[選擇困難症]買唔買Kindle/Kobo/e-reader好(17)暨交流區

1001 回覆
21 Like 1 Dislike
啱啱入手左Libra 2,單手有啲難hold住,佢個轉頁鍵唔係好就手
你本身隻手比較細?
外國睇開英文書,想買kindle
想問今年會唔會有新機,遲d會唔會有減價
行距
我都諗緊libra 2/sage, 定係等新機
仲有消費券未用, 加上哩幾日有優惠
正常size
PTT ebook板評價 Libra 2 > Sage
Sage QC差同埋倒水電
至於嚟緊會唔會出Libra 3或者其他型號就唔知
我見到主要係嚿電, 殘影, 同會輕機哩三樣問題
佢勝在有得用筆
請問巴打心目中放售嘅價錢係幾多?我有興趣。
e-reader手寫功能主要係俾你喺本書做註解
話就話Sage有筆記功能,但就只係俾疊白紙你寫字冇其他輔助工具
如果返學jot notes要同時上網搵資料、計數、貼圖etc.,一定係用返ipad/android tablet

我睇書好少寫註解,notes用ipad mini,e-reader嗰邊唔駛點用筆
左右兩行嗰種pdf 8" mon都嫌字細,所以會用ipad mini放大嚟睇,起碼螢幕更新夠快又唔會有殘影
e-reader專門用嚟睇epub電子書同漫畫,得閒讀幾個chapter又擺低一兩日咁,所以最後揀咗Libra 2,貪佢部機穩定同唔駛叉咁密
不過Libra 7" mon睇A5 size漫畫要放大,ipad mini唔放大都睇得好舒服

講到尾都係睇你閱讀習慣同書種
如果要我再揀多次,我都係會揀Libra 2搭ipad mini,又或者等Sage 3睇吓個spec同QC會唔會改善
*Sage 2
Kobo 今次73折減價入左成廿本書

想問下,我本來用elipsa2e 睇kobo 書,但太大部唔方便出街,而家仲可唔可以用calibre 轉kobo 出黎去kindle 睇架
#1 有
你留TG傾
幾時先會有機可以直接睇ao3
長篇都話down做mobi睇,短篇好多時直接手機睇,但次次眼痛又又又我知錯架啦
利申驗左眼,視光師話我眼無事單純眼太攰
android ereader
Thanks! 部KO2又可以復活使用
不過佢Calibre 個DeDRM 要去留言個度download 新版
https://github.com/noDRM/DeDRM_tools/releases/tag/v10.0.3
我已經用緊,但就係得睇網站咁,無得ebook式睇
用 caliber 裝 dedrm plugin
用偽直排字型
咁啲殘影接受到?
入落pocket或instapaper?
想問kobo買完嘢有冇得退款冇用到優惠碼就唔小心㩒太快比咗錢
但優惠今日就完
退咗都買唔返啦
諗住等遲啲有discount再買,本身都係加單琴日其實都買咗一堆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞