菲林機討論區

1001 回覆
22 Like 0 Dislike
最近入左部Pentax LX 裸機
連相機帶個扣都冇
見有人賣原廠扣$200兩粒好貴
想問下有冇代替品?

是咪冇人用pentax?
連相機帶個扣都冇
想問下有冇代替品?

google 過啲圖
個兩粒野惡搞啲喎
200蚊有人賣都算好彩架喇
不過唔平就係真嘅, 或者唔撚用個扣算啦

無朋友玩開菲林機
其實我都係想買FM2架
但我見FM2都同其他掙成最少$1000
我驚我未夠班 會哂左

另外想問OM-1同X-700 $1800算正常同貴
同埋其實我都有諗過上淘寶買 但又驚伏

平少少可以fe2/fa
基本上冇分別, 只係electronic version

上ebay睇下價錢
om-1連50mm鏡好似~$1300
x-700連50mm鏡連$1100都唔洗
唔計運費

x-700連50mm 香港有時一千有找添

X700 記得試快門
用緊Olympus IS 系列 / holga玩具機
其實有無d 類似Olympus IS 系列既機 但細部d架?
其實有無d 類似Olympus IS 系列既機 但細部d架?

補圖

留個名

Yashica 35GT係唔係要自己估焦

no la 呢到兩部都係黃點對焦

補圖

LCA 如何
ebay 六百樓下

補圖
[img]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/01/09/100458_d622963a9b5144ac2cef6b87adc7cc78.jpg[/ig][img]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/01/09/100500_7295acfd42301c93ff09f4fe02ced122.jpg[/ig]

LCA 如何
ebay 六百樓下

你指molo?

補圖
[img]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/01/09/100458_d622963a9b5144ac2cef6b87adc7cc78.jpg[/ig][img]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/01/09/100500_7295acfd42301c93ff09f4fe02ced122.jpg[/ig]

LCA 如何
ebay 六百樓下

你指LOMO?
連相機帶個扣都冇
想問下有冇代替品?

google 過啲圖
個兩粒野惡搞啲喎

唔用扣上唔到相機帶
連相機帶個扣都冇
想問下有冇代替品?

google 過啲圖
個兩粒野惡搞啲喎

唔用扣上唔到相機帶

冇野了
頭先Google 完有人話用哈蘇個扣都得
決定taobao 買個試下

咁邊度大機會搵到
我下到預計下星期會去香檳大廈睇,仲有其他地方多機?

印像中中環image playground有classica
其他地方冇見過

TST hkcamera
MK showa
SSP 東昇

利申:非打手,自己小心

thanks,等我搵個時間去睇下先,多謝提醒

LCA 如何
ebay 六百樓下

你指LOMO?

係呀
不過要注意 買要買原版LCA
新翻出個啲咩LCA+, LCA wide 咪撚掂
連相機帶個扣都冇
想問下有冇代替品?

少眾

得MV-1 同 ME-SUPER , 無 LX
連相機帶個扣都冇
想問下有冇代替品?

是咪冇人用pentax? [/quote]

死圖

少眾

Minolta x700 jj留名

有咩鏡
主要用途係街拍,point and shoot為主
想問下Fujifiln Natura S定係Contax T2比較適合,兩部我見網上都好多人讚
BYW,有用緊無反,想買部細部既菲林機做隨身機

Natura S啦 ,24mm 1.9 夠wide又大光圈。當淨買鏡都抵。T2炒到上天堂。 T3仲要比G Dragon 用過,新淨d個價無8K已經買唔到咁制。

Natura Classica 又點睇
因為未係香港搵到Natura S
另外,邊度買二手機會多選擇,香檳大廈?

全部都係好機
s係prime lens大光圈
classica係zoom lens, 光圈細左

KLASSE S會唔會都幾好, 我見佢個焦距同Contax T2差唔多, 同T2比, 如何呢?
我見另外一部KLASSE W係28mm 焦距
我仲考慮緊咩焦距最合適
連相機帶個扣都冇
想問下有冇代替品?

死圖

少眾

得MV-1 同 ME-SUPER , 無 LX[/quote]

唔慣用啲冇得較快門嘅機
本身有部mx
手痕買左部lx

btw 點解冇乜人提松屋?

因為好多人都係影digital, 回頭先玩film ... only 識有fb page 果d shops ....

利申 : 廿幾年菲林撚

哦...咁都係收埋佢唔好提

松屋即係係TST果間
剛剛google出來

因為好多人都係影digital, 回頭先玩film ... only 識有fb page 果d shops ....

利申 : 廿幾年菲林撚

哦...咁都係收埋佢唔好提

松屋即係係TST果間
剛剛google出來

係呀...野唔多不過幾好人
二手filter 平盡全港
連相機帶個扣都冇
想問下有冇代替品?

死圖

少眾

唔慣用啲冇得較快門嘅機
本身有部mx
手痕買左部lx

[/quote]

MX 都好靚仔

好型不過有啲難用

有咩鏡

唔記得咩鏡
枝燈係showa 個到勁平執返黎

死圖

少眾

唔慣用啲冇得較快門嘅機
本身有部mx
手痕買左部lx

MX 都好靚仔[/quote]

呢支餅好正 , MX +呢支真係 輕便之選。唔知質素點?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞