[選擇困難症]買唔買Kindle/Kobo/e-reader好(17)暨交流區

1001 回覆
21 Like 1 Dislike
英文書多唔使諗一定Kindle
中文就自己比較吓
睇你會唔會誇平台咁買書
如果會就開放式嘅機啱你
唔會就封閉式
但視乎你睇咩語言嘅書
英文就kindle
日文就Kobo/kindle
中文就首推Readmoo
kobo最方便
呢個真係冇
Readmoo佢哋只提供閱讀權
所以只限佢自己個平台
kobo萬能啲可以玩哂日本以外佢有嘅區
中/英/法/德等等都有

日本區反而要自己一個獨立acct
諗緊 boox page / kobo libra 2
有無話邊部好啲?
我比較多睇中文書,我見讀墨好似多書咁,熱門書連Oppenheimer都有,kobo唔覺有。
開放式vs 封閉式
睇你點睇啦

做左幾日boox page用家,幾滿意佢既表現
速度唔錯,mon正常,手感幾好,係個實體制唔太好
暫時未用佢睇封閉式平台既書

今晚我會係讀墨買書
試下用page爆開來睇,唔知會點
呢套讀墨獨家首賣一陣,問過出版社套書Kobo要8月頭先有。獨家首賣有時會係讀墨,有時係kobo,睇下邊邊同出版社夾到。

書就通常2邊都有,除非有啲書作者/出版社唔想比人下載epub檔,咁就會得讀墨有(因為佢只賣閱讀權,冇得下載原檔),然後kobo冇得賣(可下載原檔再解dedrm)。
咁好似kobo好啲,用讀墨之後想轉會咪要買過哂
如果在乎擁有權嘅話係
不過讀墨嗰網站甚至Community都係做得好好嘅,Kobo就好廢睇你要咩,或者讀墨睇,Kobo買都得(個人係咁做)
巴打係kobo買,冇先去讀墨? 咁cross platform係咪要買boox?
libra 2 + kobo買
暫時未試有書係kobo冇讀墨有

Boox 我玩過覺得真係會慢啲
所以最後都係買咗Libra 2

反而有時會喺google book買多圖嘅書,用Ipad睇(個人覺得方便啲)
遲啲豐澤應該會有哂2部試
你可以撳下先
Kobo封閉式好既係唔會有唔相容既一日
除非自己入書唔係排版所有野都好舒服
而boox開放式要睇啲app既uiux
唔會係好完美既,係我見中係可以多選擇咁解
Kobo Sage
螢幕大 / 支援手寫 / 手寫順暢&精準 / 重量太重 / 不便宜
Kobo Libra2
常看雜誌&漫畫 / 螢幕大小適中 / 重量較Sage輕
Kobo Clara 2E
尺寸適中 / 重量較輕 / 價錢最便宜
Scribe 有咩唔好?
有諗過買
Sage
易hang 機
boox page同kobo libra 2好難抉擇啊
kobo

太敗家了
不過唔大睇pdf好慘
btw
佢pdf會自動cut邊,好正
咩機
meebook
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞