[四月新番] 機動戰士高達 水星的魔女 集中討論 (47) 我會永遠陪伴著你,米奧莉奈

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
所以光頭佬上佐神壇, 升級佐, 更貼近"藝術創作", 睬宜家班觀眾都有味
評價唔係真係咁低
池田秀一嘅演說,我ok啊

我有時連seed destiny都開嚟聽佢演說
阿爺個代前面太悶
要去到死紫毛個邊先好睇
老豆由頭到尾好撚好睇
阿仔就不了
Age1,3代製成OVA/劇場版, 然後第2代加多D劇情改成年番, 評價已經更高.
最大問題真係Age1當人弱智

Age2真係好睇

屌水星s1嘅人應該冇睇過Age1
老豆根本就啱曬啲老害想要嘅嘢

要熱血有熱血、要宿敵有宿敵、要普通人打超人有普通人打超人,仲要男主係軍人出身

但係佢哋只會報以一句「垃圾,唔睇」
狸貓因為之後打果陣一定會上到高lv score,所以...

就算佢比一般人更加承受到score既影響都好應該都唔係完全無敵
商業角度考慮紅白絕對唔可以死
D百合廚呢世都唔會再試睇高達
希望可以死之前拉埋班高層陪葬
除咗狸貓仲有邊個頂到咁多gund bit密集射擊再無損反打
應該冇人質疑狸貓駕駛技術喇掛
https://forum.gamer.com.tw/Co.php?bsn=109&sn=603963&subbsn=1&bPage=0

看不懂在演甚麼了...
穩定的收尾爆炸....

西洋劍那邊我真的是傻眼到不行....
這一段是要演甚麼有人懂嗎?

狸貓媽上一集保護了集團
這一集直接集團+議會變成同一方....
這在中文應該叫背刺吧...

米米被狸貓嘴遁
好無聊,她的成長描寫僅僅只有3分鐘
比古古花了好幾集還慘

狸貓媽拿到零號之後的目的不是弄回艾利的身體
而是跑去進攻其他殖民地

我滿頭問號之問號
20集以前的狸貓媽像個司馬懿氣定神閒,看到強者就躲
拿到零號之後智商直接降成巧克力....
這集我看起來根本就是「你敢違抗擁有寂靜零號之力的我嗎」
問號問號
這8年前演過了啦編劇

如果照著20集以前的狸貓媽個性應該是拿到零號就跑去水星圈躲起來了
怎麼可能這樣一直拉仇恨值...
角色的性格全部都崩

狸貓自己的出發點也很奇怪
感覺就是被特務唬了滿臉
狸貓的動機根本對觀眾一點都沒有說服力
如果不看22集爆炸的劇情,狸貓媽跟艾利是想要用零號做成一個艾利可以活動的身體
理論上狸貓根本沒有阻止艾利的理由

而現在第22集爆炸的劇情
怎麼搞到最後又變成征服世界
地球圈怎麼樣又怎麼樣
問號....
地球完全沒有集團或議會的人在住,都是住貧民下等人
這些高等人士怎麼突然開始在意起地球人的死活了
第一季+第二季前半地球人跟宇宙人的對立設定直接就消失了
問號之問號之問號....

明明知道狸貓上那台鋼彈會有生命危險
這些大人每個都是不負責任的,趕快搭啊趕快搭阿
第一季不是每個都在裝的城府好深好深手牌好多,我們站高高的來看狸貓跟那台風靈到底有多會
真的危機來了,狸貓拜託你快搭鋼彈....
問號....
米米被狸貓安慰振作起來之後:「刻痕再加碼刻痕再加碼」
問號....
你邊喊刻痕加碼的那個眼淚的情感是甚麼,我完全看不懂.....

前半帶崩整部劇情
後半看的情緒直接變成:「我看編劇怎麼繼續搞笑」.....
前半掰的太沒有說服力,導致後半整個就像小孩子在玩家家酒
搞得劇中的大人每個看起來都像是弱智低能兒...

而且那群地球寮的
第一次看到的機體馬上就會整備
整群人是天才嗎

窩看不懂.....

巴哈見到嘅神回覆
套嘢真係有咁睇唔明咩
定只係我分唔清佢曲直
我覺得水星有個缺點
就係每次高達出場d畫面動作好撚柒快
普通咁睇跟本睇唔清部高達係咩樣
慢慢比人睇下部機唔得咩
係有呢種感覺
劍擊真係好鳩
風靈主角機變boss機,好有Seed Destiny feel
係 屌你唔出機設圖都唔知成部異靈係點
一齊死咪得
先唔好理點解狸貓連格劍都識
呢度明顯係古古搵個理由借啲意還番holder畀佢
劇內古古主動助攻狸米 劇外明顯致敬元祖阿寶馬沙格劍甚至致敬埋last shooting pose
都冇話好鳩啫
佢要為左呃到百合廚睇下一部(有的話)
要落手都要等下次
水星刀下留人
係人都知佢放水
但同其他人覺得鳩唔鳩無關係架喎你可以覺得正架無問題
狸貓媽拿到零號之後的目的不是弄回艾利的身體
而是跑去進攻其他殖民地

明明有繁中都睇唔明
台仔弱智唔係扮
可能想等20/6 公佈
高達主角無啦啦識西洋劍是常識吧
係咪想放suckdick出黎\
同埋細佬點會打得贏大哥
btw最bgm起歌果下幾有feel,最尾呢幾集終於有番以前既高達feel
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞