菲林機討論區

1001 回覆
22 Like 0 Dislike

咁邊度大機會搵到
我下到預計下星期會去香檳大廈睇,仲有其他地方多機?

印像中中環image playground有classica
其他地方冇見過

TST hkcamera
MK showa
SSP 東昇

利申:非打手,自己小心

香檳真係李嘉誠都嫌貴
btw 點解冇乜人提松屋?

因為好多人都係影digital, 回頭先玩film ... only 識有fb page 果d shops ....

利申 : 廿幾年菲林撚

因為好多人都係影digital, 回頭先玩film ... only 識有fb page 果d shops ....

利申 : 廿幾年菲林撚

哦...咁都係收埋佢唔好提

無朋友玩開菲林機
其實我都係想買FM2架
但我見FM2都同其他掙成最少$1000
我驚我未夠班 會哂左

另外想問OM-1同X-700 $1800算正常同貴
同埋其實我都有諗過上淘寶買 但又驚伏

平少少可以fe2/fa
基本上冇分別, 只係electronic version

上ebay睇下價錢
om-1連50mm鏡好似~$1300
x-700連50mm鏡連$1100都唔洗
唔計運費

x-700連50mm 香港有時一千有找添

fe2 condition 好點會係比fm2 平少少呀?
主要用途係街拍,point and shoot為主
想問下Fujifiln Natura S定係Contax T2比較適合,兩部我見網上都好多人讚
BYW,有用緊無反,想買部細部既菲林機做隨身機

Why not T3

T3好貴

咁Gr1s/v law .....
Nikon FE2留名

想買枝wide 因為影景多
請問有咩好推介

nice ..... FE2 係我主力機。
有無旁軸撚
估焦好辛苦

有近視 用菲林機好辛苦

神邏輯!
有近視 用菲林機好辛苦

神邏輯!

係咪冇調過個屈光呀
有無旁軸撚
估焦好辛苦

旁軸有旁軸嘅樂趣
有近視 用菲林機好辛苦

神邏輯!

係咪冇調過個屈光呀

咁係MF 嘅問題,不是菲林嘅問題。世上有AF 菲林相機。
btw
尖頂大F 感覺上好似平左
收藏入貨好時機
btw
尖頂大F 感覺上好似平左
收藏入貨好時機

係呀。上年入左了

神邏輯!

係咪冇調過個屈光呀

巴打近視用菲林機有乜困難先
我都成千度近視啦又咪成日影

除左有啲機要調屈光之外,
取景對焦冇難度喎

係咪冇調過個屈光呀

巴打近視用菲林機有乜困難先
我都成千度近視啦又咪成日影

除左有啲機要調屈光之外,
取景對焦冇難度喎

巴打,我無問題啦,我quote 人地ja
有冇巴絲係儲機多於影相?

我就係...中意呢啲小巧精緻嘅機械野
雖然識用不過影到2999

但係機就一大堆, 有啲都未出過街...

其實很忙,近年除左旅行都好少影了。要多d 影先得。

我曾經擁有 : GR1s, FM10, F80, F100, F, F2, F3, FE, FE2, Contax T3, Contax RX2, Contax 167mt, Contax G1, Xpan2, P67, Leica M6, Ricohflex

現在仲keep 住 : M6, F (尖), T3, FE2, Ricohflex, G1

最dum 春係放左99% full set Xpan2

唔記得左用咩菲林

其實很忙,近年除左旅行都好少影了。要多d 影先得。

我曾經擁有 : GR1s, FM10, F80, F100, F, F2, F3, FE, FE2, Contax T3, Contax RX2, Contax 167mt, Contax G1, Xpan2, P67, Leica M6, Ricohflex

現在仲keep 住 : M6, F (尖), T3, FE2, Ricohflex, G1

最dum 春係放左99% full set Xpan2

我就多過巴打你, 不過平機多
總之平過街價先會買

大F F2 FT3 EL FM2 FG FA
OM1 OM2 OM2000 PEN-F PEN-FV PEN-EED mju-III
X600 X700
M5 CL SL2
海鷗DF DF-300 上海58-2 青島6 珠江S201
FED2 MIR Zenit-B Zenit-AUTOMIC ZENIT-412 KIEV-4AM LOMO-LCA

BTW 用 LCA snap shot 幾方便

唔記得左用咩菲林

點都唔似愛克發

唔記得左用咩菲林

點都唔似愛克發

淨係記得係kodak 跟住就無印象 我都想搵返依隻色水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞