菲林機討論區

1001 回覆
22 Like 0 Dislike

某會員話,識攝影就覺得有歷史有味道

喜歡滄桑感同買貴左似乎係兩回事,除非殘都係一項增值條件啦。

你同我就話係殘
佢可能係叫"有經歷""有故事"嘅機

我第一部係Fe,好平都無人要,因為有副對聯 我覺得好正
有無人CONTAX RTS或其他型號單鏡用家?

contax 139用家路過

有乜鏡頭?
部機有無反光鏡下滑問題?

你同我就話係殘

我都覺幾正

你同我就話係殘

正因為「有經歷」先會平。
好想瘋狂食燒味

今次影得一般

識啲乜丫 咁先有滄桑feel 嘛
文青最中意架

某會員話,識攝影就覺得有歷史有味道

你同我就話係殘

個故事就係前幾手用家唔珍惜
有無人CONTAX RTS或其他型號單鏡用家?

contax 139用家路過

有乜鏡頭?
部機有無反光鏡下滑問題?

yashica啲cheap嘢多😂
ML28/2.8 50/1.4 135/2.8c
蔡頭得一支MMJ 35/2.8

我兩部CY body都冇,但我試過有部yashica FX-D中招
果期好多機都係咁,我以為只係yashica機易中招啲
Minolta x-300 / x-700
Minolta 50mm F2
Minolta 35-70mm 3.5-4.8 MD Zoom
Vivitar 19mm f3.8
Vivitar Series 1 VMC 28mm f/1.9
Minolta MC W.Rokkor-HG 35mm f2.8
Pen F 第二代連35MM
Minolta Hi-Matic AF2
Yashica-minister-D

X-300/50MM, Yashica 同一部Ricon傻瓜機,其他都係ebay同Amazon 買
你地多唔多上EBAY 搵野??
Minolta x-300 / x-700
Minolta 50mm F2
Minolta 35-70mm 3.5-4.8 MD Zoom
Vivitar 19mm f3.8
Vivitar Series 1 VMC 28mm f/1.9
Minolta MC W.Rokkor-HG 35mm f2.8
Pen F 第二代連35MM
Minolta Hi-Matic AF2
Yashica-minister-D

X-300/50MM, Yashica 同一部Ricon傻瓜機,其他都係ebay同Amazon 買

Minolta

以前玩蘇聯機個時瘋狂ebay
當然有時都中伏

搵到依部 玩住先
有無巴絲指點下

搵到依部 玩住先
有無巴絲指點下

係你手細定部機大

搵到依部 玩住先
有無巴絲指點下

係你手細定部機大

我諗兩樣都係

搵到依部 玩住先
有無巴絲指點下

係你手細定部機大

我諗兩樣都係

呢支係咩鏡?
大家135用d 乜野菲林?
我去日本專登買d 貴dd 既黎試,試左portra 160 同 ektar, 但係發覺其實c200 都已經好高質 甚至都唔係好覺得同portra 有好大分別
我去日本專登買d 貴dd 既黎試,試左portra 160 同 ektar, 但係發覺其實c200 都已經好高質 甚至都唔係好覺得同portra 有好大分別

愛克發vista 咋
窮撚貪平
三腳貓功夫影唔出分別

用開ektat 100, tudor 200 同 FUJI 富士 業務卷 400

愛克發vista 咋
窮撚貪平
三腳貓功夫影唔出分別

菲林先最大分別
直頭完全唔同色調

愛克發vista 咋
窮撚貪平
三腳貓功夫影唔出分別

菲林先最大分別
直頭完全唔同色調

愛記好紅, 睇慣左lu
自己影自己睇姐

btw, 邊度有iso 1600 3200 彩負賣
同幾錢到?

搵到依部 玩住先
有無巴絲指點下

係你手細定部機大

我諗兩樣都係

好大部
之前係日本見啲柯達菲林 好似好多都貴過香港

係啊 去日本多數買日本限定或電影菲林

係啊 去日本多數買日本限定或電影菲林

但富士業務用又唔係易搵
之前見到業務用100/24 200円一筒
不過影過柯達ProImage就唔想再影富士

係你手細定部機大

我諗兩樣都係

呢支係咩鏡?

50mm F/1.7 指點下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞