[四月新番] 機動戰士高達 水星的魔女 集中討論 (47) 我會永遠陪伴著你,米奧莉奈

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
score係人都上得 只不過上完會死咁解
#473覆咗,麻煩自己睇
唔知係我睇得唔夠仔細定點
我成日覺得依套嘢啲SF設定有啲亂
上面話普通人上到score嘅巴打係咪覺得上score啲紋係血管嚟
#473入面講既野都岩 但係你自己get錯哂
入面無過講身體要有permet 而係渣高達有無permet流入身體

ERI爸爸無做手術所以開到4即刻瓜左
義肢係舉例嚟,至少你都係打針or手術將permet注入去你體內先上到score
我一直係話上score唔係揸高達
score係人都上得 只不過上完會死咁解
#473覆咗,麻煩自己睇
#473入面講既野都岩 但係你自己get錯哂
入面無過講身體要有permet 而係渣高達會有permet流入身體

ERI爸爸無做手術所以開到4即刻瓜左
古爾係咪又要弒親

狸貓唔會最後gg啩
定最後會嘴遁成功說得家姐
https://twitter.com/nowar20011/status/1670399735696596993?s=20

到底還要O多少人才會結束...零式甚麼都沒告訴我...告訴我啊五飛!!
巨劍裝備菊一文字.

即係巴打你覺得呢舊野係個扶手有啲針插落去suletta隻手度,等啲permet流入去suletta嚟控?
乜唔係出前tempest既caliban咩
笑死 一定要插住條喉先輸入到咖咩
就算以你理論就算身體有permet一樣要插針咖
喺patpat到入
你當藍芽咁你個身有部機有咪通訊到囉
你剩係睇過鐵血孤兒? 一定要插喉同做手術

X GUNDAM同UC堆浮遊炮洗唔洗插住條喉用呀
依家水星的魔女個技術就係類似X GUNDAM不過有副作用版
而強化人係加強副作用既承受能力 正常人上4即死 強化人上4只係好辛苦 但長期渣高達一樣會死
從來無人講過要放舊permet放身體先渣到高達
明你意思 機同人點都要有個聯繫 唔會隔空就連到部機

而將Permet注入人體用以擴展身體機能(現代專用名詞叫人體增強Human augmentation)呢項被視為係人類能夠自由進出宇宙嘅基礎

而套劇一直都冇畫面講呢個”加工”過程
你睇零集都話特別改造
好大可能經過簡單注射帕 就可以做到呢點
唔需要你都講既手術去”改造”

“改造”大家共通認知係用黎頂高permet score

btw 套野真係冇提過 你提出呢個觀點係唔錯
等外傳/劇場版/設定集再解畫
小說有講打針
但就唔知關唔關事
巴打你舉例嘅都係腦波直接控制點類比啊
permet係礦物嚟,呢套嘅設定係基於permet個體之間有共享資訊嚟做基礎,咁你個人冇permet點同部機共享資訊啊
暫時結論係
細佬一係開唔到score, 當部戰騎係普通MS咁揸, 俾古古屈機死
一係開到score, 自爆燒死

我地下集開估
官方快啲出設定集, 依啲細節位真係好模糊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞