菲林機討論區

1001 回覆
22 Like 0 Dislike

試過淘寶咁多次係衰一次姐...個別事件

事實上淘寶買仲可靠過ebay
ebay 啲茂利乜都話good condition, all functional...屌, 黎到就呢樣唔work 果樣唔work

你係咪揀sf 直接運嚟香港?

唔係呀 買一大lot 野再集運呀
用buyup

我本身驚集運會易壞,但你試過幾次都得
咁我可能淘寶買
你覺得x700新手易唔易上手?

x700 好機來的,minolta算係一個完整的系統,鏡群又齊,色水同nikon又好唔同,有少少奶味

minolta我推58mm F/1.4 PF, 聽人講35mm同24mm都係好野,85.8就好重奶味
有無平價菲林介紹,TB 十幾蚊筒有沒有巴打試過?

十幾銀我推薦Fujicolor C200, 平價菲林中性價比最好果隻

用buyup

咁我可能淘寶買

x700 好機來的,minolta算係一個完整的系統,鏡群又齊,色水同nikon又好唔同,有少少奶味

minolta我推58mm F/1.4 PF, 聽人講35mm同24mm都係好野,85.8就好重奶味

x700 夠你由入門玩到精通
nikon FG 都有A mode P mode
想玩nikon 鏡又想同x700 咁嘅價錢可以考慮
有無平價菲林介紹,TB 十幾蚊筒有沒有巴打試過?

十幾銀我推薦Fujicolor C200, 平價菲林中性價比最好果隻

愛克發vista 撚

你係咪揀sf 直接運嚟香港?

用buyup

咁我可能淘寶買

一般賣相機嘅人都包到好實
幾層啪啪紙...佢地賣開機知道點包

ebay 用報紙包, 黎到香港都冇爛

我覺得爆鏡係唔好彩多啲
大家點睇Showa呢間嘢

利申:新手

旺角個地點幾好,上到去都舒服,而且 D sales幾好人,有次同個fd 上去買ae-1, 好詳細咁解釋部機點用
菲林都多,不過論平唔係最平,中下啦

第一部菲林機係showa買
個老闆娘好好人 唔識教到你識
不過後尾識到啲影相fd佢地話showa食水好深
話我部機買貴左好多

showa 上過去,
唔係平
建議去尖沙咀松屋同marketplace

用buyup

咁我可能淘寶買

佢配鏡通常50 1.7 咁樣新手係咪已經ok?

咁我可能淘寶買

x700 夠你由入門玩到精通
nikon FG 都有A mode P mode
想玩nikon 鏡又想同x700 咁嘅價錢可以考慮

我睇咗幾個月,都係中意x700多啲
咁我應該淘寶買,睇落唔錯,啲評語都好好

旺角個地點幾好,上到去都舒服,而且 D sales幾好人,有次同個fd 上去買ae-1, 好詳細咁解釋部機點用

話我部機買貴左好多

showa 上過去,
唔係平

可能去下尖沙咀睇下先,個fd話驚淘寶有問題難搵番佢整

話我部機買貴左好多

showa 上過去,
唔係平

我就覺得d 菲林都唔算好貴喎,120 400H 都係貴淘寶幾蚊定10蚊左右,買一兩筒玩下先都接受到

機就唔清楚,ebay 多

咁我可能淘寶買

夠啦 或者轉35
35mm 我覺得好好用
旺角,九龍塘邊到有得沖菲林

夠啦 或者轉35
35mm 我覺得好好用

35 會唔會啲景太窄,50好似係同眼睇出嚟一樣?

夠啦 或者轉35
35mm 我覺得好好用

35mm係廣過50mm

夠啦 或者轉35
35mm 我覺得好好用

35mm係廣過50mm

原來係咁,我以為愈大愈廣

35mm係廣過50mm

個人覺得35 先係眼見嘅感覺
50 係眼見, 而又可以集中嘅視線

35mm係廣過50mm

咁35 配幾多光圈比較好?

睇你筆直同點用架姐
普通2.8 都夠啦日頭影景

太子output pro lab
Lm

太子output pro lab

旺角仲有 金藝 / 金鈿

睇你筆直同點用架姐

F/2.8窄窄地,夜晚好難用, MC 有35 f/1.8,應該唔貴
好想買fm2
不過周圍睇過都唔平
同埋自己已經有部om10 28mm 鏡
好似買黎又無謂

fm2俾人炒到好貴,除左全機械外唔覺得有咩特別,我覺得fe2仲好。

睇你筆直同點用架姐

F/2.8窄窄地,夜晚好難用, MC 有35 f/1.8,應該唔貴

初步諗住用跟機28 1.7 玩住先
上咗手先再買35
或者睇下香港個啲有冇得跟35先決定
唔該兩位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞