[選擇困難症]買唔買Kindle/Kobo/e-reader好(17)暨交流區

1001 回覆
21 Like 1 Dislike
如果你一定要android的話,只有文石可以揀
唔一定
我睇日文書淨amazon or 淨kobo都可以
反而想睇lag唔lag/手寫/其他有用功能
但都有太多時間去睇片或試
我真心唔知你工作需要係點
如果你工作只係間中開一兩個pdf望下,咁冇咩所謂,但真係要成日要睇讀A4 size pdf,講緊幾十頁一百頁咁,我覺得分開諗會比較好,我之前就係覺得一部10"睇晒好方便,之後都係分開一大一細
明白
多謝巴打意見
友x scribe $2599
呢個價係咪算抵?
kobo elipsa 2e都要成3千幾
boox note air3 c $4500
友x scribe $2599 16hb premium pen
呢個價係咪算抵?
kobo elipsa 2e都要成3千幾
boox note air3 c $4500
有冇人要二手kindle scribe?
PWS 同 Oasis 基本上重疊
只係剩返實體鍵嘅分別
但反應上PWS好似仲要快啲
我用7.8 既nova air, 開會記野或者draft野用
有時覺得7.8 唔係幾夠空間

如果有錢想換十吋彩色
唔計價錢梗係boox2部新彩色
但太重
如果佢肯cut走啲多餘嘢就好
我見note air3 c同scribe差不多430g
kobo elipsa 2e就390g
好似都差不多
boox係咪快過Kindle好多? kindle我做text selection同查字典慢到想死
都唔好期待太高,boox最多快少少
睇下你買邊部啫,文石啲model多左仆街,最高spec果幾部打機都得,雖然你唔會咁做
poke5, 7 page果啲如何?
知唔知邊度有得試?
呢兩部係最低sepc,雖然普通睇下epub,開kindle app唔會有問題,我仲有部幾代之前nova pro,用落完全冇問題
金雞有得試
最新嗰部855嚟
我買咗Kindle PaperWhite 美版 32GB
電子書16 GB 其實都好夠用,
不過當時買個陣得8GB(廣告版) 同32GB 係美版所以買咗32GB,
16GB 係日版(16GB有分有廣告版-日版&無廣告版-美版)

自己中文同英文書都會睇
中文有時Amazon無就會去Kobo 買然後用calibre放落去Kindle睇
我自己買電子書目的就係得用嚟睇書,想睇書睇得對眼舒服
有夜光,可以放落褲袋唔好太重
部機反應速度唔洗要好快,夠用就得,
Kindle 個速度我接受到,
最緊要唔洗成日差電,因為cpu power勁亦即係代表有機會用電多咗,

Kindle 同kobo (Kobo Libra 2 & Kobo Sage)我都有比較過,
唔係差太遠,但kobo 好快無電,唔夠一個禮拜,
反而Kindle 可以有接近2個禮拜,
以一日睇3-4個鐘左右,
背光長期5格左右,
日頭基本上唔洗開背光,
WIFI 長開,藍芽長熄
現時好滿意
其實電子書都係主要拎嚟睇書,彩唔彩色就好睇個人,
我自己就無乜所謂,我個部係PW Signature
6.8" mon 唔太重,又可以放落褲袋,睇落又唔太細
整體好balance
如果要做嘢jot note 睇pdf 同快其實呢類產品唔係好適合,
另外size 太大就會有機會重同唔方便,
用多幾次你就唔會再想用,然後又封塵
買返嚟就係想成日用

個人見解
明白呀所以都考慮緊
但因為又唔係真係咁急切
所以可以慢慢諗
最近買咗pw sign,不過主要唔係因為wireless charging 係因為無晒16GB
不過都好開心,好好用,重拾睇書嘅快樂,重點屋企無位擺書了
好多鋪頭都有擺demo 機出嚟架
落去感受多幾次同多幾款唔同機
你就捉摸到自己想要咩

希望你早日搵到啦
因為我見note air3 c畫圖啲功能唔錯
對我工作好似都幾有正面影響
不過價錢稍貴
但見elipsa 2e同scribe又好似麻麻地
當然睇書係重點
但如果加少少多啲function又好似幾好
所以都仲諗緊
因為話重嘅話係咪真係咁長時間用手揸呢又好似唔係
Google drive係我嘅書櫃
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞