在線解答養貓新手問題(10) 整合個新貓指引好

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
唔好
食返啲有營養嘅零食
Ciao ciao個啲食得多唔太好
兩個月貓仔食咁大條野腎病都似

有啲維他命嘅糖仔
或者俾啲營養奶佢飲吓好過

另外貓草呢啲食物盡量都唔好俾佢食
起碼都六個月先
糖仔同營養奶有冇例子參考吓?
請問有冇人需要呢隻處方糧 我家主子食左一粒就唔肯食 有冇人唔介意開過 留tg我pm你
隻貓成日喺門口屙尿 唔係唔肯去砂盤屙 係無啦啦會走去門口屙幾篤。有時見到佢去門口想屙尿咁 到我行過去佢又識跑返入砂盤屙想問下可以點解決
便秘不外乎水份,油脂,膳食纖維問題。
呢隻糧3%膳食纖維應該足夠,17%油脂亦都正常。
冇軟便就應該唔係消化問題。
所以我覺得都係水分問題,九成全乾糧既貓都係水份不足㗎啦。
但係你話尿唔黃,咁我諗唔到係咩原因。
試下擺佢食野個兜係門口
斷估佢唔會係食嘢既地方痾掛
之後冇問題先擺返原位
佢屙好多個位我房門都畀佢屙過 明明已經有兩個砂盤 依家日日都要抹尿 買咗好多支嗰啲噴霧都冇用
發情?定有另一隻貓

有其他牌子嘅
睇自己需要
得佢一隻
如果block過唔繼續食好似唔係幾好喎 有冇試吓濕糧
唔該晒
好間唔中咁俾一次?
我養咗兩隻貓兩個月,兩隻都3-4個月大,嚟咗屋企之後已經痾緊軟便,帶少少血,到依家都係咁,杜過蟲,都重係咁,兩隻都係。
不過兩隻貓都好精神,食欲好,就係唔知點解咁耐都痾血便,關唔關糧事?我聽講糧蛋白質太多會導致痾軟便。
睇返佢地有寫suggest食量
當然唔好日日都比佢食
當個小獎勵去訓練佢
睇睇醫生好
因為血便成因分好多種
同要睇到底點血便法
如果都血便連續兩個月
真係好快啲睇醫生
依兩三個月都有個好嚴重問題
我屋企3隻貓
其中1隻都黎左2年, 近兩三個月, 每2個禮拜倒, 就會有一次o係廚房洗手盆度屙屎
大家知唔知點解會咁?
有冇方法可以令佢唔好咁做
係咪個盆唔夠佢屙
加多個盆係廚房比佢用?
同搵啲soda powder 清乾淨廚房洗手盆啲味等佢搵唔返自己啲味
太細啦
你就咁睇上面根本唔夠位比佢
而且佢有返一定重量
坐上面佢可能覺得唔穩同有機會熱個床墊
活動空間實在太少

同就咁睇個籠咩都冇得玩
基本上就係坐監

見到你地當然會叫你地
用緊花王雙層盆+大粒木砂完全唔吸味又蓋唔晒啲屎,搞到條友仔次次屙屎都勁撚臭,如果轉細粒或者極細粒木砂會唔會有改善?
3隻貓兩個盆, D 砂已經好多, 好滿
試下soda powerder 先
木砂咁大粒唔係好遮到

豆腐砂用開
隻貓會好有心機埋到完全唔見屎
其實要一貓一盆
佢可能見兩個盆有其他貓去完佢就唔去
就搵第個地方去

多砂未必有用
係佢嗅到有第隻貓用咗
冇位放第3個喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞