菲林機討論區

1001 回覆
22 Like 0 Dislike
好想買fm2
不過周圍睇過都唔平
同埋自己已經有部om10 28mm 鏡
好似買黎又無謂

FM2 過份吹奏...依家先買為乜
好想買fm2
不過周圍睇過都唔平
同埋自己已經有部om10 28mm 鏡
好似買黎又無謂

fm2俾人炒到好貴,除左全機械外唔覺得有咩特別,我覺得fe2仲好。

FM2 咁嘅價不如加啲買大F F2

fm2俾人炒到好貴,除左全機械外唔覺得有咩特別,我覺得fe2仲好。

FM2 咁嘅價不如加啲買大F F2

等我研究下呢2部先
買部俾自己做聖誕禮物

大F 開山始祖
F2 雞械雞嘅癲瘋

無論大F 定F2 識買就買尖頂
新手留名
新手留名

難唔難用
新手留名

難唔難用

其實係煩,用慣左其實好簡單,不過都係因為貪佢夠analog
新手留名

難唔難用

呢部我有rodenstock 版

岩岩bid中左部agfa karat,又伙rodenstock版

之前有部retina ii rodenstock,俾我拆左支鏡上digital 用, zeiss鏡都要行埋一邊
留名

難唔難用

岩岩bid中左部agfa karat,又伙rodenstock版

之前有部retina ii rodenstock,俾我拆左支鏡上digital 用, zeiss鏡都要行埋一邊

rodenstock 支鏡真係正 ,不過呢部係thrift shop 見到無得簡

難唔難用

rodenstock 支鏡真係正 ,不過呢部係thrift shop 見到無得簡

其實仲有支kodak ektar 47/2, 不過呢支仲難搵過rodenstock, 但quality我覺得roden係最好

唔知點解ii同iii代支heligon又係有分別
新手留名 fd 50mm/f1.4
有冇polaroid jj分享下

btw非廣告,旺角showa 舒服又就腳
新手留名 fd 50mm/f1.4

其實我都諗過買呢部
Canon EOS 5
24-105 F4 L
50 F1.8 II

^iLFORD HP5 PLUS 400^

^Fuji Superia X-TRA 800^

Fujifilm provia 100f
想問下各位大師
如果要影夜景hand hold唔手震
係咪最少都要iso 800或者以上
快門有無話要點調教
如果大家一卷未影晒,但想換第二卷,會點做
會唔會回番去入面先
會唔會回番去入面先

買多個body 好過啦, 回卷唔係唔得
不過過黎過去有機會唔見幾張相
會唔會回番去入面先

唔係唔得,但$$$$$$$$$$$$$$
會唔會回番去入面先

唔係唔得,但$$$$$$$$$$$$$$

其實應該可以,
見人玩重曝都會咁做
Canon EOS 5
24-105 F4 L
50 F1.8 II

[img]https://holland.pk/a3c7eidy[img]
[img]https://holland.pk/omkzf47b[img]
[img]https://holland.pk/0qlv9owr[img]
^iLFORD HP5 PLUS 400^

[img]https://holland.pk/v4lo57wn[img]
[img]https://holland.pk/8muxar10[img]
^Fuji Superia X-TRA 800^

大師
有無巴打有用olympus 35dc?
啱啱係imgplayground試過上手好似幾正
但係個假有啲貴
有無巴打有用olympus 35dc?
啱啱係imgplayground試過上手好似幾正
但係個假有啲貴

用緊35rc
DC係未一定要入電
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞