死後,我成為奈何橋的孟婆(2)

1001 回覆
266 Like 7 Dislike
正皮唔見哂

唔見晒
正皮唔見哂

唔見晒

相比舊 Post?
岩岩正番
唔講都唔記得正評
邊個仲未俾正評?

依家放工,聽日打風朝早補出番,請放心。唔會悶到大家,最緊要比個正皮我
八號已早掛 孟婆訓醒未
十號喇、有冇文
晏少少見,打緊
「你.....真係......」我的呼吸仿似停頓了。

「傻女黎,做左孟婆都係冇變過,依然都係咁容易眼濕濕。」母親道出了我的弱點。

我一直以來竭力壓抑自己的情感,更迷失了自己,連哭泣也不知道是何物。

母親提醒了我,讓我開始找回那個軟弱感性的自己。

但我卻不希望自己是一個軟弱感性的人。

「我冇眼濕濕,只係有沙入眼。」我搖搖頭,擺脱流淚的感覺。

「阿女,生女唔知女心肝咩。你有咩可以瞞得住我?」

母親稚嫩的面孔,娃娃音,配以成熟的說話,令我對母親二字的刻板印象有所改變。

至今,我還未能夠接受眼前的小朋友是我的母親......

更要將她置諸死地,換言之是要我背上殺母之名。
殺佢老母
「孟婆,如果你落唔到手既,可以等我黎。」強哥目無表情,正在培養冷漠的心。

殺人需要培養情緒,總不能要一個充滿快樂與感情的人去殺害別人。

不管是衝動或是處心積慮,不論初犯或是重犯,其中一個特點是犯案是理志與同情會被蒙蔽,只剩下冷漠。

強哥的話仿佛提醒了我是孟婆,不再是母親的女兒,就算現在的我要奪其性命,亦是奉旨行事。

「等等......」我始終沒有這份勇氣。

「阿女,連個天都比機會我!我呢一世人只係做一件事,就係要搞到佢地家無寧日。」母親大力捏著毛公仔。

「你已經冇咁既機會,因為你好快就會番地府。」強哥冷冷說道。

母親注視著強哥,面色鐵青,她似乎還未知道自己將會離世的事實。

「番地府......我冇理由咁早死......閻王話過我呢世會活係小康之家,佢冇講過我會咁早死!你唔使呃我!」母親說話變得激動。
「對唔住,我地係黎帶走你。」我明白不能再隱瞞事實。

我從不希望瞞騙自己的家人,至少我尚活在人間時,從不說謊。

就算她並非我的母親,我亦會毫無保留地告之真相。

我深信每一位亡者也有知悉命運的權利,縱使此時此刻的命運是無法改變。

「你唔可以帶我走!我係你阿媽黎!我投胎之後都係諗住為你報仇,但你竟然唔領我情!」

「上一世你仲係我阿媽,但今世我已經係孟婆,同你毫無關係。」

「上一世,下一世,到底有咩分別?係我記憶入面你依然係我最痛錫既乖女,我只想為你報仇!」

「冤冤相報何時了,倒不如盡早忘記往事,安心投胎。」強哥步步迫近。

「只要佢地家無寧日,咁就一了百了!」

母親的性格是個愛恨分明的人,她很愛惜自己的家人,只要有任何人傷害我們,她必定十倍奉還。

「其實,我已經放底左呢件事。」縱使昔日我被負心漢所傷,但傷口也有復原的一日。

所有的治療亦離不開時間二字,時間能夠沖淡一切。

昔日往事雖然結成瘡疤,揮之不去,但傷口早已不再淌血,我的心早已釋懷。
母愛
講野咁大聲無嘈返醒佢地咩
「放低......?咁你係入世未深,仲未識諗。佢地傷害過你,我一定要十倍還番比佢地。」母親將床上的毛公仔摔在地上。

「就好似呢個毛公仔一樣!」

「媽,你點解要執意報仇?」

「因為我愛你,愛一個人就係要無條件咁保護佢!我絕對唔容許有人傷害你!如果連家人都保護唔到,我點做人阿媽?」

的而且確,母親的天性就是不惜一切保護自己的家人。

「咁你對阿威同阿儀公平咩?」

「咩意思?」母親孤疑地道。

女性其中一個特點是容易對身邊的人和事產生同理心,因此被批評為感情用事。

只要遇見不公平,或關乎母愛的慘劇,便會觸動她們的心靈機關。

例如女性總愛捐助非洲兒童,因為她們不忍兒童年紀輕輕便失去家人,亦得不到三餐溫飽。

亦如女性總會釋心照顧可愛的小動物,因為她們會把母愛投放在小動物,把動物幻想成子女。

至如政治,絕少已為人母的人會關心政治,因為政治並不是生活中的必要部份,更不是子女出人頭地的途徑之一。

可是母親被復仇心理遮蔽了同理心。

「孟婆,時間無多。不如先殺左佢。」強哥在我耳邊悄悄說道。

「放心,仲有時間,我只係想勸下佢。」就當盡回女兒的責任,過了今日,從此互不拖欠。

其實,時間的確無多,太陽漸漸露出光芒,穿過灰朦朦的玻璃窗。

阿威與阿儀很快便會睡醒,到時候要下手便難上加難。

「我尊重你。」強哥後退數步。

「阿威同阿儀......」我眼前突然一黑,未經整個人失去知覺。
講野咁大聲無嘈返醒佢地咩

訓到死左
同埋岩岩餵完奶,又要早起,好快訓著
唔好停
醒呀孟婆,唔洗咁快停呀
食埋晚再出,正皮上啊
食早啲啦你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞