[選擇困難症]買唔買Kindle/Kobo/e-reader好(17)暨交流區

1001 回覆
21 Like 1 Dislike
呢兩日去睇吓先
本身用緊pw,
用耐咗真係好想要實體健
諗緊kobo libra 2定boox page
文石有咩好
真係因為個開放平台
mooink我想試佢部7.8 plus 2c
貴多400有彩色

不過都成3000

有實體鍵又唔算貴得libra 2/oasis
覺得開放平台幾吸引
其實個玩法會係點
即係,無論我係amazon, kobo, readmoo買
都可以好簡單咁放入去呢d平台度睇
定都係要放入calibre轉一轉先得
可以裝呢堆平台嘅app, 轉都慳番,boox 你當部弱d嘅android 機咁玩
即係
無論kindle, kobo, readmoo同google book呢類大brand
裝個app,login,搞掂

咁果D封閉式
係咪就係所謂用自己平台快少少

有冇話邊個開放平台比較好
呢個無研究過
開放平台即係android咁解
boox就係一部用eink嘅android tablet
boox貴,好多人連買kindle都諗一大輪
如果你目的只係單一平台買書睇書,boox係功能過剩
我估我一定唔係
因為我一定係跨平台既用家

我做IT既,amazon多教科書買
例如CISSP呀linux呀program呀,全部amazon最齊最正
但我同時會睇中文小說/知識型既書,所以kobo / google books都有機會

例如,中學有睇既靈俠,我都未睇佢最新果SET靈界警察
咁香港本身已經少人睇書,肯俾成千買部kindle就仲少
與其俾多一倍價錢,大部分人寧願自己download轉格式
的確,好多香港人無呢種引

但作為用家,唔係多平台點都著數d咩
當然,例如文石就貴d
係咪因為佢compatability 高d/快d
最初聽話kindle 睇番kindle書,點都快過其他要轉咁
其實用落分別大唔大
新入手kobo clara 2e, 點連都連唔到屋企wifi (2.4/5ghz 都唔得), 有無解決方法
WiFi setting轉channel試吓
我買左boox poke3
之後覺得中左伏 因為部機睇野成日lag lag下咁好唔順
同埋個kobo app垃圾到不得之了
開放式係好 但都要考慮兼容性問題
kobo個app廢係公認,應該係想迫你買機
poke3慢係因為spec嘅問題,兩代之前嘅型號,仲要係boox最低階嘅機
Sorry記錯我個部上個月先買 係poke5? 總之系列最新個部
想問如果平時睇開中文書,筆直1000左右係咪冇乜得揀,用番ipad 手機仲好啲? 一路睇開實體書,但最近發覺其實實體書有少少貴網上又有免費

btw 書展買係咪都冇得平
kobo Nia / Clara 2E
建議2E,因為質素攞上手就知差好遠
最後reboot咗router就搞掂 thanks ching
Thank you ching一陣落街睇吓實機先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞