菲林機討論區

1001 回覆
22 Like 0 Dislike

前排應該好多人影到
鏡頭玻璃望入去有黑色點點
會係發生乜事

仲有菲林 冇拆開睇
剛剛淘左部fg20, 但係枝測光針唔識跳,有冇ching知道邊度整好?之前見到話中環達叔?其實係邊頭?

FG-20 達叔一定唔會幫你整
巴打買左幾錢?
電子機淘寶有個山東佬或者會整
我有部FG 都比佢整過
會係發生乜事

仲有菲林 冇拆開睇

有塵?
抹下囉, 尖沙咀有檔抹定焦都係100蚊
剛剛淘左部fg20, 但係枝測光針唔識跳,有冇ching知道邊度整好?之前見到話中環達叔?其實係邊頭?

巴打買左幾錢?
我有部FG 都比佢整過

不如試下自己黎 敢唔敢
岩岩入左部Contax T2

T2 T3 點選擇

T2 重菜味色彩濃厚, T3 明亮較sharp色彩鮮豔

其實以前都有部T3 用落 覺得 手感唔太好 無手把位,
之後唔知做咩放左 , 極度後悔, 因為以家個價錢太癲狂

然後最近由有位台灣朋友到接手左部T2, 手感一流

巴打買左幾錢?
我有部FG 都比佢整過

不如試下自己黎 敢唔敢

電子野喎

有冇人玩過呢部
焦距要自己估 好撚過癮

都係靠估...

想試下LC-Wide

巴打買左幾錢?
我有部FG 都比佢整過

連鏡千一人仔,其實諗住送俾人,所以廢事寄黎寄去,上網search仲有盧師傅同余師傅,聽日去撞下

有巴打話自己整是咩玩法?

巴打買左幾錢?
我有部FG 都比佢整過

連鏡千一人仔,其實諗住送俾人,所以廢事寄黎寄去,上網search仲有盧師傅同余師傅,聽日去撞下

整一整最平你預三舊起

巴打買左幾錢?
我有部FG 都比佢整過

整一整最平你預三舊起

都ok嘅.......有冇推介邊度好?
會係發生乜事

仲有菲林 冇拆開睇

有塵?

師兄邊檔
抹油又點計

整一整最平你預三舊起

香港就試下fb search 修理達人蘇師傅
我估事實上佢唔係一個人整
因為佢乜野都整, 唱機衣車相機...
我個F2A 測光頂佢整左我380 蚊

淘寶就有個seller 叫 濟南威廉相機xxx 咁上下
會係發生乜事

仲有菲林 冇拆開睇

有塵?

師兄邊檔
抹油又點計

利時 10樓10 室
最近有部hi-matic 7s 整左我200蚊
香港黎講算平

整一整最平你預三舊起

香港就試下fb search 修理達人蘇師傅
我估事實上佢唔係一個人整
因為佢乜野都整, 唱機衣車相機...
我個F2A 測光頂佢整左我380 蚊

淘寶就有個seller 叫 濟南威廉相機xxx 咁上下

唔該巴打
聽講T3 full set 要過萬,齋機都要7-8k .... 係咪真?
聽講T3 full set 要過萬,齋機都要7-8k .... 係咪真?

炒價真係極度唔抵玩

炒價真係極度唔抵玩

睇ebay好似剩機都近萬。。。。
搭單問下 我部om1
對焦有啲問題
發現按左快門之後會唔同左
試左好耐 實際上係要過片前對好先岩 過完片會錯左
有冇得整
搭單問下 我部om1
對焦有啲問題
有冇得整

姐係你望入去 對焦到個臉 過完片就對唔到?
會唔會係五菱出問題 可以成個換
搭單問下 我部om1
對焦有啲問題
有冇得整

應該係鬆左啲野 唔洗換菱鏡
搭單問下 我部om1
對焦有啲問題
有冇得整

有無人用過電話個myLightMeter ?
準? om個測光

有無人用過電話個myLightMeter ?
準? om個測光

用緊, 準
同埋玩左幾個月,叫做試過幾隻平菲林,真心推薦fuji c200,淘寶14人仔一筒,香港揾$20應該都揾到,我覺得d 色有菲林味得黎又自然。

(我窮jj用平鏡, 印象中係用yashics dx 35 2.8, ebay 買hkd$300)

其他就
proimage 黃黃地幾vintage
gold200 都係黃黃地,好似紅過proimage 少少
業務用400 文青feel 太誇
vista200 紅左d ,幾有趣

純新入坑個人感覺

淘寶菲林 有冇店推薦 好怕伏
利申:新手

我都係揾到就買
揀d 遠期 o個d, 就即係有排都未過期

我淘過兩間
新麗照相器材商店
樂玩公社LoOneCommune

兩間都無問題 兩間都係十卷免運,唔夠十卷唔記得$8定$10(全單總運費)

巴打買左幾錢?
我有部FG 都比佢整過

整一整最平你預三舊起

電子機可以問下西環天達影音,聽講兩個師父已前都係nikon做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞