在線解答養貓新手問題(10) 整合個新貓指引好

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
觀察多一兩日先
見佢生活如常
兩隻又無打交
Sorry我可能講得唔清楚

之前係義工到義工係餵RC幼貓罐+RC糧
我翻到嚟就RC幼貓罐+怪獸部落糧
食咗幾日都冇事係琴日突然有血 比佢嚇死
睇貓砂顔色,我買隻貓砂係米色,平時屙完都一樣係米色冇變黃就ok,清澈的話應該純粹凝結左睇唔到貓砂顔色有變化。
以前少食罐頭時會黃d,睇完醫生逼佢食多d罐頭就清澈好多,連小病都冇曬。

食乾糧既貓係一定會飲水,唔係一早瓜左。
食夠罐頭可以完全唔另外飲水都健康過之前。
話說我新養一對兄妹,入屋4日,阿哥戒心就低咗,有人係到都敢出黎周圍行跳上梳化八掛,但阿妹就唔同,警戒心極高,一有人係同一間房/廳就唔肯出黎,一係匿係籠,一係匿係梳化底,用肉泥都引佢唔到

但偏偏阿妹入屋前眼有發炎,要滴眼水7日,每次滴都真係要捉佢,勁大陣仗先滴到,成過程勁掙扎同明顯係越黎越驚我地,然後其實第二日開始眼已經冇紅冇發炎徵狀,今日第5日我係咪應該停咗佢唔滴眼水
貓掌腫左
隻貓係咁R損自己
點搞
英短成長期算長
如未夠1歲唔洗擔心
想問下大家如果你隻貓好曳,你會點教導/教訓佢?
我呢就有個櫃頂位唔想佢跳上去,因為污糟
第一次跳我捉番佢落黎打左佢幾下
第二次跳見我行過去即刻好似驚左咁跳番落黎
第三次繼續跳繼續捉番佢落黎繼續打
完全唔會記住唔做得唔知驚咁
睇吓係咪隔嚟個隻咬斷
有時可能想爭地位,或者純粹口痕會專登咬
搵嘢封住佢啦
聰明貓嘅話其實知唔做得,只係見你去捉佢反應咁大,佢會覺得可以引你注意,追嚟追去好好玩,好鍾意
平時多啲陪佢玩放夠電,買多啲玩具玩,就唔會做壞事啦
我見佢好似有一兩條生緊出嚟
再觀察吓先
我果隻百厭仔係咁
好似想撚你咁
你行到去佢就跑走
但佢隻跑又唔似係好驚咁跑
係叫住咁彈下彈下咁跑。呢啲叫咩反應成日都係咁
撩你玩
你可以試下櫃頂邊擺小小野,佢見到有野擋住唔方便跳就可能唔會嘗試跳上去。
想問下3個月貓貓有時夜晚同我瞓瞓吓,無端端喺度狂咬我手,又咬又踢咁,可以點教
加貓問題

我個床底又係特別污糟, 唔鍾意佢入去
第一日即刻揾野封住, 但平時又要開床櫃, 好唔方便, 仲好易塌
(但塌左有聲佢就好驚)
第二日我放用唔晒嘅窗網係床下底 ()
佢嘗試想入去, 但唔會入去

仲有廚房同廁所我都唔鍾意佢入去, 都係有D污糟
每次佢入去, 我好惡咁話 "唔得"/ "Shh", 或者直接用腳掃開佢
佢9秒9都走左
開放自由行, 一日只得幾分鐘係廚房同廁所附近
因為佢知危險/驚

我從來都無打過佢, 貓好醒同好唔嚇得,
每次行入去你都鬧佢 或者 有野跌左, 佢好快記到就唔再做
有冇人知邊到有賣可以入微波既斜口高腳碗

我上網最多都係搵到petkit平口高腳碗
請教下

如果貓A想撩貓B玩
但貓B其實本身只鍾意自己一個, 唔鍾意其他貓接近怎至掂佢
有冇得拆?

教唔教到貓A 唔好搞貓B?
定教貓B 接受下其他貓?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞