在線解答養貓新手問題(10) 整合個新貓指引好

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
我好懶 都無乜點拖地
每日早晚吸塵
保持環境乾爽
一兩星期抹吓間屋
定時幫佢地刷牙 洗耳
SO FAR兩隻貓都健康
我每個禮拜吸完塵再拖地,都拖到成桶污糟水,好多野唔拖真係清唔到。
洗地水可以消毒埋地下,吸塵做唔到。
勤力d啦,對自己同寵物都好。

最多都係兩星期拖一次
諗過係咪換吸塵拖地二合一嗰種吸塵機會方便啲
個籠太細啦見到都覺得慘
有冇諗住放番佢出黎養
最多長期閂房門唔俾佢入房
每日早晚吸已經唔叫懶 我每星期六先有時間吸
你打完針身體抵抗力會低啲
醫生應該會等佢好返先打

你最好留意埋自己有冇被傳染埋
貓癬都煩
佢本身應該有食開嘅乾糧吧?
你中間一餐轉做罐比佢睇下有冇問題就得
食完呢隻幾日無事就可以食下一隻

如果之後想長轉就慢慢加慢新舊糧去做交換
如果冇人就都係暫時困住先
用多少少紙皮毛巾包好啲個籠唔好比佢撞損
有人時就放佢出嚟玩睇下佢會做啲咩危險野
就跟住執下屋確保安全
到你覺得佢唔會出意外咪可以開放比佢自由走

我見啲貓如果冇咩事食完個早餐都會返去訓
晏晝可能食個午飯又訓到五六點起身等食飯

就算坐籠我出咗門叫多陣都走返去訓
可以放個cam偷睇下出街時係咪都一樣
今日D鼻水又出番黎 用埋見到D癬去到其他地方,聽日帶晒佢地睇醫生睇下醫生點醫
搬屋通常啲貓幾耐先適應
我隻貓本身超細膽,隔離屋開門既聲都驚
以前舊屋就算有膠袋都唔怕
依家一小小聲都驚到趴地走
已經有佢味既野拎過嚟
但一日就訓係床角縮埋到踩奶
唯一係到夜晚無哂聲佢會全屋走
每次諗起佢係舊屋到通地訓到反肚就好心痛
我隻貓2個月開始養,之前都好鍾意食mousse罐罐,近哩個月開始就聞下/食兩啖就唔食係咪大個左就會唔鍾意食?而家6個月,有冇咩方法吸引佢食
隻貓有血尿,有冇邊間好嘅診所推介
我都係每個星期六都會花個幾鐘做我隻貓啲清潔野
吸塵拖地,清洗貓砂盤換貓砂,貓兜攞去煮清毒,貓碗架同墊清洗,一星期中間會再吸一兩次塵,其實我已經懶左,以前隻貓岩返屋企一星半點拖地兩次
我都係2個幾月開始養, 因為日頭都要番工冇人係屋企, 我都係照放佢係廳由得佢
初時都會成日睇住個cam睇下佢做緊咩, 擔心佢搞破壞整親自己
到而家6個月都唔洗點理佢, 一開cam睇佢都係訓緊覺
一樣
我都係幾個月開始養
到宜家一歲幾
通常開CAM 睇都係瞓緊覺
熟咗個環境先,最好都係等對你有安全感再自己同佢沖/剪啦,佢大反應就一定唔好勉强做,嚇親嚴重的話可以呼吸唔到即刻瓜。暫時就用濕紙巾同佢抹住先。
自己同佢剪的話就等佢接觸多d剪刀本身先,指甲鉗都係一樣,唔好無啦啦伸出一樣不知名物體出黎。
抱/手腳/耳仔/肚仔呢d都要d安全感先會可以掂。
手腳黃可能某程度上都係唔夠安全感/唔舒服,所以少d理毛,當然太長的話都要靠你幫手修剪同抹。
收到,咁都係等佢真係熟咗再講
習慣左固定時間做就ok,懶開就會keep住懶
係,都維持左3年幾
隻貓成日食兩啖走左去玩 分十次食咁
啲濕糧擺唔得咁耐 點搞好?
主要係我隻花貓女太活躍 成日亂咁跑搵野咬同爬 驚佢太細個放出籠 屋企冇人睇住會有危險 同埋佢又未打針成日亂咁奶
好 唔該樓主
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞