菲林機討論區

1001 回覆
22 Like 0 Dislike

Pentax-M 50mm f/2.0 , 50mm f/1.4 &
Pentax-A 50mm f/2.0 都有入手,
感覺上 A鏡鏡身用料膠啲, 但係就有 A mode

我有支m 50 1.4 比我玩拆鏡玩爛左

其實三種50 1.4 有咩分別
價錢都差好遠

想間下呢間野係邊?

價錢都差好遠

想間下呢間野係邊?

尖沙咀 松屋

唔配 pentax 鏡?

我專用平野嘛
個次我去上海出trip 無聊
咪淘寶囉, 機連鏡加埋250人仔咋

下個月去日本想搵pentax 嘅35mm
同50/1.4A

買 A 鏡?

呢個系列嘅 不過係1.4 嘅

Pentax-M 50mm f/2.0 , 50mm f/1.4 &

用支1.4 玩拆鏡咁捨得
想請教吓有無菲林適合影人像?

ektar 100

呢個系列嘅 不過係1.4 嘅

價錢都差好遠

貴啲嘅係 A鏡, PK mount 第3代手動鏡, 有自動光圈 mode, 如果裝係 pentax 數碼機上面可以用埋快門先決 & P mode, 但係因為減低成本,鏡身好膠...

平啲嘅係 M鏡, PK mount 第2代手動鏡, 市面流通量多好多
有冇電話測光app推介
有冇電話測光app推介

iphone 用緊隻叫pocket light meter

ektar 100

ektar影到塊面變馬騮屎忽
portra先係人像菲林

ektar 100

Ektar影係真係要控光控得好好

pro400h

ektar 100

ektar影到D白人好似中華白海豚咁色
新手一問
九龍/新界 邊度沖+掃描好?幾錢?
申利:Minolta x700 差幾張影完一筒

ektar 100

文青色

ektar 100

fuji superia premium

fuji superia premium

又係飽和到仆街,巴打你咩玩法
新手一問

旺角outputprolab 掂唔掂
新手想買機
想問nikon fe2定fm2好
新手一問

旺角outputprolab 掂唔掂

唔掂
新手想買機
想問nikon fe2定fm2好

我有部fe2你岩唔岩 功能全部正常 外觀ok新
Polaroid sx-70 lm

新手琴日買左部minolta XD連MC 50 1.4
部機手感幾正 不過full metal好似好重咁 同埋第一次玩手動鏡覺得裂像好難對焦

新手琴日買左部minolta XD連MC 50 1.4
部機手感幾正 不過full metal好似好重咁 同埋第一次玩手動鏡覺得裂像好難對焦

黃斑仲撚難
想問下巴打有冇邊間鋪抹塵上油可以推介下?
最近部rolleiflex 快門卡卡地 想拎去上下油
想問下巴打有冇邊間鋪抹塵上油可以推介下?
最近部rolleiflex 快門卡卡地 想拎去上下油

https://m.facebook.com/pages/%E6%96%8C%E9%81%94%E7%9B%B8%E6%A9%9F%E4%BF%AE%E7%90%86%E4%B8%AD%E5%BF%83-Panda-Camera-Repair-Service/214307778602416
達叔啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞