在線解答養貓新手問題(10) 整合個新貓指引好

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
雙層盆唔知豆腐砂會唔會漏落第二層,可能要封住佢用,如果細粒木砂都係臭諗住轉Klitter豆腐砂了
豆腐砂就唔洗用雙層
比啲砂吸尿就得
木砂冇用過所以唔太清楚
第一次餵罐 買左幾款番黎 因為要逐隻牌子試 要點餵先唔會搞到腸胃唔好
我知,但我個盆新買唔想換,諗住封住個底用住先
最近加左2隻緬因貓B貓黎,今日岩岩足2個月
一仔一女
番黎無耐就貓癬+感冒

餵左一4,5日朱古力抗生素好似好D
但係貓癬好似野埋隻仔

依家好尷尬既係又好似唔打得針,感冒又未好晒(每日都有睇,依家得番隻女有鼻涕同兩聲乞嚏,又唔知應該醫邊樣先,同埋貓B係咪可以搽Clotrimazole1%

另外想問既係其實應唔應該放佢地風,放風果時佢地好活潑一困番籠見到佢地無咩心機咁,一陣怕捉出黎滴藥又唔放下佢地又唔知谷到有咩病,但舊貓又會想好奇去聞佢地,可以點處理
其實如果屋企無其他貓
佢又唔太驚新環境 係個好奇寶寶嘅話
唔使一定要困足兩個禮拜㗎
可以由佢自由探索下
最好分開幾日試一隻
睇佢食完有冇軟便或者其他反應
如果太大罐就分幾次比佢食
可以包好雪住
但拎返出嚟用暖水坐熱佢
用熱水坐熱會搞有雪味
慢慢解凍會好啲
唔好整到太熱
暖返常溫就好
封住就ok 唔洗買新嘅
帶去比醫生睇下點開藥 咁多種唔舒服
針就未打得

千祈唔好放佢地出嚟住
會傳染埋舊貓
你玩完新貓要清潔好自己自去掂舊貓
貓癬好易傳染
一陣三隻中哂你頭都痛
兩隻貓b最好都分開先
唔好比佢地兩個互傳
但未打得針無抗體又係易病

依家幫佢地換完糧果D都會有洗手
我初頭都係咁
最尾決定長放佢出黎
佢熟悉左個環境冇再咁好奇就會開始搵人
諗返轉頭其實你每日放得佢一陣出黎緊係捉緊時間去玩 邊會得閒理你
如果幾日試一隻款,換另外一隻款嘅時候係咪都要用過渡法?每日溝少少咁
你困左幾耐
唔該樓主另外想問下宜家貓貓兩個月大 多數困籠到夜晚先放佢出黎 最近日日朝早見到人就不停叫 唔停想出籠 但屋企朝早要出門口 可以點做
好似一個禮拜到
基本上你放完佢出黎佢就會自己搵個舒服既位訓
我個隻而家每晚都會上床同我一齊訓
唔用橙威寶
又平又好用?
萬潔靈 / 橙威寶 / AXE寵物都用得
都差唔多價錢,洗地水真係唔洗買gem killer個d貴勁多倍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞