[選擇困難症]買唔買Kindle/Kobo/e-reader好(17)暨交流區

1001 回覆
21 Like 1 Dislike
買左一部新嘅kobo, 用左日本樂天account登入,點先可以轉返做台灣商店
試過轉賬單地址可以買到台灣書,但係kobo部機入面個商店都仲係日本商店,點先可以永久轉地區
kobo都有英文書買
就咁香港/台灣區都有部份
轉區去外國仲有更多,同有時有promo
淨係唔可以轉日本區(早幾頁討論有人話依家冇咗呢個問題,冇實測過唔肯定
係唔係姐係Adobe PDF Print engine
搵咗一陣冇乜教學
https://github.com/Megumi-B/Kobo_Tips
Ching 對電子書唔多知情況,有bro整咗個新手教學,你可以睇吓

———
將 epub 轉換 kepub

簡單直接,即用kepubify
https://pgaskin.net/kepubify/
DL個program, 直接拉epub(一次select幾個都得),扯入去,自動generate
會多咗檔案,後綴名一定要是 .kepub.epub

例如:
如果要玩電話.epub
如果要玩電話_converred.kepub.epub

之後,抄files入kobo reader睇就得
改咗kepub 之後較到行距喇唔該絲打
真係順好多 相見恨晚
kobo就快年中特價了!!!!!!!!!!!!!
ELIPSA 2E 不減價
之前試過一次,冇記錯好似係
Kobo網站>帳戶設定>其他登入選項
del 樂天ID
仲以為今次kobo係75折
決定唔到買kobo定kindle好
睇中文書其實可以kobo
基本上amazon有既書 kobo都會有
但kobo有既書 amazon未必有

如果你睇開英文書既話就買kindle

漫畫方面
https://kox.moe/ 做一個月vip 每個月quota夠你dl好多野
漫畫可以係kobo睇?
kobo有得賣添
10幾港紙一本左右
唔知有冇人鍾意睇橫式多啲 所以擺出嚟畀大家參考吓
試過用樓主講嗰隻方法由直轉橫 就咁macbook books開出嚟睇係work但一擺落去部kindle 開咗第一版㩒下一版就窒到hang晒機上網搵教學都係橫轉直多 後尾見到個教學係教用Sigil整 (https://digit.make9.tw/3c-software/recommended/chinese-epub-ebook-turn-vertical-rtl/)

基本上照返佢咁做 不過step 6佢要加一堆code嘅時候我係喺同一個css file 用cmd/ctrl f search ‘vertical’再replace all做‘horizontal’ 冇加到任何code落去
然後step 7 跟佢搵返個opf file, cmd f ‘toc=‘ 搵到一堆類似 toc ncx 嗰行字 將rtl 改做ltr 都係冇加任何code
save咗佢擺返落kindle就ok 雖然本書睇咗少少 但so far好順暢 唔會kick住咗

謝謝 但係如果講硬件呢 其實係咪兩部都差唔多?
睇你講邊一部
整體嚟講我會覺得kindle耐用性高啲
Kobo就多啲小問題
都係考慮緊買kindle Pw 定 kobo Clara 2e
香港買reader有無折架
無,勁垃圾

點解香港Libra 2 比台灣貴咁多?
買咗kobo但係未到貨
新手想問下可唔可以set up咗acc先
再遲啲sync落kobo?
*set up acc買咗書先
可以呀
未到手可以用手機/PAD睇住書都可
勁垃圾
有無人用 boox tab ultra c?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞