死後,我成為奈何橋的孟婆(2)

1001 回覆
266 Like 7 Dislike
樓主做乜事
「唔好再講,再講就會錯過時間。」白無常輕拍黑無常的肩膀。

「兩位大人,事不宜遲,我地依家就要出發。」強哥伸出手,請兩位無常先行。

「今日我地要勾既魂魄,並唔係一個普通既凡人。」白無常語重心長。

不是一個普通的凡人?難道他有三頭六臂,或是法力超凡?

「呢個人有極大既怨念,佢畢生既心願就係要報仇。」

「白無常,你唔需要同佢地講咁多。」黑無常一面不悦。

「黑無常,佢地絕對有權知道呢件事,我地好快就要面對佢。」白無常罕有反駁。

黑無常亦再無回話,而是加快腳步往前走。

這段小插曲沒有把埋藏在心中的好奇之火淹滅,相反似是暴風雨前夕的平靜小夜。

「呢位亡者擁有十數年既修為,而佢所修為既法術係最毒最邪,佢所有既法器,鬼仔都係由上幾代流傳至今。」白無常的語氣漸變低沉,神色凝重。

擅長降術的降頭師、巫師或法師,大多數的法術都是靠祖宗長輩留傳下來,所以他的實力不容忽視。

「佢並唔單止係修法咁簡單,佢心狠手辣既程度係令人咋舌。」白無常嘆一口氣。
「降頭師往往有一個傳統,就係好中意同人鬥法,往往鬥到對方身體受傷害先肯停。」

「鬥法過後,只要失敗果一方既降頭師肯將自己既信物或者象徵性既物件交比對方,就可以換取解藥。」

「畢竟比試都係點到即試,無需奪人性命。」白無常再嘆口氣。

「但今次呢位亡者,佢為左提升自己既功力而日日夜夜閉關修練,防止自己被打敗。」

「事實上五代為降頭師既佢,由祖宗到佢呢一代,都從未輸過。但佢地既家族實在太狠毒......」

「鬥法,一定要搞到對方精神失常,無藥可救,嚴重既更要令對方賠上性命。」

「唔好再講,到時搞到d後生女未去先驚就唔好。」黑無常再次嘲諷。

強哥一面沉重,不!他本來在臉上就是掛著沉重二字。

無論是他的腳步或是呼吸,依然沒有丁點變化,照樣四平八穩地前進。

雖然我的心有一刻曾被如此恐佈的描述所撼動,但冷靜過後,亦對黑白無法充滿信心。

「黑無常,有d野始終都要面對,唔通唔講就可以令佢地唔使面對?」白無常客氣地回道。

「記住,今次既亡者係非同小可,我相信佢已經廣佈線眼,係我地黎到之前就出盡辦法,保護肉身。」

「佢既控靈術加上咒語,已經足已差遣唔少厲鬼,總之就要小心,我唔想四個人去,少個人番。」白無常憂心忡忡的神情令我有點卻步。
留名
點解唔帶多幾個去

等陣會講
點解唔帶多幾個去

等陣會講

姐系陣間有故
「降頭師往往有一個傳統,就係好中意同人鬥法,往往鬥到對方身體受傷害先肯停。」

「鬥法過後,只要失敗果一方既降頭師肯將自己既信物或者象徵性既物件交比對方,就可以換取解藥。」

「但今次呢位亡者,佢為左提升自己既功力而日日夜夜閉關修練,防止自己被打敗。」

「事實上五代為降頭師既佢,由祖宗到佢呢一代,都從未輸過。但佢地既家族實在太狠毒......」

「鬥法,一定要搞到對方精神失常,無藥可救,嚴重既更要令對方賠上性命。」

「唔好再講,到時搞到d後生女未去先驚就唔好。」黑無常再次嘲諷。

無論是他的腳步或是呼吸,依然沒有丁點變化,照樣四平八穩地前進。

雖然我的心有一刻曾被如此恐佈的描述所撼動,但冷靜過後,亦對黑白無法充滿信心。

「黑無常,有d野始終都要面對,唔通唔講就可以令佢地唔使面對?」白無常客氣地回道。

「記住,今次既亡者係非同小可,我相信佢已經廣佈線眼,係我地黎到之前就出盡辦法,保護肉身。」

「佢既控靈術加上咒語,已經足已差遣唔少厲鬼,總之就要小心,我唔想四個人去,少個人番。」白無常憂心忡忡的神情令我有點卻步。

四個去?

四個去?

四個去?

sor9
四個去就算

夜d有文,記得留個正皮仔
加油努力出文
等睇大戰
卻步在於憑四人之力能否戰勝實力如此強大的亡者,就連白無常亦沒有太大信心。

「既然係咁,點解白大人唔向閻王請援?」強哥突破盲點。

「因為我地冇向閻王稟明事實。」黑無常隱晦道。

竟然如此?今天勢孤力弱的境況竟由白無常所造成,那麼他還有資格擔心嗎?

我不禁向他報以一個不解的目光,質疑他所作出的決定。

「大人點解你要咁做。」強哥應疑惑地瞪著他。

「孟婆橋岩岩重開,但等待投胎轉世既人已經好多,必須要調派大量陰差維持秩序,根本冇多餘既人手派比我地。」白無常原來也有苦衷。

孟婆橋不是三百六十五天全年無休的嗎?正如我從未聽說過牛頭馬面,黑白無常,陸判,閻羅王有休息時間。

「孟婆橋重開?點解一開始就要關閉?」我好奇地問道。

強哥以飛快的速度瞄了我一下,隨即將目光修正,繼續前行。

「初時因為孟婆湯數量不足,所以要封關,但開關之,原本既孟婆就轉左另一個人。」

「地府好少出現人員變動,我地都唔明白發生緊咩事。」白無常聳聳肩。

「呢d野你冇需要明白,完全唔係我地既職責。」黑無常箭箭穿心。

孟婆是地府最神秘的角色,她掌管所有亡者的秘密,包括我們。

可能我也有秘密放在孟婆之中,等待適當時機,才被告知真相。

我不禁期待自己的秘密,那個就連我自也不知道的秘密。

世上最了解自己的人往往不是自己,而是其他人,那個可能與你沒有太多交集的人。

他能主觀地分析那個我,所謂旁觀者清,當局者迷。

「就係呢到。」黑無常停下腳步。
真相只有一個
真相只有一個

柯南咩
真相只有一個

柯南咩

🤓
真相只有一個

柯南咩

🤓

孟婆!!!就係我地幾個之中!!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞