菲林機討論區

1001 回覆
22 Like 0 Dislike
已賣Pentax 67,入手 Yashica 124G

太重?
之前係日本見啲柯達菲林 好似好多都貴過香港

on9 柯達喺日本係進口野,緊係貴啦
除非你六算果陣去就有機會平過香港
去日本一定係買富士
pro 400H個人覺得最正嘅負正
利申:Leica user

所以我都係剩係買富士囉 六算都係貴 所以唔明上面有巴打做乜咁傻豬係日本買貴柯達

去日本一定係買富士

所以我都係剩係買富士囉 六算都係貴 所以唔明上面有巴打做乜咁傻豬係日本買貴柯達

on9 get錯 以為上面巴打去日本買柯達 自膠一打

係你手細定部機大

我諗兩樣都係

呢支係咩鏡?

50mm F/1.7 指點下

冇咩指教,我都唔係好識

去日本一定係買富士

on9 get錯 以為上面巴打去日本買柯達 自膠一打

我表達得差,我係因為去日本,所以淘左d 菲林過去
我常用c200, 今次淘左兩筒portra 160,一筒ektar,一筒proimage 過去

四國好少菲林舖,仲難揾過香港想買舊鏡一間都揾唔到

有冇人玩過呢部
焦距要自己估 好撚過癮
同埋玩左幾個月,叫做試過幾隻平菲林,真心推薦fuji c200,淘寶14人仔一筒,香港揾$20應該都揾到,我覺得d 色有菲林味得黎又自然。

(我窮jj用平鏡, 印象中係用yashics dx 35 2.8, ebay 買hkd$300)

其他就
proimage 黃黃地幾vintage
gold200 都係黃黃地,好似紅過proimage 少少
業務用400 文青feel 太誇
vista200 紅左d ,幾有趣

純新入坑個人感覺

有冇人玩過呢部
焦距要自己估 好撚過癮

都係靠估...

有冇人玩過呢部
焦距要自己估 好撚過癮

好想玩,但係好貴

有冇人玩過呢部
焦距要自己估 好撚過癮

好想玩,但係好貴

呢部係細個讀書嗰時想買好耐 成日上網毒自己
到讀u嗰時忍唔住儲錢買咗
到出咗嚟做野 成年都影唔到一筒菲林
之前係深之都一樓見到有部rolleiflex 3.5 planar 測光款賣41xx, 有冇人知呢個價同間嘢有冇伏

有冇人玩過呢部
焦距要自己估 好撚過癮

好想玩,但係好貴

呢部係細個讀書嗰時想買好耐 成日上網毒自己
到讀u嗰時忍唔住儲錢買咗
到出咗嚟做野 成年都影唔到一筒菲林

同埋啲condition真係差到冇朋友
岩岩入左部Contax T2

T2 T3 點選擇

T2 T3 點選擇

T2 重菜味色彩濃厚, T3 明亮較sharp色彩鮮豔

幾錢入?
剛剛淘左部fg20, 但係枝測光針唔識跳,有冇ching知道邊度整好?之前見到話中環達叔?其實係邊頭?

到手啦,日本仔真係keep得好靚

部機唔殘,應該冇故事
人地個故事關我Q事咩,故事由我開始嫁ma
屋企有部ae1p呢部機 算唔算新手機

部機唔殘,應該冇故事

係咩網買?
同埋玩左幾個月,叫做試過幾隻平菲林,真心推薦fuji c200,淘寶14人仔一筒,香港揾$20應該都揾到,我覺得d 色有菲林味得黎又自然。

(我窮jj用平鏡, 印象中係用yashics dx 35 2.8, ebay 買hkd$300)

其他就
proimage 黃黃地幾vintage
gold200 都係黃黃地,好似紅過proimage 少少
業務用400 文青feel 太誇
vista200 紅左d ,幾有趣

純新入坑個人感覺

淘寶菲林 有冇店推薦 好怕伏
利申:新手

部機唔殘,應該冇故事

係咩網買?

ebay

部機唔殘,應該冇故事

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞