死後,我成為奈何橋的孟婆(2)

1001 回覆
266 Like 7 Dislike
聽日再見,今日要趕工啊

做家姐既真係好慘
做家姐既真係好慘

我都要個咁好既家姐呀呀呀呀呀呀
夜晚見大家
夜晚見大家

見唔見到蔡若蓮個仔
見唔見到蔡若蓮個仔

一個鐘內1001 2700正皮
見唔見到蔡若蓮個仔

一個鐘內1001 2700正皮

見唔見到蔡若蓮個仔

出身於一個媚共既家庭,真係好慘。
見唔見到蔡若蓮個仔

出身於一個媚共既家庭,真係好慘。

講埋呢個故事
一日睇曬,好正呀樓主以後得閒再寫呀
等睇新

文呢屌你!!!!
「家姐!你唔可以有事!你話過......會睇住我......一生一世!你唔可以咁冇口齒!」阿聰抱頭痛哭,雙手大力拍打柏油路。

「阿童!」父母從人群中擠擁而出,奔往阿童的身旁。

「咩事......點解會咁架......」父親聲音抖動,不能說出一句完整句子。

「家姐......比果個司機......」阿聰的目光仍然停留在阿童苟延殘喘的身體上。

父親的怒火一發不可收拾,男性埋藏在內心深處的獸性完全展露出來。

無論一個女生有多麼冷酷無情,母性的因子也會埋藏在基因深處,就算少得難以察覺,亦有被觸發的一剎。

無論一個男生有多麼敦厚善良,父性的因子也會蘊藏在細胞核心,就算稀釋得難以辨認,亦有凝固一刻。

如同困果循環,生生不息,雖然我們不能看見,亦難以辨認,可是卻存在於塵世之中,既是灰塵無處不在,亦是空氣影響我們生活。

父親似是失去理智的猛獸,撲向司機,每一拳也朝他的胸口猛擊。

在場人士無一不拍手叫好,沒有拍手的卻是以鎂光燈如攝影機記錄這場打鬥。

「點解.....點解冇人阻止佢......」我衝口而出,一時忘了自的身份。

黑無常狠狠瞪著我,那種眼神就似是一尊石像,既嚴肅又鐵青。

「你只需要記住自己既任務係d咩,其他既野你唔需要理會。」黑無常緩緩走到阿童身旁。
「爸.....停......手......」此時此刻,只有阿童的說話,父親才聽得進耳。

「爸!家姐佢有野同你講!」阿聰叫喊到,並上前分隔兩人。

父親澎湃的怒火轉而成為對女兒的關愛,守候在阿童身旁。

「爸......好對唔住......唔可以同你......影畢業相......」阿童眼泛淚光。

「唔準你咁講!傻女你一定會冇事......」父親的淚水劃過飽歷歲月磨損的面龐。

面龐上的粗糙皮膚就似久未逢露的龜裂地域。

或許,父親真的很多年未曾流淚,每當傷心失意,回想家中各人,便重燃鬥志,看見希望,眼淚自然被蒸發。

直到今天,當希望快要幻滅,如同世界失去太陽,無力蒸發水份,淚水再次流經了龜裂的面龐。

可是,他並不快樂。

「爸......我一直想......講......」

「唔好再講!唔準再講!」父親激動說道。

「爸......我一直.....以你為.....傲......」

黑無常將勾魂令正對著阿童,口中反覆念著阿童的全稱。

阿童的呼吸隨著黑無常急促的話語而漸漸衰減。

「阿童!阿爸呢一世人都會以你為傲......你千奇唔好有事......你係一個堅強既女仔!」父親緊握阿童的手。
點解家姐要自殺

當黑白無常出現就引證家姐唔係自殺,而係佢on99,自己唔為意轉燈有車
點解家姐要自殺

當黑白無常出現就引證家姐唔係自殺,而係佢on99,自己唔為意轉燈有車

點解家姐要自殺

點解家姐要自殺

點解家姐要自殺

累撚死個司機啦西女人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞