菲林機討論區

1001 回覆
22 Like 0 Dislike
今日去旺角某菲林相機店sxxxx... 啲相機好似都幾貴下...有無Ching幫襯過?

啲sell屎仲好on9
早排試咗佢地筒電影菲林攞去沖果陣聽到佢地點sell客
完全係錯誤理解咗咩係攝影
得啖笑
同款相機去東X好過

你理解嘅攝影就係真攝影?
no offence

技術層面上我理解嘅就係真攝影

咁人地講左d咩先得嫁

技術層面上我理解嘅就係真攝影

咁人地講左d咩先得嫁

教人鳩咁較個ev+/-
如果想張相影出嚟光啲,扭佢就得

你當我扮大師啦,但係聽完咁樣sell客我覺得間舖唔多信得過囉

有錯咩
Sxxxxx係咪shxxxx
邊到整機好?
Sxxxxx係咪shxxxx

係😂😂
想買鏡頭 有邊間好介紹

教人鳩咁較個ev+/-
如果想張相影出嚟光啲,扭佢就得

你當我扮大師啦,但係聽完咁樣sell客我覺得間舖唔多信得過囉

有錯咩

宜家ev+/- 唔係文青filter 囉,用咗就等於推光張相呀?
如果閣下係文青,呢個觀念無錯
如果你係影相的話,呢個觀念好on9

加ev唔係光左? 咁會點
可能爸打覺得應該解釋咩情況要用掛
例如背光就要+ev

講句公道說話
舖頭賣野你唔可以expect佢好似開班咁教你
分分鐘你識得多過佢,佢只係一間商店,負責賣野
打開門口做生意,最緊要係佢冇昆你

價錢既野每間舖頭都唔同
好似剪頭髮咁
樓下街坊舖收$100, 上樓日式髮廊收$500
服務,燈油火蠟成本全部唔同
唔等於佢掠水
退一百步就算佢真係賺你錢
在商言商有咩問題
唔通佢要開善堂?

有邊個唔知自己上網買最平
自己煮炒丁夠平過茶餐廳啦
有求就自然有供
最緊要人地買得開心
多d人影菲林只會係好事
例如背光就要+ev

講句公道說話

價錢既野每間舖頭都唔同
好似剪頭髮咁
唔等於佢掠水
在商言商有咩問題
唔通佢要開善堂?

有求就自然有供
最緊要人地買得開心
多d人影菲林只會係好事

例如背光就要+ev

講句公道說話

價錢既野每間舖頭都唔同
好似剪頭髮咁
唔等於佢掠水
在商言商有咩問題
唔通佢要開善堂?

有求就自然有供
最緊要人地買得開心
多d人影菲林只會係好事

終於有理性既人講野
利申 玩菲林機多年 香港除左香檳果D都有幫親過。
呢度唔係吊呢度貴 就吊東X伏。好明顯各有各客路,要平你識check機邊有伏機,又包保養又教埋你用邊有平機。

眼見D 人用價同鋪頭比真係得啖笑,唔好講話鋪頭,fb二手區有d 出名seller都話唔好用ebay價錢去講價。賣d Nikon 貴過ebay好多,一樣秒hold。無他,唔洗伏 唔洗煩。 呢度已經值錢。

好記得有間老細講,d人成日話淘寶買菲林平呀,沖曬仲平呀。其實計返平過幾蚊,唔支持下香港菲林界。個個淘寶個個e海灣,香港市場無人肯再搞既時候,就會好似外國咁,得返一兩間沖曬。到時貴極都要硬食。

講句公度說話,樓上提過S記,HK記都有去開,都係算有心搞同推廣,又出錢搞相展同免費教班,賣野價錢有平有貴既,好多人新手入門,都未去過尖沙咀松x 將x 果d,D機仲貴。但都未死得,因為真係有質素同存在價值。東記平係平,一定要識check因為好多都係寄賣。tmax lo都唔會逐部幫你check。但有一兩間變哂質既鋪,1000蚊兩筒菲林就真係嚇死你。呢d好明顯會比市場踢走。

Btw真係想知乜野叫真攝影。
順手一問, 有無人知經dotwell寄台灣沖ecn2要搞幾耐
例如背光就要+ev

講句公道說話

價錢既野每間舖頭都唔同
好似剪頭髮咁
唔等於佢掠水
在商言商有咩問題
唔通佢要開善堂?

有求就自然有供
最緊要人地買得開心
多d人影菲林只會係好事

終於有理性既人講野
利申 玩菲林機多年 香港除左香檳果D都有幫親過。
呢度唔係吊呢度貴 就吊東X伏。好明顯各有各客路,要平你識check機邊有伏機,又包保養又教埋你用邊有平機。

眼見D 人用價同鋪頭比真係得啖笑,唔好講話鋪頭,fb二手區有d 出名seller都話唔好用ebay價錢去講價。賣d Nikon 貴過ebay好多,一樣秒hold。無他,唔洗伏 唔洗煩。 呢度已經值錢。

好記得有間老細講,d人成日話淘寶買菲林平呀,沖曬仲平呀。其實計返平過幾蚊,唔支持下香港菲林界。個個淘寶個個e海灣,香港市場無人肯再搞既時候,就會好似外國咁,得返一兩間沖曬。到時貴極都要硬食。

講句公度說話,樓上提過S記,HK記都有去開,都係算有心搞同推廣,又出錢搞相展同免費教班,賣野價錢有平有貴既,好多人新手入門,都未去過尖沙咀松x 將x 果d,D機仲貴。但都未死得,因為真係有質素同存在價值。東記平係平,一定要識check因為好多都係寄賣。tmax lo都唔會逐部幫你check。但有一兩間變哂質既鋪,1000蚊兩筒菲林就真係嚇死你。呢d好明顯會比市場踢走。

Btw真係想知乜野叫真攝影。

最衰冇得賜酒
"攝影"呢個字真係好難聽
順手一問, 有無人知經dotwell寄台灣沖ecn2要搞幾耐

一個月試過

宜家ev+/- 唔係文青filter 囉,用咗就等於推光張相呀?

咩叫光咗?
光位光咗定暗位光咗?
ev+/-係因為相機開始有A mode,用嚟補足A mode 測光下快門速度計算上嘅誤差
係比你喺光差大嘅情況下確保你想影嘅野可以常正曝光唔會under 或者over
所以ev+/-並唔應該攞嚟當做一個令張相光啲文青啲嘅掣
連曝光嘅原理都講唔到,就淨係叫人扭個ev+/-啲sell屎似搵笨柒
真正嘅攝影係正確曝光
我話嘅,唔啱聽即管分享下

光咪成張光。有錯?
唔係串,你既真正攝影唔等於人地真正攝影。 下下要正確曝光先係影相。我諗呢度大部份巴打都唔識影相。有好多菲林唔足ISO, 推一格ev根本好正常。同埋你係咪expect得太多?買架車洗唔洗教埋"極力子"原理?

咩叫光咗?
光位光咗定暗位光咗?
ev+/-係因為相機開始有A mode,用嚟補足A mode 測光下快門速度計算上嘅誤差
係比你喺光差大嘅情況下確保你想影嘅野可以常正曝光唔會under 或者over
連曝光嘅原理都講唔到,就淨係叫人扭個ev+/-啲sell屎似搵笨柒
真正嘅攝影係正確曝光

光咪成張光。有錯?
唔係串,你既真正攝影唔等於人地真正攝影。 下下要正確曝光先係影相。我諗呢度大部份巴打都唔識影相。有好多菲林唔足ISO, 推一格ev根本好正常。同埋你係咪expect得太多?買架車洗唔洗教埋"極力子"原理?

對好多人來講都係鍾意影相姐,影到自己相要ga效果未ok law

而家咁樣同d人拎d貴器材上山之後只係同其他人鬥器材講技術但就係唔影相有咩分別。

人地間鋪都起碼都叫帶多個新人入來一齊玩,有興趣自然會再睇書或上堂自學,到時再自行改正啦
個快門響1/1000有事 點搞

咩叫光咗?
光位光咗定暗位光咗?
真正嘅攝影係正確曝光

光咪成張光。有錯?

又唔係部部機都有ev+/-
做sell屎其實就算唔詳盡講解都唔好一知半解咁sell客,比咗個錯嘅觀念人
同埋菲林個DR好高,ev+/-一至兩級唔會令到成張相光咗好多,只會令到個暗位無咁under
至少要over 6級先會令到張相整體光咗
http://retrocamerareview.tumblr.com/post/126349855205/how-much-can-you-overexpose-film

我諗果部機無ev,唔會教佢set ev掛
你用負片做standard. 無錯,唔會多好多但實際係有光到 。 even highlight 同 shadow .你可以睇睇圖片條底,已經有光到。 但好多時film scanner 有auto tune exposure(搵返高光同最暗位), 所以出黎唔多覺真係光左。

同埋唔同菲林有唔同特性,民用菲林你over 得多係會偏色。 如果你拎卷業務用over 6 stops 可以變左過期菲林。

咁正片呢? 個scale就會近似而家數碼。總括黎講
加ev,+1ev 係即時會光左。其實無講錯,只係程度唔同姐。

開心share,四千ebay買,有mlu

ebay尋寶好正,有次二千零買到部新淨tc-1

開心share,四千ebay買,有mlu

ebay尋寶好正,有次二千零買到部新淨tc-1

Bid左部Nikon FM2 $1300
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞