在線解答養貓新手問題(10) 整合個新貓指引好

328 回覆
0 Like 1 Dislike
換左一日 特高蛋白 貓仔屎就變左 唔係平時咁樣 變咗肚痾 變咗糊狀 因為好明顯臭咗
暫時食番舊糧先? 定洗唔洗睇醫生
屋企都有益生菌,諗住俾佢食左先
同埋換糧係 舊糧8 新糧2 咁樣
但係呢啲係正常副作用 要再少啲 9比1咁樣食
其實有冇邊間獸醫真係好
間間都好多人彈
要時間調整身體分泌既消化酶,食物成分差唔多就未必需要,
低蛋白轉高蛋白呢d一定要慢慢溝,
你暫時食舊糧等佢個肚好返先,再慢慢溝。
一兩次肚屙就未必需要睇醫生,持續肚屙就要啦,自己觀察下佢既情況決定。
想問下佢地啲排泄物+豆腐砂算唔算家居垃圾
每間都一定有好有唔好說話
因為冇事嘅 醫生又nice咪好
有啲難嘅病 冇搵到方法醫 或者接唔到
咪可能比人話差

好難講

只可以睇人地係個間診所解決過咩問題
汪喵砂堅好用
餵番舊糧先
之後再試下7:3比例慢慢轉
我果隻本身食開instinct 普通直接換高蛋白冇問題
養左貓貓3個月
keep住朝早7點會嗌一兩分鐘 搞到全屋醒左
試過比糧 臨訓同佢地都冇用
雖然我冇乜所謂但屋企人好困擾
其實佢地喵喵叫係為左咩
想領養但唔想家訪 有冇推薦
冇裝窗網?
幾多個月大?絕育未?
佢嗌你地有冇理佢?如果唔係發情的話,你唔理佢可能過幾日佢見你地冇反應就唔再叫。
我隻貓女今年3歲
尋日開始係咁出入貓砂盤但又無屎同尿屙
去完之後又係咁叫
佢係唔係有病
平時係食咩?之前d尿黃唔黃?去得順唔順暢?
可能生尿石之類。
乾糧為主 都有飲水但唔算多
咁如果去睇醫生要做啲咩架 會唔會要做手術
咁有機會係生尿石,要去睇醫生,嚴重就要做手術,唔嚴重就靠飲食溶解。
即刻去睇醫生啦,越拖越嚴重醫藥費越貴。
https://www.dogcatstar.com/blog/blog_caturolith/

之後應該成世要食處方糧,同埋諗辦法幫佢補水。
食乾糧係一定一定一定會飲水,唔係幾日就瓜左,但係有飲水唔等於夠。
唔好見到有飲水就以爲健康。成日都話濕糧重要,因爲大部分貓就係唔鍾意飲水,佢地野外係靠動物本身既水分補水,俾人養食乾糧佢地就唔識飲返咁多份量既水分。同埋唔細細個開始轉會好難轉,除非隻貓本身好爲食。
今日會帶佢去睇醫生啦 唔該哂
雖然好煩
但都要望下屋企有冇危險
窗網呢啲必然要裝
有時都借幫你睇下有咩要加固
一陣隻貓打爛你啲野說唔好啦
兩隻貓突然唔鍾意食濕糧
轉咗罐之後肯食返
但係一定我用匙羹餵先肯食
唔係就食兩啖就走去玩
有冇辦法令到佢哋自己食返
梗係有裝啦
咁其實你可以照試普通個d領養
有d話要家訪但係都接受你影相俾佢睇,視乎對方係點

不過我自己就覺得俾佢上一上,佢如果見到其他問題解決左都冇壞呀,佢養得耐都俾到有用既經驗你。
換下糧
可以食到悶
如果搵到通知埋我窗網圍欄乜都裝晒,本身有養緊,想加貓,但家訪好卻步,有啲仲話不定期家訪
發覺搵隻唐貓嚟養仲難過搵名種貓 又要同人鬥快
6個月大 仔嚟 仲未絕
都冇乜理 不過都日日嗌
我仲以為發情係一直叫 因為佢冇周圍屙尿又唔係一直嗌
只不過係日日朝早嗌十幾聲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞