[選擇困難症]買唔買Kindle/Kobo/e-reader好(17)暨交流區

1001 回覆
21 Like 1 Dislike
有無人用開冇貝書庫,點解推送完成,係Amazon都係見唔到個檔案,明明已經跟足方法
想問下日本樂天買嘅Kobo 同香港行貨有冇分別? 會唔會入唔返香港或者台灣Kobo Store買書?
有無人想夾kindle scribe?
兩部有discount
tg
hahahakt
而家amazon買kindle冇得直送香港?
我好多年前買嗰時有得直運
無啦, 美森, 日森果啲都係做local
有興趣,請 tg 聯絡。

有冇巴打用過Kindle個生字提示功能?
英文一般有時想睇英文書,但逐隻逐隻字查,真係好影響閱讀體驗
你指 word wise?好似唔係本本英文書都有,而且一定要喺佢度買先得。
用落不太方便
一開左d行距太闊
每行之間多左一行空格
變咗一段字橫跨3-4頁

可能因為我用最細果款kindle
宜家追緊post
想問kindle睇要成日轉檔?
另外如果用kindle買書係咪又係鎖左區?
我主要睇日文書多
kindle睇要成日轉檔?
你只有amazon買書咪唔使

用kindle買書係咪又係鎖左區?
kindle跟amzon account, 你amazon account咩地區就咩地區

我主要睇日文書多
如果用kindle, 你用日本amazon account login
如果另外自己download就可能要轉檔
啱啱返到公司一陣開始又追下post
不過想問多2個問題
1. 轉檔容易嗎?應該都係禁幾個制轉完就可以?
2. 我同一個amazon acc可以係日本/英美德馬買野咁點分?
1. 轉檔容易嗎?應該都係禁幾個制轉完就可以?
理論上google都會識, 不過成日有人上黎問點解唔得, 你預左間中會有bug

2. 我同一個amazon acc可以係日本/英美德馬買野咁點分?
唔同區amazon account係分開, 你只不過用同一個email+pw申請左所有區
解決方法係用唔同email, 或者轉pw
我都唔知點解會check到你pw唔同, 理論上如果有加密應該分唔到...
明白
thanks bro
追追post有問題再問
追左陣想問問巴打部page用成點?
睇pdf會唔會好大問題?
同埋支筆好唔好用?
睇書同睇漫畫都好好用,7吋睇書比起6吋唔洗咁多翻頁,而漫畫大部分一頁唔洗放大都睇得清d字

同埋我覺得7吋係搭車同出街單手拎既極限,再大搞唔掂,仲有兩粒制都好方便單手翻頁

睇pdf無咩試過,但基本上係唔夠大黎睇pdf

仲有呢部機好似無筆用架喎
sor筆tab mini c先有
pdf係太細放唔大?
係個芒得7吋唔夠睇,要放大個pdf睇
放大係咪好唔方便?
之前本身都諗住for睇書算
睇睇下電子note好似都幾好用
但出街用又好似太大
好難選擇
其實唔計睇書嘅平台
機同brand係咪都差不多?
好少用黎睇pdf,咁樣方唔方便好難答你,不過我覺得係唔會方便囉
不過你可以去金雞showroom試用下d機再諗下適唔適合你
啱啱落左去豐tr睇幾部10吋都好似唔係太重
除左amazon scribe
不過fortr scribe $2898好似幾抵玩?
我之前寫過PDF指南, 不過呢個post除左第一個回覆全部都冇copy
你上返上一個post望下
係咪唔會出oasis 4想換走部paperwhite 3但又驚換完就出oasis 4
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞