在線解答養貓新手問題(10) 整合個新貓指引好

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
個盆唔啱心水
太高或太低
或者污糟
新手就係要洗多少少錢拎經驗
睇咗心安理得啲
下次就知點搞
呢個post 就係比大家解下其他人問題
知道幾時要仆去睇醫生
晏晝佢訓緊剪下
晏晝暖暖地訓得舒服未必想行

同平時得閒抱下佢玩下佢手指等佢慣下
好難講
佢地明明唔洗返工唔洗供樓

都可以大壓力
我隻貓bb,出世一星期肺炎,醫左2星期洗左幾萬蚊最後都係走左
我隻貓全日D屎有D正常啡色有D黑色
係咩原因呢
黑色應該係有少少硬唔夠水
RIP both
宜家啲bb貓真係 放佢入籠又叫 放佢出黎去個廁所又係門口叫
新手養貓 一定要交下學費,睇下醫生
你耳仔果到千零蚊算平
流眼水 又打乞痴 9成都有感冒
食生肉唔係個個醫生都接受到,佢地prefer 食乾糧
因為生肉怕你處理唔好 生蟲etc

我隻貓貓食生肉既,主要食雞柳 加 營養粉 加水
其實唔洗太大擔心,爬左地多文 貓胃酸係消化到細菌
,所以 又唔應該屌你朋友 貓天性應該係食肉 乾糧只係方便人類既加工品黎,不過食乜都好,最緊要 主子肯食
開始養貓試過全日陪住佢

發現貓一日都幾悶
有時間都要瘋狂陪佢玩 摸下佢 同佢傾計

否則全日發呆會好唔開心
好的 謝謝各位比個地方我呻下

準備買支泡泡靈看門口
佢好容易醒
想問下 唔想隻貓入屋企廁所(驚佢lam到地下有殘留清潔劑沐浴露),所以長關廁所門唔比佢入去
但係佢好好奇廁所入面,變左我哋屋企一有人出入廁所,佢就喺出面捕住,有時佢衝咗入嚟我會立即捉返佢出去。但係發現佢變到我哋一出廁所行出嚟佢就勁驚,有時仲會弓起晒啲毛,唔想搞到佢咁緊張,可以點搞?
比佢行兩次佢就會發覺無野玩
可能你地捉得佢太大力或者表現上太凶
令佢驚比你地捉
試下肯定乾淨比佢入去望下
再好輕手咁抱佢出去

平時如果想阻佢去啲地方
可以試下用手掌擋面再輕撥佢肩位個啲地方要佢轉身
好過捉起佢
求救,本身幫朋友照顧兩隻貓兩個月
今日第一日嚟到我屋企,有一隻一嚟就衝咗入衣櫃匿埋,另一隻用咗兩到三個鐘熟悉完個環境之後就開始對匿埋嗰隻哈氣同埋想出手打佢

聽佢主人講兩隻貓以前一齊住完全冇呢個問題,但匿埋嗰隻係細膽過想打人嗰隻好多

想問係咪要分開兩隻嚟養
想開心分享
隻貓終於肯食晒全碟罐頭
以前食一半 另一半要我餵
最近我遲起身唔得閒餵
佢分兩次食就食晒

幾驚佢以後只食乾糧
你隻貓幾大? 我隻衰貓有時都係咁, 食一半唔食
唔理佢等佢餓就會食埋
但有時好衰格係都唔食寧願食乾糧, 可能唔啱胃口
兩個月半
接左返黎兩星期多d

朝早食完罐頭,我臨出門會放乾糧
佢即刻食晒
所以以為佢唔鍾意食罐頭

最重要我估我唔放長糧
佢餓自然會食,應該係真
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞