔係唔太建議?
想問下有無人用過呢支野?
隻貓歲半,最近狂咬我腳尾仲越咬越大力
咁絕育後係唔係又要最好買返絕育配方
請教下咁多位
今日幫隻美短貓女 1歲大做絕育前檢查
驗心臟,做個叫NT-proBNP 既TSET 結果 係187.5 pmol / L

醫生解釋,少過100 = 正常,高過270 = 唔正常(大機會有心臟病)
而係中間既數即係,有3分2係正常,有3分1係唔正常
要睇下係咩貓,同本身有無D 心臟病徵狀
最後醫生建議要照下心先準確知道有無事,暫時建議我唔好做絕育

想問其實係咪可以照做絕育因為我見其他人做絕育都無CHECK 呢樣野,同埋香港呢邊無資料睇,得台灣/大陸有人討論,如果真係有心臟病係咪唔做得絕育
擔心嘅可以睇多幾個醫生問下意見,照下心臟超聲波
名種貓都真係建議要驗下proBNP 因為都真係多啲機會患上心臟病

但唔係100%唔做得絕育,女仔唔絕育嘅話遲啲都好大機會會患上子宮蓄膿,到時就真係會有生命危險同埋最後都係要開刀做手術切子宮

所以問多幾個有信譽嘅獸醫做多啲資訊,我都見過有貓貓有心臟病照做手術都冇事㗎,但醫生要小心啲控制落藥咁解
隻布偶貓啲毛打晒結,用梳都整唔開,去咗睇醫生叫我搵寵物美容搞請問有冇推介
我其中一隻貓尿完jj好濕 好似未屙淨哂咁
屎完又會仲有少少積係個屎忽度
唔會即時自己清潔
一去完廁所即刻衝上床就玩完
有冇方法搞到
另一隻就超級乾淨
多謝你,同屋企人討論完都係決定照下個心臟希望貓貓健健康康
唔知有啲咁嘅野
冇買過
唔洗,就算有絕育配方都係marketing野,大部分貓都已經絕育,普通成貓糧已經適合,照睇成分揀健康既就ok。
所有貓糧問題建議過隔離po貓糧資料庫
新貓?
幾個可能
1. 未習慣你作息
2. 要食早餐
3. 你太耐唔起身(係 正常貓4半5點就醒 6半已經好比面你)佢睇下你死得未

我買咗個格仔籠 一開始每晚啲貓都要喺入面過夜
到我起身先會放番佢地出黎 幾個月就慢慢較番作息

要食早餐嘅話自動出糧機你值得擁有
啱啱領咗兩隻3個月大嘅貓b
第一次屙屎一隻偏軟 一隻直頭屙爛屎
係唔係因為新環境所以會咁樣?
因為佢哋暫時係食返一路食開嘅糧

呢啲算唔算軟便 啱啱養咗隻2個月貓B 比thrive幼貓罐 試過一次踩到周圍都係屎
呢啲唔止軟 直程接近水喇喎
未俾呢款罐之前有無試過屙正常屎
佢一時時 有時又會柯粒粒屎
咁係食咗呢隻罐先屙定點?
有時啲貓食新罐 腸胃唔慣就會肚屙
你試下停一停唔好俾thrive佢食住先
食返之前食完唔會肚屙嘅嘢
如果都係keep住肚屙,或者精神胃口都麻麻就要即刻睇醫生
依個年紀又新養最怕係中貓瘟
通常轉環境係驚屙唔到屎 唔會屙爛屎
有無問過上一手嘅養佢地嘅人,兩隻貓嘅狀態最近係點?
要留意下佢地嘅精神胃口同體溫有無唔妥
有唔對路即刻睇醫生
食咗呢隻罐就會屙軟便,但係佢又唔係好肯食乾糧 呢隻罐就會食晒 佢精神好好好玩得
之前佢哋都係正常呀 係可能有啲驚
但一入屋就唔驚人仲好玩得
胃口就正常 keep住有食嘢
呢幾次啲屎靚返啲 會一路觀察下
想請教下我隻仔一歲
英短
成日幾日都會屙一次爛屎,但精神狀態又好好
有無人知咩事

平時食奇境乾乾
夜晚一餐hero mama罐頭
開頭以為食罐頭會屙
停左一排都係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞