菲林機討論區

1001 回覆
22 Like 0 Dislike
有無RF 撚
求入門機推介

Voigtlander bessa r系?
新手用緊Minolta hi-matic e
好想快d影完第一筒
有冇人用過Minolta srt 200?
之前用部x700壞咗電子零件整唔返,個店主話加400蚊換srt 200機身
大家點睇
個店主話 Srt 200好似同x700性能相似 但全機械就冇壞電子零件呢個煩惱
新手唔係好知價 好驚俾人呃
有冇人用過Minolta srt 200?
之前用部x700壞咗電子零件整唔返,個店主話加400蚊換srt 200機身
大家點睇
個店主話 Srt 200好似同x700性能相似 但全機械就冇壞電子零件呢個煩惱
新手唔係好知價 好驚俾人呃

$400 夠買多部SRT 101

買多部X700都係$700左右,有時運氣好會一機一鏡
新手…想問如果想影黑白相,用咩菲林相機好?
小弟係外國,岩岩買左部single use ILFORD black and white camera玩…
有無RF 撚
求入門機推介

Thanks 想問下二手body $2500左右合唔合理.
利申:新手求賜教,用緊o記35rc
有無旁軸撚
估焦好辛苦

M5
對焦好鬼難
影咗2筒有十張out fo

Leica M5 ?

Yup
想買部機仔玩snapshot 有冇好介紹
有無RF 撚
求入門機推介

Thanks 想問下二手body $2500左右合唔合理.
利申:新手求賜教,用緊o記35rc

福仔$2500 咩model?
想買部機仔玩snapshot 有冇好介紹

Rollei 35
求解答
新手買minolta x700定canon a-1比較好?
求解答

個人認為買菲林機唔好睇咁重功能
老實講功能差唔多
建議出去睇下真機,攞上手撚下睇下邊部合眼緣
求解答

老實講功能差唔多

唔該曬
大家去開邊間睇?
其實我想睇多幾間
但驚會俾人hard sell
始終香港得好少舖頭賣
因為見到好多間都有聖誕sale,唔知去邊間睇好
求解答

老實講功能差唔多

唔該曬
大家去開邊間睇?
其實我想睇多幾間
始終香港得好少舖頭賣

可以去下image playground 不過會貴啲
我就多數睇完就eBay
菲林機呢啲應該冇咁多比人hard sell
驚就自己做下功課先去 就算真係比人hard sell 都知邊啲流料邊啲堅料

老實講功能差唔多

唔該曬
大家去開邊間睇?
其實我想睇多幾間
始終香港得好少舖頭賣

可以去下image playground 不過會貴啲
我就多數睇完就eBay
菲林機呢啲應該冇咁多比人hard sell
驚就自己做下功課先去 就算真係比人hard sell 都知邊啲流料邊啲堅料

非廣告,最近佢地好似有canon a1 可以去撚撚
Minolta x570

用業務用100 同Potra 400
好鍾意FM2

但自問無心機學影相
求解答

老實講功能差唔多

唔該曬
大家去開邊間睇?
其實我想睇多幾間
始終香港得好少舖頭賣

去開HK Camera
老闆好好人 舖頭啲機任拎任玩
之前部XD11壞左整唔切去旅行佢唔收錢借左另一部機比我用
Nikon FE2留名學野
想放左部olympus OM-1

我有興趣喎巴打

老實講功能差唔多

唔該曬
大家去開邊間睇?
其實我想睇多幾間
始終香港得好少舖頭賣

去開HK Camera
老闆好好人 舖頭啲機任拎任玩
之前部XD11壞左整唔切去旅行佢唔收錢借左另一部機比我用

呢間個老細真係
依家好似搬左去tst
Nikon F3HP
早排grad trip去左歐洲一個月
用菲林機同Gopro好夠做
係hk camera買既minolta x300+28/2.4
老闆好好人

呢兩張都係用kodak ultra400
夠光既時候好靚 但係低光就有啲啞有啲dull咁

跟住就係老豆有日執office搵到部機
比左我用
nikon fg+50/1.4
比較輕身 好鍾意個shutter聲 但係個frame counter係壞既
跟住琴晚想試下自己整 去到最尾整鳩壞左
今日就拎左去hkcamera到整了

fujicolor c200 新手恩物
好多相都用黎影人就廢事自爆了
早排grad trip去左歐洲一個月
用菲林機同Gopro好夠做
係hk camera買既minolta x300+28/2.4
老闆好好人

呢兩張都係用kodak ultra400
夠光既時候好靚 但係低光就有啲啞有啲dull咁

跟住就係老豆有日執office搵到部機
比左我用
nikon fg+50/1.4
比較輕身 好鍾意個shutter聲 但係個frame counter係壞既
跟住琴晚想試下自己整 去到最尾整鳩壞左
今日就拎左去hkcamera到整了

fujicolor c200 新手恩物
好多相都用黎影人就廢事自爆了

大師兄?

大師兄?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞