死後,我成為奈何橋的孟婆(2)

1001 回覆
266 Like 7 Dislike
「我地已經......人鬼殊途......你唔好再諗住我。」陳嘉倩關心地說道。

「嘉倩......估唔到你仲咁關心我......」何錫安流著淚,抿著嘴唇。

這是關心嗎?好像與情人眼裡出西施
有異曲同工之處。

「阿安......你聽我講......你唔應該再留戀係呢個世界......你不如盡快投胎,忘記過去......我唔想你受苦。」陳嘉倩輕輕抬起頭,結結巴巴說道。

「投胎......但一投胎就會唔記得你......我唔捨得。」

「安.....我唔值得比你記住.....或者一個更加好既人係下一世到等緊你.....」

「只有你先值得比我記住......」何錫安情心款款地凝望著陳嘉倩。

「咁我係唔係值唔值得你去做任何野?」陳嘉倩的語氣有了微妙的變化。

語氣不再是驚恐,而是漸漸冷靜,心中正在盤算另一樣計謀。

「值得......緊係值得。」何錫安連忙答道。
好好睇呀!專登開個acc支持你

thx巴打
「為左我.....你一定要快d去投胎,過新既生活,有一段新既人生,應承我。」陳嘉倩的話語抹去了驚慌,反而抑揚頓挫有點不自然。

似是不專業的電視演員,把對白生硬地讀出。

「嘉倩......你捨得我咩?你係唔係好想我走......」

「唔係.....我好唔捨得你......但愛情唔應該咁自私,愛情從來都唔在乎擁有,而係在乎為所愛既人過得安好。」

何錫安微微點頭,會心一笑,是發自內心的微笑,與陳嘉倩生硬的對白形成反比。

「嘉倩,你可唔可以答我一個問題。」

「可以......無論你問咩,我都會答你。」陳嘉倩強顏歡笑。

「係呢一刻,你心入面仲有冇我既位置。」何錫安痴痴呆呆地盯著陳嘉倩,等待著她的答案。

陳嘉倩遲疑了半刻,深深吸一口大氣,臉上強擠出一個笑容。

「傻豬,我心入面其實幾時都有你既位置,因為失去左你,我先知道你有幾好。」陳嘉倩掩著臉,狀似哭泣。

何錫安沒有走近陳嘉倩的身旁,相反,他與嘉倩的距離越走越遠。

慢慢地,何錫安後退到木門。
他把木門打開,指著正上方的號碼,126。

「1月26日,係我地第一次相遇。」

陳嘉倩微微點頭,沒有將說話接下去。

「你仲記唔記得點解我要將呢道門油上126? 你仲記唔記得點解我要將道木門搬過黎?」何錫安凝視著126。

只要略費心神,細心回想一下,便不難想像出箇中原因,不之外乎千篇一律的愛情小說情節。

可以陳嘉倩結結巴巴,只能以阿,嗯,哦了事。

現在的何錫安,對於陳嘉倩而言是不值得花一點精神去回想往事。

「嘉倩,我知你一定記得......」何錫安含著淚嗚咽。

「126係我地相遇著第一天,至於呢道門就代表左我地既感情。」何錫安搶先答道,不讓陳嘉倩有沉默無語的機會。

「八,九十年代既愛情係充滿自由同時不失純真,既冇古代既盲婚啞嫁,政治婚姻,又冇現代過眼雲煙,即食愛情。」

「舊時既戀人過住簡單快樂既生活。日出而作,日入而息,往往從拍拖到結婚,由結婚到終老,兩口子都互相扶持,不離不棄。」

「我一直渴望我地既愛情可以不被物質所影響,我只會同認定係一世伴侶既女仔展愛戀情,我嚮往一個純真既年代。」

「無論世界有幾殘酷,只要一踏入呢到,所有既野都變得簡單。」

thx巴打

我係公司由牛頭睇到依度睇到野都唔想做

thx巴打

我係公司由牛頭睇到依度睇到野都唔想做

唔做野會比人炒
文啊
何錫安的臉充滿淚水,他卻沒有心情把淚痕抹掉,而是慢慢離開,連道別也省去。

「牛頭馬面,我要番去地府。」何錫安只抛下冷冷的一句話,沒有向陳嘉倩說再見。

人總會再分離道別時才會說再見,但不說再見,又會否令現實改變,人與人之間不會再有別離?

陳嘉倩亦同樣以沉默回應,那種沉默是無言以對,話不投機的沉默,何錫安一走,陳嘉倩的心便越是輕鬆。

何錫安卻帶著沉重的心情離開,越是離陳嘉倩越遠,他的心便更是沉重,哀痛,痛得不能說話,無語問蒼天。

當感情來到盡頭,不能翻開新一頁時,有人會選擇忘記,開始翻閱另一本書,寫下新的日記。

也有人會從頭到尾,再翻一次,回憶箇中點滴,不願將日記束之高閣,忘記得一乾二淨。

何錫安願意翻看書中每一個章節,回味往事,但陳嘉倩卻選擇忘記。

世間上每一個人也有貪新嫌舊的基因,讀一本新書容易,回味一本舊書,或一生只看一本書卻是難能可貴。

何錫安願意把目光停留在一本書之中,只相信書中的內容而不肯將目光放遠。

直到此刻,何錫安的沉默代表了他已經了解真相,不再對陳嘉倩抱有不必要的幻想。

「好多謝你地今日帶我番黎。」何錫安沉重地道。

「無須言謝,呢d只係我地既份內事。」牛頭答道。
「因為今日,我先正正式式對呢個女人死心......」

「你唔需要同我地講。」馬面冷冷地答道。

「你就當我同空氣講野,有d野講左出黎就會舒服d。」何錫安抬頭抑望著星空。

牛頭馬面沉默地走著自己的路。

「佢每一個動作都出賣緊自己。」

「呢個女人,我對佢真係好失望......我下輩子只有一個願望,就係唔需要再見到佢。」

緣份就是如此奇妙,因果就是如此玄奧。

下輩子,可能換何錫安傷透陳嘉倩的心。

黑白無常站在陰陽交間,擔天望地,正等待出發接收亡者。

「你地係到會合黑白無常兩位大人就得,唔需要跟我地番去。」馬面揮揮手,示意我們離開。

強哥拉拉我的衣袖,把我帶到黑白無常的面前。

「要兩位大人久等。」強哥客氣地說道。

「今次又要同你合作?」黑無常帶點不屑的語氣。

我垂下頭,沒有回答。

「希望你有好好反省,否則我一定會本著賞善罰惡既精神,將你交予閻王治罪。」黑無常字字鏗鏘,表達出無比決心。

他絕對不會賣人情給我,我行事只能加倍小心,自求多福。
自推
推推
孟母gogogo
深夜出文
深夜出文

孟母gogogo

搬樓豬老母出黎催文
婆gogogo

搬樓豬老母出黎催文

自膠

婆gogogo

搬樓豬老母出黎催文

自膠

就算今晚出唔到,聽朝都會出,大家唔好嬲

正皮加速
婆gogogo

搬樓豬老母出黎催文

自膠

就算今晚出唔到,聽朝都會出,大家唔好嬲

正皮加速

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞