[選擇困難症]買唔買Kindle/Kobo/e-reader好(17)暨交流區

1001 回覆
21 Like 1 Dislike
好唔開心,無睇實物買左彩色e ink 既reader ,殘影好嚴重睇唔慣。寧願用返kindle pw
彩色e ink技術始終都未發展得好好
邊部?我買完部Boox page反而想買番部彩色
新手想問,本身已經同步咗本書落calibre,然後我經calibre改啲格式,儲存咗後,點樣同步返落kobo?

同埋想好似有kindle個word wise功能,上網教學見用worddumb,再download python,然後轉換成功之後,喺calibre click開都係冇改變,同落kobo睇(應該有同步到?),完全冇分別,個檔都冇大到,唔知邊度出錯⋯
BOOX Tab Mini C, 彩色遠比黑白易出殘影
下下都要禁refresh 硬係覺得有d蠢,唔係既話,感覺個畫面都幾花下
本來都想買呢部,d評測都有講殘影呢樣野
但較高d螢幕刷新率會唔會好d
彩mon技術限制問題
依家出黎仲係好木顏色feel
最慘仲要佢本身比較暗
加左個filter真係無咁好睇
就算出番黑白都係咁
https://www.youtube.com/watch?v=E6oEtBoggac&t=399s

同-型號,網上reviews 開盡turbo, 睇落又好似ok
想請教一下
我用kobo買左兩本電子書 以前係可以用adobe editions由.acsm轉做epub
再經calibre由epub轉mobi
但今次我用返一個方法做 calibr轉唔到 話係有locked by DRM
想問下有冇人試過同樣問題又搵到解決方法呢?好想睇書
笑咗
不過我都覺得,買kindle pw係最抵買嘅電子產品,用佢+calibre +lib gen 好似將全球嘅圖書放咗喺自己個袋
我都用左好多年kindle , sage一出就買 唔係話唔好 但成日有d小問題 , 體驗係差過kindle , 不過我部sage爆過mon 代理換部新俾我 我又覺得有點保障
最憎佢睇書果陣冇show時間
Kobo store買完中文書on撚99橫排嘅
有無得轉直排?
用緊libra 2
呢個真係kobo致命傷
我為咗睇時間仲特登裝NickelMenu先解決到
但宜家又唔work
新手想問
中/英既書都會睇,咩類型既書都會睇下
漫晝唔係必須,唔洗睇PDF
最好唔洗用電腦去買書轉檔之類
(想全程可以喺ebook reader / iPhone搞掂)
筆直2k內

應該揀BOOX 7'' Page 定 Kobo Libra 2 好?
定係有其他選擇?
你只睇同一個book store就冇需要android機

書檔係出版社提供
kobo冇得轉
我尋晚用#1個方法搞左成個鐘
唔知點解calibre入邊reader睇係轉左直排
但import左入kobo就空白一片睇到頁碼但睇唔到字
會唔會知係咩原因?

係咪要轉左kindle果隻format先可以轉直排
轉完直排先再轉返EPUB
Kobo隻format直接轉係唔得?
epub 用Adobe engine 處理檔案,10世都冇更新
轉檔用kepub, 會用kobo reader 開
想問下如果多數睇中文書 但有啲書會想睇返英文
是咪用kobo ebook 用佢platform買中文書 英文書就另一platform買 入epub檔就得

利申 唔係好識
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞