在線解答養貓新手問題(10) 整合個新貓指引好

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
感謝
咁如果貓上食飯枱呢?呢個有冇心得教?
由佢上
可能轉咗環境 佢地都驚
驚個隻可能痴咗你衣櫃衣服味所以唔認得
今日應該好啲吧?
如果真係唔想就不停抱返佢落地 再 no no 佢
No no呢啲教會佢係universal嘅唔好
不過當然佢聽唔聽又另一回事

我就由佢地上枱
佢地會嗅我地食咩 太近都係叫佢唔好同用手擋擋
掉返轉, 佢去過覺得無特別 或者 有野跌過嚇親佢, 就唔會再去

我隻貓原來上到我張枱, 上過一兩次, 俾佢聞過下D野, 無特別就走
有時有野食, 我會擋住佢唔比佢上黎

利申, 佢而家突然上左我枱 但我仲嬲緊佢
我都放棄左掙扎跳上跳落都由佢, 唔想佢跳就擋一擋佢就會走開
我有時no佢佢望一望之後都係繼續做壞事正衰仔黎
貓咁好記住?跌過野就知道唔好再去
嬲佢咩?
你地啲貓貓會唔會眼眉禿左
如果寵物保險係咪都係得one degree 叫做最好 見好似大部分人都係買呢間
部份好記性
有D地方佢知唔可以去,例如廚房、廁所,佢係偷入去,但一見到我就跑走,因為我會鬧佢或者扮踢佢
但記佢自己名就記唔到

嬲佢拖完地,地下仲濕就行去踩
捉一次又偷走一次搞到成腳濕晒
正常耳仔落少少係好稀疏,真係禿就有問題。
如果貓貓好驚公屋啲鐵閘點算好?
出面有人行過都即刻匿埋
新搬入嚟2-3日
未絕育 一歲半

貓貓大便尾段唔成形 有黏液同血絲
食咗醫生開嘅處方糧 驅蟲 益生菌 抗生素已經兩個星期
驗左無梨形蟲

有冇ching有經驗搞唔惦貓貓d大便同驗屎要幾多錢
我隻貓貓個鼻keep 住甩皮,同流鼻水打乞痴,去左睇醫生都唔好,岩岩再去睇,食左醫生d 抗敏感藥之後,打乞痴會噴埋鼻血出黎,一日一次倒。有時打喊路都會流,打去診所度問,姑娘話應該鼻黏膜薄咗,叫我keep 住食埋d 藥佢。有冇人嘅貓貓都係咁已經四日都仲會流鼻血
我嗰隻又係咁
試過大嚇親就會唔敢再做
接左隻貓差唔多兩個星期
感冒睇左醫生 食緊藥
但佢平時食野好唔專心 食幾啖又行開
前幾日食完藥嘔 醫生叫我地逼佢食野
買哂針筒 點知個晚佢又肯自己食
我就開始比啲濕糧佢食
佢肯食 但食一半又走左去
之後就要追住佢用匙羹餵
餐餐都係咁
但比乾糧 佢又肯食

依家餵緊早晚濕糧 返工會擺低乾糧
我係咪應該比返全乾糧佢食
醫生話佢好瘦 要食多啲野
佢唔係唔肯食 但真係食下玩下
有咩方法解決?
你隻情況同我勁似

1. 去獸醫檢查個陣都懷疑有感冒,但無比感冒藥。
而家大概過左一星期多D,呢一兩日都無打乞痴,但仲有眼淚
上網睇過,其實可以等隻貓靠自己好返(當然嚴重就睇醫生)

2. 食野唔專心,食一陣就停左,餵佢又肯食。
接佢頭兩星期都係咁,接近要餐餐餵,早晚濕糧,中間乾糧
但有日朝早我遲起身,餵唔切,竟然等到佢自己食埋下半場
從此我無再餵佢,唔食就掉;乾糧真係放少少,當零食
放工返黎就佢追住我開餐
晚餐又係少少濕糧,食完玩一陣又食多餐凍乾加水
加埋親訓食營養膏,夜晚最多食三次
(獸醫係建議幼貓少量多餐,所以你唔使心急只餵兩三餐)

總結:餓佢自然就醒水識食,尤其要迫佢食濕糧,乾糧真係放少D

但隻隻貓唔同情況,有朋友隻貓只食乾糧大
觀察幾日睇下仲有無,有啲痾損左都會有血絲
我個隻有開藥
醫生仲話要飽肚食
但佢真係食好少
上次佢食完藥嘔
醫生話佢食唔夠野先會咁
所以我先餐餐追住餵佢食
我諗緊佢係咪鼻塞聞唔到
所以先唔太食濕糧
倒乾糧佢食 佢又即清
Purina, RC, 同Hills嘅乾糧係咪都係垃圾食物?
新養緊兩隻貓b 貓仔3個半月大 貓女2個半月大
平時佢地會一齊瞓一齊玩 frd過打band
但係呢幾日貓仔cat flu 同有啲眼腫
要食藥同滴眼藥水 咁貓仔兩樣都好抗拒
治療頭三日都有反抗 但好快就平伏開心返
可能因為每次用藥前都有摸摸 用藥後就俾罐

但係今日第四日滴完眼藥水就明顯心情好差
冇咁活潑同唔講野(平時貓仔好痴人成日喵喵叫)
然後會出post嘅原因係啱啱玩逗貓棒嘅時候
貓仔搶住玩逗貓棒 第一次對貓女哈氣同有啲低沉嘅嗚嗚聲(唔係好識形容)
雖然之後都冇攻擊貓女 亦都讓返俾貓女玩
但都有啲擔心 貓仔依加自己柄埋一邊好靜趴低…

在線求氹返貓仔嘅方法一陣食藥又唔知點算
有冇比零食或者醬醬佢?
我係用呢間
因為睇開個醫生就係panel
冇乜特別,因為優惠又可以推薦人有優惠
新聲當然驚啦
佢知安全就唔會跑可能
先兩三日
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞