菲林機討論區

1001 回覆
22 Like 0 Dislike
新手買左部minolta hi-matic7s
過兩日出去試影

Nikon AF2 試影
Point and shoot真係幾方便又輕身
有冇巴絲用gr1s?
我嗰部開機之後拑shutter冇反應
香港而家仲有冇得整?
留名
尖沙咀 HK camera 我覺得都幾好

新手留名,8年前買的一手 natura classica
不過近年好忙,一年都影不完一筒菲林
朋友想搵部gr1v
自己想搵部olympus xa2
香港有無鋪頭有?
自己以前少玩菲林 用開f90x 同fm2
呢排又玩番 想玩下啲傻瓜有無咩好介紹?

人生第一筒菲林,擺左成年先記得未沖

人生第一筒菲林,擺左成年先記得未沖
無知一問 Ricoh kr5 如何?
屋企人留落黎的
想平平地執部傻瓜機 要薄身D 有咩好推介
nautra真係好靚
邊到買菲林平
邊到買菲林平

秒經問題

如無意外outputpro lab係最平,淘寶你要一次買好多先平果少少

不過依間嘢好多朋友親身經驗/巴打表示過沖彩色會偏色/奇怪色

買完去第度沖囉
其實同一種菲林用唔同機影 最大嘅分別係咩
利伸 fm2用家
同埋最近想入手支35mm鏡 有冇巴絲有好推薦 budget當然越平越好 最緊要性價比高
其實同一種菲林用唔同機影 最大嘅分別係咩
利伸 fm2用家
同埋最近想入手支35mm鏡 有冇巴絲有好推薦 budget當然越平越好 最緊要性價比高

無分別。 菲林唔同數碼。你買到部機繞飛都無用。 分別只在 鏡,菲林。
有無旁軸撚
估焦好辛苦

用緊
有無旁軸撚
估焦好辛苦

用緊

我有QL17
同埋俄仔L39機,用Russar MR-2,冇測光冇連動
要估焦,不過可以用DOF包
新手想問下部相機入面反光鏡有少少塵係咪對影相無影響,之前上網睇就話鏡入塵先有影響

利申:canon ae1p
Minolta x700冇電用唔用到
有冇巴打有OM10/OM2 可以評論下,想平平地買部玩下,實際使用有冇暗病?算唔算平價FM2?

om10用家
用咗5年無出過問題(一年影3/4筒左右
135用開Minolta x370
常用58mmf1.4PF 同 35mmf1.8MC
兩支都好正

岩岩入左部x700當upgrade等到貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞