菲林機討論區

1001 回覆
22 Like 0 Dislike
Minolta xg-1

先擺低賤內 新手留名
巴打點digitalize d 相,有冇d 入門film scanner 推薦?

無人自己scan?

V700
巴打點digitalize d 相,有冇d 入門film scanner 推薦?

無人自己scan?

有部買咗冇耐嘅canon 9000f mk2想放,$1000,有冇性趣

噠橙色係咪漏光呀?
想問大家邊度搵舊鏡最經濟實惠

dcfever,dchome 呢啲forum 2手區, 以前y拍都好多而家唔知

睇啱之後最好上網再search下資料, 格下價

有經驗可以試下ebay
有冇人試過係台灣買機/鏡?
相機街有冇野值得留意?
Yashica 有冇推介?(純粹覺得幾靚)

Ps新手唔係好識d terms 屌得細力啲

dcfever,dchome 呢啲forum 2手區, 以前y拍都好多而家唔知

有經驗可以試下ebay

ebay買日本鋪頭啲機鏡真係好平好新

買佐部nikon fm 三花版 加 ai版 50 1.4 sc先1k hkd

後尾升級fm2放出去 全套2.7k

有經驗可以試下ebay

買佐部nikon fm 三花版 加 ai版 50 1.4 sc先1k hkd

有冇邊間介紹下
新手留名
將會入人生第一部菲林機好緊張
不過仲糾結緊入Pentax k1000定minolta x-700
前者review一致話適合新手 但係x-700影出嚟啲相又真係好好j
有無巴絲可以俾下意見新手入邊部好

噠橙色係咪漏光呀?

係呀
新手留名
不過仲糾結緊入Pentax k1000定minolta x-700
前者review一致話適合新手 但係x-700影出嚟啲相又真係好好j

影出黎嘅相
關鏡頭事,多過機身喎
(當然最緊要攝影師)

X700 上網傳過粒電容。。。
而個快門釋放係要用電

另外佢個P Mode要用MD鏡用到
揀鏡會有一定限制
當然你可以用A Mode都冇問題

Minolta 有另一好處係MC&MD鏡質素都好唔錯
價錢又唔貴
58.4PF 幾舊水
50.4 幾舊水
35.8 2k鬆
24 2.8 1k 尾

有經驗可以試下ebay

有冇邊間介紹下

唔記得了 ebay主要係睇個鋪頭地區
有冇巴打用過contax g1?

利申:bid左枝g28 $2000到

Btw 持有: nikon fe 35mm, 50mm
G1 + G28
打算放

你放幾錢 ?
有無巴絲聽過ToLNe?

我上網睇唔見有咩評價
巴絲們知唔知呢部好唔好用
[新手想買機]想問Nikon FM/FM2, Olympus OM1, Canon AE1/A1 邊部好啲?或者有無其他推介 ?見樓上好多人講Minolta呢個牌子 其實本身心水FM2 但見依家炒得好貴好似好唔抵
新手留名

唔洗諗一定pentax。初學用又平又靚,長用可以同你出生入死用成世。

用緊呢部,測光用到但真係重到呢⋯⋯
屋企無啦啦話有部OM1 收埋左係鐵罐到
想問下呢部機點樣
屋企無啦啦話有部OM1 收埋左係鐵罐到
想問下呢部機點樣

正野黎架

借兩個friend部機都係canon A1
有無其他機好介紹?
菲林啲色水真係
有無人鐘意玩重曝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞