死後,我成為奈何橋的孟婆(2)

1001 回覆
266 Like 7 Dislike
炒人無補水
今晚出文

正皮300上啊

今次係我既暫時告別之作,有緣再見

點解
炒人無補水
今晚出文

正皮300上啊

今次係我既暫時告別之作,有緣再見

點解

因為細佬番新工加番學,未必有咁多時間同精神。

希望今次告別作好好睇睇。

今晚劇情會破天荒發展

今晚劇情會破天荒發展

孟婆除咗被炒之外
劇情仲會有乜突破
唔通閻王將個位俾孟婆?

今晚劇情會破天荒發展

孟婆除咗被炒之外
劇情仲會有乜突破
唔通閻王將個位俾孟婆?

今晚劇情會破天荒發展

孟婆除咗被炒之外
劇情仲會有乜突破
唔通閻王將個位俾孟婆?

再被人炒多次,炒完再炸
難道那一位陌生女子是頂替我成為孟婆的人,所以奈何橋重開,孟婆湯熬成?

我頭皮發麻,心底一寒,手中不停冒汗,閻羅王早已另覓人選。

「大人此話何解?」我的聲線不斷顫抖,害怕他回答出與我臆測得一模一樣的答案。

「因為,奈何橋邊既就係代替你既孟婆。」閻羅王捋捋鬍子,氣定神閒地答道。

閻王的答案與我的推斷一樣,但我並不為此感到驕傲。

成功臆測上意的臣子只有兩個下場,一是被上司所重用,成為推心置腹的親信,二是被上司所猜疑,成為官場鬥爭中的刀下亡魂。

地府當然不像凡間那般膚淺,可是有一點卻與凡間相同。

所有不能合理解釋失敗的下屬,均要接受處分。

孟婆的處分是被閻羅王即時解僱。
我並不害怕失去工作,亦不害怕重投六道輪迴之苦,我並不會因下輩子遭遇而感到痛苦,我從不害怕。

孟婆湯穿腸過肚,混和身體每一滴血,浸泡所有細胞,記憶隨之消逝,一切由零開始。

既然由零開始,既無得又無失,又有何要懼怕?

所有困難,艱苦也是下輩子的事,現在的我不應感到害怕。

強哥一面驚訝,呆得雙眼直視在地下。

他亦想不到身邊的戰友竟會落得如此下場,成為最快被地府解僱的孟婆。

「大人!今次確係我凡心未盡,一直以黎我都自認目空塵世,可以抽離凡間事物,但我竟然唔可以了結自己既家人。」

「世間上百行以孝為先,無人係可以親手了結自己既家人。只係你作為孟婆,我對你既要求比其他人高。」閻羅王指著我的令牌。
「假如今次犯事既係強哥,我唔會咁大反應,但你係孟婆,你要知道自己既身份,係地府記憶既掌管人。」

「小人知罪!」我立即下跪謝罪。

「有時候,我地都要取捨。假如犧牲一個人就可以維持地府既秩序,我地不得不做。」

閻羅王所指的取捨,就是殺死已投胎為人的母親。

「最令我痛心既係,你仲未明白軀體只係一個臭皮囊,你又何必著緊?」閻羅王搖頭嘆息。

我已經準備接受任何懲罰,不會反抗。

「我願意重投六道輪迴。」

「我無意要你重投六道,反而係要你將功補過。」閻羅王將我扶起。

將功補過?小小一個孟婆在失去身份之後如何將功補過?

假如我仍化身於孟婆,亦難以將功補贖罪,難道要我熬製一千碗湯才能補過?

滿腦子異想天開的幻想充斥在我的腦海裡。

「小人定當會竭盡全力!」我懷著上刀山下油鍋的決心。
點補 孟婆我愛你
點補 孟婆我愛你

閰王:呢條係我房鎖匙
點補 孟婆我愛你

「呢到有四封信,分別係記有牛頭,馬面,黑白無常既真正秘密,當中有苦有淚,有喜有悲。」閻羅王從衣袖拿出四封信。

閻羅王以前給予我的秘密並不是真的嗎?

「大人......點解......」我呆呆地盯著書信。

「因為我要考驗下你能唔能夠保守秘密,如果你能夠保守秘密,無胡亂將事實告知四人,證明你通過考驗。我亦放心將呢件事交比你。」閻羅王露出滿意的神情。

這次會不會又是另一個考驗?不,是四個考驗才是。

「小人愚昧,未知如何是好,還望大人言明。」我放棄忖度上意。

「你要將四封信既內容,係一個合適既時候話比佢地知。」閻羅王把信交給我。

「敢問大人,何謂合適既時候?」

「由你決定,我希望你能夠好好處理。」我接過書信。

「大人放心,我一定不負所托。」這是我最後一次證明自己的機會。
孟婆
點補 孟婆我愛你

唔好唔寫故啦 你呢個地府真係好正 好想繼續睇每一個人既故事
點補 孟婆我愛你

點補 孟婆我愛你

晏少少出文
其實許願生生世世相遇結為夫妻係可以既,就好似釋迦文佛同佢既妻子因燃燈佛結緣,以致釋迦係七次往返當中都與其如為夫妻,所以釋迦連夜離開修行,其夫人都是滿心歡喜的 ,只係相遇未必有好結果,每世都會因某些惡業而有一方死去,正所謂愛別離苦,亦因此等逆緣而使阿難尊者(釋迦身旁待者)差d比人色誘,毀壞戒體。

葡提老祖
晏少少出文

sorry仲睇緊既巴絲打,細路工作上出現大問題,要補補獲先,由於事態嚴重,今晚都未必有文,巴打可以盡情屌我,任屌唔嬲,我只係想同大家道個歉
晏少少出文

sorry仲睇緊既巴絲打,細路工作上出現大問題,要補補獲先,由於事態嚴重,今晚都未必有文,巴打可以盡情屌我,任屌唔嬲,我只係想同大家道個歉

放幾張孟婆圖上黎放過你
晏少少出文

罰你孟婆閻王加甜
(9up,千祈唔好)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞