菲林機討論區

1001 回覆
22 Like 0 Dislike
有無旁軸撚
估焦好辛苦

M5
對焦好鬼難
影咗2筒有十張out fo
Fuji GF670 路過

巴打有無相share下?
聽就聽得多,現實未遇過有人用

機身相岩唔岩洗

有無用佢既影既相睇下
新手留名 想搵m機

ql19 -pro400h
大家有乜正片好用

120我用rdp
想問下各位 canon a1定minolta x700 比較啱新手?
小弟新手黎 有部fuji st605
遲d放假會同屋企人去長途旅行 想帶埋部相機去
想問下各位巴打 如果帶去旅行有咩要留意

我部機本身冇鏡頭蓋係咪要買番個?

同埋如果係影風和麗嘅景咁我應該用咩ISO嘅菲林?光圈又應該較幾多

原諒小弟無知問題多多
小弟新手黎 有部fuji st605
遲d放假會同屋企人去長途旅行 想帶埋部相機去
想問下各位巴打 如果帶去旅行有咩要留意

我部機本身冇鏡頭蓋係咪要買番個?

同埋如果係影風和麗嘅景咁我應該用咩ISO嘅菲林?光圈又應該較幾多

原諒小弟無知問題多多

最好出發前 check 好部機先,直情買卷平平地既菲林黎試d 快門準唔準,同埋上片回片嗰D 野
鏡頭蓋既話,我自己就多數上住個hood 算,唔用蓋
菲林既話好天既咪iso100, 唔好天咪400,夜晚就... 睇你push 唔push 黎影啦
開頭可以試下 業務用/superia ,有budget 就可以試portra / pro400h 咁
有無旁軸撚
估焦好辛苦

M5
對焦好鬼難
影咗2筒有十張out fo

Leica M5 ?
依家多用Fujica gl690
Nikon FE2留名學野
想放左部olympus OM-1

點解d廠要咁唔環保呢,攞film走就好難重用
依隻有得reload都幾岩我呢D想試下玩Film cam既人

比我執到佢返黎,真係開心,個serial code 仲要好前。

樓主幾錢入手?上網睇400蚊body 無壞零件
叫唔叫平

想要部全手動 筆直800蚊以下
有無好介紹?

比我執到佢返黎,真係開心,個serial code 仲要好前。

樓主幾錢入手?上網睇400蚊body 無壞零件
叫唔叫平

想要部全手動 筆直800蚊以下
有無好介紹?

我呢部800,有埋原廠皮套,第9萬幾部出廠

SRT101 有TTL測光,手動菲林我覺得okay
係好重姐

新手求教學

重唔重

巴打有無相share下?
聽就聽得多,現實未遇過有人用

機身相岩唔岩洗

有無用佢既影既相睇下

返屋企scan返入電腦先

新手求教學

重唔重

新手求教學

重唔重

屈左機
原諒小弟無知問題多多[/quote]

最好出發前 check 好部機先,直情買卷平平地既菲林黎試d 快門準唔準,同埋上片回片嗰D 野
鏡頭蓋既話,我自己就多數上住個hood 算,唔用蓋
菲林既話好天既咪iso100, 唔好天咪400,夜晚就... 睇你push 唔push 黎影啦
開頭可以試下 業務用/superia ,有budget 就可以試portra / pro400h 咁[/quote]

謝巴打
影菲林普遍係咪唔會執相?
fm2用家表示想入返支Planar T* 1.4/50
影菲林普遍係咪唔會執相?

得jpg ,執都唔執得多
有無RF 撚
求入門機推介
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞