菲林機討論區

1001 回覆
22 Like 0 Dislike

剛剛係ebay 買左x700 body

可能我咁岩睇到佢最貴果部f3。其實我有f3,我果部買入價係1300,所以覺得佢唔新又賣成2000幾好貴。

咁又唔可以咁比。1300真係平到無得再平。而家1300蚊想買到都幾難,日本都未必有。供求問題。肥花果d二手佬賣3千幾都有,炒得仲癲。

我果部係上年肥花買既,果陣個價都係千幾,估唔到短短一年就炒貴咁多。btw,經buyee上日本yahoo拍賣買唔使2000就有部,只係要take risk咁解。

連ektarchrome都要出返就知。 菲林市場可能復活。同數碼機比...菲林機仲係好平。
新手用緊Pentax spotmatic 同holga 120
依家係outputpro 度沖相 各位巴絲打有冇其他沖相好介紹?

我係金鈿沖 都幾好

想問有冇地址?🙏🏻

剛剛係ebay 買左x700 body

How much
連握手?
有無巴打放Olympus mju2
等緊2月去大阪搵minolta xd
各位巴打,新手想玩cy mount有冇機可以推介

ST or RX2 la

萬分感激,香港易唔易搵佢地d配件?如 p7直度

大概要幾多錢架 我連50 1.4 買1000算唔算平

ST or RX2 la

萬分感激,香港易唔易搵佢地d配件?如 p7直度

平玩cy,可以買部yashica fx3

大概要幾多錢架 我連50 1.4 買1000算唔算平

我見肥花二手齋機都800
有冇巴打有OM10/OM2 可以評論下,想平平地買部玩下,實際使用有冇暗病?算唔算平價FM2?

om10用家
用咗5年無出過問題(一年影3/4筒左右

我都係用om10 28mm F3.5
其實都幾好用,係我隻眼睇電子測光會散光
宜家想買支om 50mm

我有支om 50 1.4平放呀巴打,telegram傾 Cyril535
Taobao 有好多Minolta x-700, around 900人仔,平身諗住唔貴買嚟試下.....

後來見到有部FM-2賣1168

我驚連Minolta 都假唔敢買
Taobao 有好多Minolta x-700, around 900人仔,平身諗住唔貴買嚟試下.....

後來見到有部FM-2賣1168

我驚連Minolta 都假唔敢買

X700靚野黎
當然fm2都。。

X700睇住個電容

窮撚cy mount同好

fx3有2000快門果部好用 又輕身
鏡嘅話其實yashica ml系列已經好好(dsb就算啦)

50mm聽講f/1.4 1.7 1.9 2.0咁多支都靚
不過自己得1.4 1.7 只可以講有錢就買1.4啦

寄一寄去台灣要咁耐
個呀姐真係超惡,做乜咩都得罪佢咁

果條正仆街婆啦。有一次,我拎筒film 去沖,佢好惡咁同我講 "你唔打開佢我點知你沖乜" ?

我即屌爆佢,仆你個街,無打開個菲林筒都要俾你閙?我俾錢你沖架屌你老母。

跟住個男人解圍。

個呀姐長期M到 男人正常好多

個女人真係無時無刻都西面西態度

次次去都祈求係高佬收錢,結果…
全日嘅mood咁就冇曬

新手求教
小弟考古係屋企搵到
想問下重有無可能整得返

唔該巴打上網睇人講fx3 super 好似塑膠機身,我怕佢頭重身輕

而家得兩支zeiss s-planar 60mm 同支200mm

唔該巴打上網睇人講fx3 super 好似塑膠機身,我怕佢頭重身輕

而家得兩支zeiss s-planar 60mm 同支200mm

200就應該會頭重尾
FR1應該紥實啲 不過唔係純機械機
再唔係諗下contax rts果啲

我自己就係貪輕 所以用得好開心

200就應該會頭重尾

岩岩爬完google都係扑鎚st

唔該大家

200就應該會頭重尾

岩岩爬完google都係扑鎚st

唔該大家

正確決定!
有無巴打放Olympus mju2

我,$500

巴打有無telegram?please add
https://t.me/fukase
Minolta XG9留名
上緊片拉唔到片呀 明明個菲林有入到槽 但係拉隻桿無反應 完全無阻力咁 有無巴絲知咩事
頭先先喺菲林鋪落完片去哂 都無事 而家又上唔番
利申 第二筒菲林嚟 第一筒係老細幫我上

我都覺好貴,前兩日上去見d機都少殘但又賣得貴,見到部唔太靚仔f3都賣2000幾近3000。不過果度菲林價錢還可以,無output pro咁平但都算係咁,沖scan價錢都算中等價位。

咁岩我都上去睇過f3 ,千尾-2千幾都有。價中上。巴打搵Nikon 可以搵二手區某Nikon專家,好似好多人幫親。但都是好貴(我覺得)

可能我咁岩睇到佢最貴果部f3。其實我有f3,我果部買入價係1300,所以覺得佢唔新又賣成2000幾好貴。

我上次睇部om-1 殘到嘔都要1500 去尖沙咀hk camera好過
做起左個名就亂黎
新手用緊Pentax spotmatic 同holga 120
依家係outputpro 度沖相 各位巴絲打有冇其他沖相好介紹?

我係金鈿沖 都幾好

想問有冇地址?🙏🏻

旺角黑布街86
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞