[選擇困難症]買唔買Kindle/Kobo/e-reader好(17)暨交流區

1001 回覆
21 Like 1 Dislike
啱啱有人送左部11th generation kindle俾我,睇得幾舒服,但勁少繁體中文書,想問如果想睇繁體中文書,我應該買6吋既kobo定readmoo好?
唔想買多部的話,可以考慮去Kobo買書,再用電腦過入Kindle
我見d人話轉入去,d格式好易走位,所以可能直接買部kobo算
其實有無邊部真係load得快D
部kobo clara 2e 成日lag機/hang機
好多中文書排版排得好靚
export出嚟全部都係pdf
無用過clara
Kindle scribe = pw5 > kobo libra 2
不過libra 2已經唔覺lag
除咗睇漫畫少少lag
想問吓,如果google play 買書,係咪都入到kobo 睇?
Google搜尋應該係可以

利申:用緊Kindle 無試過
用左一個星期boox palma
對番工要周圍走既我黎講好爽
以前用開clara 2e, 宜家用palma隨時褲袋攞起就睇都幾爽
買咗Ebook device真係會多咗睇書
因為唔覺自己係拎緊本書睇
加左人工都準備去買返部
上網睇教學唔係可以將個電子書 email 去比自己就得咩
少貴
樂天買電子書果隻格式好似唔支援kindle,要轉檔再send email去kindle先得

Btw我已買左kobo諗住之後買書既話睇下Amazon定樂天平,跟住買平果邊,反正而家兩部機都有
入手kobo libra 2, 想邊睇書邊做筆記但冇速成輸入法,可以點做🥲
好讀網download 啲書係咪要慢慢自己返名先得
平時直接下載epub,然後用email send
個名會show 啲數字 (同下載嗰陣個epub filename一樣)
咁係咪應該要逐個逐個file改咗名先再經email send?

同埋係咪都要用calibre下載返封面先得?係咪冇咩書係下載咗之後就有封面?
我買左部kindle paperwhite
link左去英國amazon

google play 有啲書跟呢個po教學解到drm 入到去kindle
有堆全image嘅點轉都error就放棄左

我另外仲有個日本amazon account有一堆日文書
本來我諗住買多部kindle paperwhite 專俾日本account用算
但係諗諗吓好似好on9....
有無機會可以類似google play咁自己拎左個日本kindle ebook file解DRM,再手動upload返上我部kindle 度?
記得喺可以嘅

可以google 下,印象中要用舊版既kindle (PC) 就再配合其他軟件可以解DRM
No
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞