[選擇困難症]買唔買Kindle/Kobo/e-reader好(17)暨交流區

1001 回覆
21 Like 1 Dislike
有個好白痴嘅問題想請教下
第一次買部機 貼係mon個張貼算唔算係保護貼
應唔應該撕走
但係以佢個smothness &價錢已經可以買到平價版ipad 加枝筆,或者其他類型嘅tablet ,各方面功能同整合性一定方便過上面3部嘢,
咁樣睇,考慮選擇佢好似有啲奇怪
咁ipad有冇eink mon
我唔明點解成日都有不如買ipad呢啲講法,只要一日ipad唔係用eink,兩部野根本就唔能夠直接比較
其實各有各好處都係睇個人需求
而事實上boox note air同tab ultra貴得黎銷量都應該唔差
所以都冇所謂
但我都未決定到
kindle (eink)既強項係

佢可以用倒傻瓜機既價錢
做倒好過其他設置既閱讀效果

如果佢賣到iPad咁貴
而閱讀以外既功能只係做倒其他嘢既五成
覺得唔值係好正常既

我自己都同意如果eink個核心剩係搞閱讀同筆記
降低價錢
成件事會合理好多
想問下買咗邊部?可唔可以介紹下?
kindle 基本版

啲體驗係幾好 但冇實體書睇睇下揭前揭後咁方便

買黎去旅行 搭車 扮工 睇書唔錯

屋企睇多既 建議買真書

同埋順極都同手機 平板無得比 係墨水mon 比手機平板mon舒服
想問下係唔係都有得即時查字典?
Kindle 最好
有 好方便

建議入手1000蚊到又唔係好貴

仲送會員3個月

基本上你有睇7-10本書已經值返晒

買返黎唔睇就晒錢
想買boox 7.8" tab mini c,不過7.8“ 睇啲唔係純文字書(冇得調較font size)會唔會太細?
想問下kobo libra 2 買美版係咪一樣買到香港/台灣書
唔好諗pdf
要睇pdf 就上10/13.3
求推介
女朋友比較鍾意上網睇小說
我自己有部Libra 2
佢覺得呢個size ok
Clara個size都可以
有冇reader可以上網睇
最近執左部voyage返黎用左兩個禮拜 勁唔滿意
Landscape又用唔到制 兩粒制又冇得上下掉轉
特登去美國ac remove ads之後返日本ac個廣告又出返黎 用咁多部kindle都未試過咁
Reddit仲吹到kindle機王
Oasis og屌打
買左部oasis 3
請問可唔可以usb 入epub ?
推推先
你要上網or裝app只有android ereader
冇人答你,係因為呢啲每幾頁就有人從新問一次,而從來入post都唔睇intro
唔該巴打
爬過下文了
依家睇緊 Boox / Hyread
你可以帶埋女朋友搵鋪試試啲demo機,睇下流暢度接唔接受到
我用緊gaze note plus cc,睇開hyread library同readmoo,app內下載之後睇係可以嘅
但上網睇文我會用返電話/ipad
我都係咁諗住
不過調翻轉
佢主要上網睇小說
睇親就2/3個鐘

可以買到嘅書反而鍾意實體
如果要手機 Size 可以睇睇 Boox Palma
睇咗20年電子書
完全慣晒
實體書最麻煩係佔用空間
搬屋又好煩
同埋啲書睇完好少翻睇
雖然金庸嗰啲我睇咗三四次
就算屋企有地方擺都唔想擺書
一部Kindle一部電腦搞掂晒
如果kindle 10gen開心使用中,唯一煩少少係無type c

屎忽痕想換新換2021/22好?

oasis 4是咪唔會出?
會,行咗去睇實物,睇pdf梁國雄議員咁

同埋彩色唔太好睇,啲色水好淺偏木質

我最後買咗同價位嘅note air 3 10"3
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞