菲林機討論區

1001 回覆
22 Like 0 Dislike

求解答
依家會考慮埋Minolta SRT101 同 x700

一定要揀既話fm2
全手動,唔驚無電
多零件,實有得整
nikon鏡群多,有排你玩
市場大,你自己上fb, dcfever, etc, slr舊機/鏡既話nikon係最多,唔驚買唔到/賣唔到
歷史性,相機只揀3個牌子: leica, nikon, hasselblad (RF, SLR, medium format)

fm, f, fe, fa 其實全部都正
講真fm2真係唔算貴
只係幾年前無人玩菲林所以咁平
除非菲林熱潮又過,否則個價一定硬

咁想問FM2 + 50mm 1.4lens $3000算正常價定貴
Thanks
想問一問曝光策略
因為部機冇得set +-ev,
如果想做少過曝效果

Say, 落200片, 機身ISO 要set 100定400?
Thanks
真新手

咁想問FM2 + 50mm 1.4lens $3000算正常價定貴
Thanks

視乎condition
3k應該要新淨先接受

睇下你有無心影菲林,有咩要求
如果都係諗住試下,唔打算長影
咁的確求其一部單鏡加支50或35已經夠做
一樣好玩,又唔洗捱貴價

但如果你想感受菲林相機成個歷史
我覺得一定要玩果3個牌子
有買貴無買錯
想問一問曝光策略
如果想做少過曝效果

Say, 落200片, 機身ISO 要set 100定400?
Thanks
真新手

想問一問曝光策略
如果想做少過曝效果

Thanks
真新手

自己研究下曝光鐵三角關係你就唔會問
iso200菲林,機身set100=過曝一級
其實全手動係唔需要+-ev制,自己扭iso想+-幾多都得

Thanks

視乎condition
3k應該要新淨先接受

睇下你有無心影菲林,有咩要求
如果都係諗住試下,唔打算長影
咁的確求其一部單鏡加支50或35已經夠做
一樣好玩,又唔洗捱貴價

但如果你想感受菲林相機成個歷史
我覺得一定要玩果3個牌子
有買貴無買錯

無知一問咩為之Condition ?
其實我係諗住長玩既 但始終都係第一次 所以都係諗住買啲平平地既入門機玩住先 到真係玩到好高階先再升級

其實我係諗住長玩既 但始終都係第一次 所以都係諗住買啲平平地既入門機玩住先 到真係玩到好高階先再升級

即係部機/鏡既狀態
最基本全部功能work唔work
外觀有無邊度花,凹,裂
入邊有冇發霉,塵,etc

3千我覺得要機鏡都新淨
你有無朋友用開菲林相機?
有就叫佢陪你買

其實邊有咩入門進階
slr本身已經夠晒入門
你係真玩之後自然會上埋中片幅,自己沖曬
你買部平d既,壞左又唔知比唔比錢整好
想升級又要放走部舊野麻煩自己

不過呢樣真係好個人
你都唔好比我影響到
最緊要自己中意
攝影講到尾係睇你個腦,唔係部機
主要用途係街拍,point and shoot為主
想問下Fujifiln Natura S定係Contax T2比較適合,兩部我見網上都好多人讚
BYW,有用緊無反,想買部細部既菲林機做隨身機

Why not T3

T3好貴
想問下Fujifiln Natura S定係Contax T2比較適合,兩部我見網上都好多人讚

Natura S啦 ,24mm 1.9 夠wide又大光圈。當淨買鏡都抵。T2炒到上天堂。 T3仲要比G Dragon 用過,新淨d個價無8K已經買唔到咁制。

Natura Classica 又點睇
因為未係香港搵到Natura S
另外,邊度買二手機會多選擇,香檳大廈?

Natura S啦 ,24mm 1.9 夠wide又大光圈。當淨買鏡都抵。T2炒到上天堂。 T3仲要比G Dragon 用過,新淨d個價無8K已經買唔到咁制。

全部都係好機
s係prime lens大光圈
classica係zoom lens, 光圈細左
巴打們有用開邊隻正film 推薦

全部都係好機
s係prime lens大光圈
classica係zoom lens, 光圈細左

咁邊度大機會搵到
我下到預計下星期會去香檳大廈睇,仲有其他地方多機?

咁邊度大機會搵到
我下到預計下星期會去香檳大廈睇,仲有其他地方多機?

印像中中環image playground有classica
其他地方冇見過

TST hkcamera
MK showa
SSP 東昇

利申:非打手,自己小心
今日曬左人生第一筒菲林,完全鳩影,柒到無眼睇

留個名
呢度有幾多人自己有filmscanner???

香檳睇Leica Nikon hassel 都ok. P&S少見
Classica 係2.8 , 不如買silvi 2.8,spec差唔多但平好多
Natura S mk 日本天王好似有 4千鬆
Classica 中環黑店都好似有 , 好似5千幾

求解答
依家會考慮埋Minolta SRT101 同 x700

一定要揀既話fm2
全手動,唔驚無電
多零件,實有得整
nikon鏡群多,有排你玩
市場大,你自己上fb, dcfever, etc, slr舊機/鏡既話nikon係最多,唔驚買唔到/賣唔到
歷史性,相機只揀3個牌子: leica, nikon, hasselblad (RF, SLR, medium format)

fm, f, fe, fa 其實全部都正
講真fm2真係唔算貴
只係幾年前無人玩菲林所以咁平
除非菲林熱潮又過,否則個價一定硬

咁想問FM2 + 50.4lens $3000算正常價定貴
Thanks

正常價
唔洗驚買貴 因為呢部野已經比人吹虛到爆。過兩年賣返出去包有賺(只要未壞)

留個名

Yashica 35GT係唔係要自己估焦
新手上路
淘寶淘左部Minolta XG-M平平地玩下先
Pentax 67留名

P67 正野

剛剛Ebay買咗部6X7,連運費4,400
有六支鏡加N多配件,好似太平,而家開始驚

即係部機/鏡既狀態
外觀有無邊度花,凹,裂

3千我覺得要機鏡都新淨
有就叫佢陪你買

其實邊有咩入門進階
slr本身已經夠晒入門

不過呢樣真係好個人
你都唔好比我影響到
最緊要自己中意

無朋友玩開菲林機
其實我都係想買FM2架
但我見FM2都同其他掙成最少$1000
我驚我未夠班 會哂左

另外想問OM-1同X-700 $1800算正常同貴
同埋其實我都有諗過上淘寶買 但又驚伏
新手留名學下嘢

即係部機/鏡既狀態
外觀有無邊度花,凹,裂

3千我覺得要機鏡都新淨
有就叫佢陪你買

其實邊有咩入門進階
slr本身已經夠晒入門

不過呢樣真係好個人
你都唔好比我影響到
最緊要自己中意

無朋友玩開菲林機
其實我都係想買FM2架
我驚我未夠班 會哂左

fm2啦 用落去其實好簡單

無朋友玩開菲林機
其實我都係想買FM2架
我驚我未夠班 會哂左

平少少可以fe2/fa
基本上冇分別, 只係electronic version

上ebay睇下價錢
om-1連50mm鏡好似~$1300
x-700連50mm鏡連$1100都唔洗
唔計運費
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞