菲林機討論區

1001 回覆
22 Like 0 Dislike

而家玩緊m42 見上面無咩巴打用緊,其實扺唔扺玩?
ST801加幾支鏡
有czj 135 3.5 35 2.4
meyer oreston 50 1.8
rollei HFT 50 1.8
有無其他係巴打覺得值得點都試下?
遲d想買d dkl轉去試下,有無巴打玩過 正唔正?
最近入左部Pentax LX 裸機
連相機帶個扣都冇
見有人賣原廠扣$200兩粒好貴
想問下有冇代替品?
有無人玩過 exakta 66 mod3?
屋企無啦啦話有部OM1 收埋左係鐵罐到
想問下呢部機點樣

正野黎架

但佢好似唔係m42 系統
本身諗住買啲m42舊鏡比無反用 又可以比菲林用
屋企無啦啦話有部OM1 收埋左係鐵罐到
想問下呢部機點樣

正野黎架

但佢好似唔係m42 系統
本身諗住買啲m42舊鏡比無反用 又可以比菲林用

Om鏡都夠哂你用
kodak復產slide
主要用途係街拍,point and shoot為主
想問下Fujifiln Natura S定係Contax T2比較適合,兩部我見網上都好多人讚
BYW,有用緊無反,想買部細部既菲林機做隨身機
想問下Fujifiln Natura S定係Contax T2比較適合,兩部我見網上都好多人讚

Why not T3
新手留名

小弟影開120菲林
哩排想淘番啲沖晒菲林嘅用具
想試下自己沖晒/沖番啲菲林
唔知大家有冇試過/上過淘寶淘野

Natura S啦 ,24mm 1.9 夠wide又大光圈。當淨買鏡都抵。T2炒到上天堂。 T3仲要比G Dragon 用過,新淨d個價無8K已經買唔到咁制。
留名
最近入左部Pentax LX 裸機
連相機帶個扣都冇
見有人賣原廠扣$200兩粒好貴
想問下有冇代替品?

有冇巴打淘寶入菲林?
有咩要注意
有冇巴打淘寶入菲林?
有咩要注意

搵d 評價高d 既鋪囉 平時我就去開「金廈」淘 等睇其他巴打分享
最近入左部smena 8m 開心使用中 影d 相好sharp

Btw 有無巴打教沖菲林? 想學

Btw 有無巴打教沖菲林? 想學

黑白既話你自己Google/youtube大把教學
彩色無得自己沖
有冇巴打淘寶入菲林?
有咩要注意

幾年前都仲有淘,貪平
而家仲有水位咩?
定係你地專淘大陸牌子既菲林?
[新手想買機]想問Nikon FM/FM2, Olympus OM1, Canon AE1/A1 邊部好啲?或者有無其他推介 ?見樓上好多人講Minolta呢個牌子 其實本身心水FM2 但見依家炒得好貴好似好唔抵

求解答
依家會考慮埋Minolta SRT101 同 x700
[新手想買機]想問Nikon FM/FM2, Olympus OM1, Canon AE1/A1 邊部好啲?或者有無其他推介 ?見樓上好多人講Minolta呢個牌子 其實本身心水FM2 但見依家炒得好貴好似好唔抵

求解答

一定要揀既話fm2
全手動,唔驚無電
多零件,實有得整
nikon鏡群多,有排你玩
市場大,你自己上fb, dcfever, etc, slr舊機/鏡既話nikon係最多,唔驚買唔到/賣唔到
歷史性,相機只揀3個牌子: leica, nikon, hasselblad (RF, SLR, medium format)

fm, f, fe, fa 其實全部都正
講真fm2真係唔算貴
只係幾年前無人玩菲林所以咁平
除非菲林熱潮又過,否則個價一定硬
有冇巴打淘寶入菲林?
有咩要注意

幾年前都仲有淘,貪平
而家仲有水位咩?
定係你地專淘大陸牌子既菲林?

我見一般用負片個價真係差唔幾
計匯率運費要大手先有平
想問一問曝光策略
因為部機冇得set +-ev,
如果想做少過曝效果

Say, 落200片, 機身ISO 要set 100定400?
Thanks
真新手
留名學野

留名學野 好似無人玩C

求解答

一定要揀既話fm2
全手動,唔驚無電
多零件,實有得整
nikon鏡群多,有排你玩
市場大,你自己上fb, dcfever, etc, slr舊機/鏡既話nikon係最多,唔驚買唔到/賣唔到
歷史性,相機只揀3個牌子: leica, nikon, hasselblad (RF, SLR, medium format)

fm, f, fe, fa 其實全部都正
講真fm2真係唔算貴
只係幾年前無人玩菲林所以咁平
除非菲林熱潮又過,否則個價一定硬

咁想問FM2 + 50.4lens $3000算正常價定貴
Thanks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞