[選擇困難症]買唔買Kindle/Kobo/e-reader好(17)暨交流區

1001 回覆
21 Like 1 Dislike
kindle開始大落後
唔係有咩原因就買第二間
我搵下先thanks bro
點落後法?
硬件 軟件 價格
功能全部同其他人比唔上

就算Kindle最新既機Spec慢人起碼三年
唯一優點係可以喺Amazon直接買書
唯一優點係可以喺Amazon直接買書

呢個咪就係係kindle嘅存在價值
點解成日有人覺得差spec就會收皮,只要一日仲有人喺amazon買書,kindle就唔會死
有Kindle App,功能比原版Kindle好得多
遲早都係會俾人取代
app功能有咩特別勁
基本Manage書已經容易個Kindle本身好多。。。
有咩分別,咪一樣都係on9分類法,都係冇得做file management,而且你電腦分完一樣可以同步分類去kindle
再者,會願意俾三倍價錢買android ereader嘅人,一定會比買kindle嘅人少
app同原生有咩分別?
我仲未決定到買邊部
你考慮緊咩型號?
睇開/打算睇嘅閱讀平台同文件類型係咩?
睇pdf或者jot notes係咪因為讀書/工作而必要?(因為個人經驗我最後都係用返電腦或者趕急嘅情況係用smartphone

喺開放式e-ink reader上面用閲讀apps個使用感比唔上喺tablet上面用,有機會同原生封閉式平台機差唔多但部開放式機相對上會貴唔少
其實都係kindle/kobo/boox 8-10.3"嘅機
最開始諗住買部kindle pw都係主要睇日文書同雜誌為主
之後上黎追post原來有其他牌子
見kono libra2個設計好似幾好拎(拎過上手)
之後睇埋10.3又好似唔係貴好多不如升級埋
然後睇睇下又有彩色reader
因為工作關係電子note我都有用
不過諗諗下電子note又唔係必需

1. 平時用開amazon買書,所以我講嗰3個平台都可以
2. 主要睇日文書, 有純字但亦有類似雜誌嘅書,所以見有彩色reader又諗緊
3. 8同10.3個重量同價錢好似又差不多,但10.3單手好似好難揸,但我又諗其實一日又唔係會睇到幾個中,主要都係睇車時間睇,所以都諗緊單手揸緊要啲定係大mon好啲

所以諗緊kindle pw/scribe/elipsa 2e/libra2/boox note air3c/tab mini c

但冇用過好似都好難抉擇
利伸工作需要睇大量pdf+有一大一細兩部+一半都係睇日文
如果你本身工作需要大量睇pdf,我勸你直接買A4 size
ereader你用黎間中寫下都ok,太多note用返ipad或者laptop仲實際
彩色技術仲係好初步,有多餘錢冇所謂,要諗就無謂,睇彩色用返ipad啦
如果只係睇小說消閒書,你首要需求係輕便,10"size只會令你唔想帶出街
thanks bro其實我都係咁諗
但想問你你用緊邊部大機?
我想知
睇書嘅jot note功能
同普通寫note嘅功能好唔好用?
因為我睇過yt片例如elipsa 2e可以係書度jot note後快速搵返highlight左嘅野,呢個功能對我幾重要,但未用過任何ereader
我有boox lumi2+nova pro,大機睇pdf,細機睇小說
你介唔介意講你要點jot note,你工作需要定消閒書highlight下
其實都唔算jot note, 只係想睇睇下見到重點highlight住,睇晒之後可以整理重點

同埋方便要搵返個重點有咩內容時用
我指你係睇消閒書定工作睇pdf
本身kindle都有得highlight
工作呀
咁你係睇pdf為主?kindle pw之類你首先唔使諗啦
所以宜家糾結緊8吋定10吋
mon size vs weight vs function
其實10吋我覺得都handle到
我又未必會太長時間拎住黎用
工作需要你會拎住周圍走咩?我用黎睇論文,A4size都係放喺tablet架上面睇
想逼自己睇多啲英文書 係咪有啲型號可以即時查字典?有冇推介買邊部好?
唔會
係屋企/office當然放係枱用
平時都係搭車睇9成都有位坐
咁大細唔係問題,問題只係budget
真係工作需要成日要睇pdf,我會建議直接買A4 size
另外要睇小說之類就買多部細機
scribe
elipsa 2e
note air3c
係咪都係note air3c 最方便同spec最好?
定係黎緊有其他新機?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞