[選擇困難症]買唔買Kindle/Kobo/e-reader好(17)暨交流區

1001 回覆
21 Like 1 Dislike
試機嗰陣無筆
所以幻想唔到軟件有咩配套去用支筆
不過斷估淨裝kindle app都唔會做到kindle scribe嗰功能?

呢部機彩色,我用黎開日文ebook好有用
之但係下一個問題係佢支筆我可以點用
如果唔可以喺啲書上面寫野,又好似爭少少
無, 由決定買機過刻過時都預計自已唔會用來jot notes, 始終我jot 過d 多數係工事, email attchemnt d pdf 直接export ,或姐影相影user 部機d screen 上去直接係上面jot , 好似得goodsnotes 係呢d 位做得最好,

軟件上我試過Onenote 佢有做過野, 唔會好似我用android 版goodsNote咁成個mon refresh,佢同跟那個notes app 一樣反應

你講完我再拎返支筆去試,個左上角又有反應
好似無事了

你想要寫落書個功能,用跟機個app 就已經做到
搞到 好想買添
啱啱試緊用kobo plus
有得試用14日
睇吓書庫啲書岩唔岩睇先
好似有啲難搵書睇

喺電子書果頁
唔似Amazon unlimited 咁有個filter button
就全部書都可以借
買書同借書喺齊度

如果去返Kobo plus 個page
分類後,只有熱門書list
入面得少量書

啫係唔可以揀左書類型
再filter to kobo plus
就無限書揀咁

定係我唔識用
你去左上角有三條線
然後撳Kobo Plus
再碌落去呢度

然後就睇到嗰個類別Plus嘅所有書

數量比我想像中少
我都係喺張相個page
揀完類別,
只係得果個類別一啲popular 既list
得幾個list
而每個list 得幾十本書

但係佢話個kobo plus 書庫有150萬本書
咁啫係一定唔只

希望佢個interface 可以快啲改下
發掘書睇先可以方便啲
你撳入去之後喺嗰個類別分頁再碌落啲
有個藍色框框寫住
「Kobo Plus
探索豐富的乜乜柒柒」
要撳入呢度先睇到所有書

好似文學咁
佢有40萬本

不過介面的確做得好差吓
完全唔user friendly
啱啱再撳入個app
個介面好似自動更新左

成功了 ~
買咗libra2 開心使用中
想問要睇中文直排
係咪得readmoo 部機可以內置做到?
Kobo 係咪要攪一大輪先轉到直排?
覺得Clara 2E 睇漫畫有啲太細
想請教吓有冇巴絲知kobo 個app 或者網頁版睇唔睇到漫畫
未畀錢買,得Clara先可以預覽到
可以
買左 Libra 2 成兩個月睇左約10本文字書
專注力都好過之前
Libra2 同 Sage 最大分別係咪都係差支筆?
有冇人想要kindle scribe?
巴打咩原因放棄使用
kindle oasis係咪已經絕咗版
有remarkable
用偽直排字型
係 要買趁手
Sage 8 吋 Libra 2 7吋,另外Sage 嘅電好大問題,唔好買
唉 仲一心等佢出新oasis
可能定價太貴

睇番kobo個邊 clara 2e 同 libra2 各有市場
Oasis行premium feel但又有幾多人肯比多成千銀買ereader
因為 paperwhite 11 代係 6.8 吋,size 重疊咗啩

而家傳緊會出彩色 kindle,oasis 系列應該唔會再出新款
請問Boox note air3 開網盤既file,手寫左d remark 後喺網盤度開返會唔會見到d remark?

另外kobo 既書城有無鹹書?中文小說都可以
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞