菲林機討論區

1001 回覆
22 Like 0 Dislike
135用開Minolta x370
常用58mmf1.4PF 同 35mmf1.8MC
兩支都好正

岩岩入左部x700當upgrade等到貨

我都入左部x 700
貨已到
我之前買咗部x700
其實係咪我係個窿到望到係景深
影出嚟就係?
我到依家都唔係好清楚
用緊部cheap 既,只鐘意細細部
有無旁軸撚
估焦好辛苦

用緊

我有QL17
同埋俄仔L39機,用Russar MR-2,冇測光冇連動
要估焦,不過可以用DOF包

本身都羨慕人地用fm2 果d 但用落其實好方便 街拍唔會好揚 係估焦難少少

用緊35rc
DC係未一定要入電

係啊唔過電就用唔到
嗚呀十五十六呀

用緊同系列
有冇人試過香港用菲林影星
有咩要注意?
Minolta 7sii 揮手
fm2用家
鏡就用返我部d700既
裂像對焦幾好用

屌你呢部都叫cheap
巴打點digitalize d 相,有冇d 入門film scanner 推薦?

咩機

Minolta xg-e

Xg 好似得 a有測光。 半自動無測等於廢機
拎返去搞搞佢好。

之前以為測光死左,
點知有日轉番a mode 又測到,
睇黎老爺機好睇心情
我之前買咗部x700
其實係咪我係個窿到望到係景深
影出嚟就係?
我到依家都唔係好清楚

我試完筒菲林答你
有冇人試過香港用菲林影星
有咩要注意?

有冇人試過?
兩支都好正

Pf, 同mc 都用唔到p
咁你入部x700 為乜 同370有咩分別
我新買咗部minolta 7sii
試機時扭光圈環好正常,測光也正常
返到屋企再扭,每個手動f no. 都扭到,唯獨是扭唔返去auto
感覺扭到果個位就有嘢卡住, 扭唔到去auto

有冇巴絲打知唔知咩事?
有冇巴打有OM10/OM2 可以評論下,想平平地買部玩下,實際使用有冇暗病?算唔算平價FM2?

om10用家
用咗5年無出過問題(一年影3/4筒左右

我都係用om10 28mm F3.5
其實都幾好用,係我隻眼睇電子測光會散光
宜家想買支om 50mm

我反而想搵28mm
不過見到都好貴
兩支都好正

Pf, 同mc 都用唔到p
咁你入部x700 為乜 同370有咩分別

再消多筒菲林
準備入MD

MD Lens有冇好介紹?

屌你呢部都叫cheap

姊妹機 Rollei AFM35
今日係屋企搵到之前屋企人好耐冇用既相機
Pentax mz50
請問各位巴打呢部新手入門啱唔啱用?
係用咩接口 想換鏡頭 因為鏡面花咗
而且 我望個觀景器發現有達深灰色既跡
我除咗之鏡 檢查吓發現原來係反光镜有跡
加上部機又要用電芯 唔知邊到有得買
結論係咪索性買過部新?

你地會係邊曬相?
最好平靚正快
新手想買機 有咩型號推介
巴打點digitalize d 相,有冇d 入門film scanner 推薦?

無人自己scan?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞