[D473-] 抗俄衛國 161: 烏軍全線反攻

1001 回覆
37 Like 4 Dislike
打黎做乜鳩?
風雲谷聽政治唔錯,軍事就真係好差
鮑生對歷史同軍事好有興趣 但應該唔熟現代軍事 論點拾人牙慧
成日就係二戰個時俄軍美軍日軍乜乜乜 所以依家物物物
兩者係無必然關係 而現代戰爭成個都改變晒
背後顯示出對現代軍事數據同知識下貧乏,歸納往績講依家
同大陸人講俄仔二戰唔怕燒人命 依家都唔怕一樣
多謝啟示
你返去武統台灣啦

幸你老母福
徐州單嘢全個支那鬼國轟動
但個女人都仲未救出黎
無消息

依家bbc等等外國新聞報道哂
繼續攬住個開幕禮打飛機

台灣被收復之後
台妹分分鐘都被人拐入深山生仔
分香港優先我唔介意武統

https://lih.kg/bhnBvyV
講俄仔燒人命,又真係可以拎二戰黎講喎
有冇效係另一回事。
係可以拎黎講
問題係佢個種論調通常都係以前成功,依家都好大機會成功
大意係咁啦,反正佢軍事方面聽落冇咩營養
一向佢地唔熟軍事
海灣戰爭已經美完呈現精確同射程有幾重要

不過打車臣又確實係二戰打法堆屍海打贏
當年車臣反抗軍同黑寡婦都好出名,香港都有報
二戰都就黎90年前
今時今日仲堆屍流,大把方式搞掂呢啲真係聽完當笑話算
俄狗咪用緊現代武器,二戰思維,打一場一戰水平嘅戰爭
呢個係因為政治問題而來必然嘅結果。
獨裁者要嘅係政權,軍權只係用黎維護政權,
所以只係近京嗰堆夠忠誠同勁就得,
其他山高皇帝遠,太勁反而係個隱患,對佢地貪腐亦都會採取一個隻眼開隻眼閉態度。
到打人嗰陣,除咗忠誠精銳嗰理之外,其他都係好似古惑仔劈友,吹雞參與,充撐場面,扮下聲勢浩大,到而家真係要落場劈咪見晒底牌,冇能力冇技術咪堆屍囉。
所以某國一打,一定鬼哭神嚎,無限人頭
所以唔好留港
https://twitter.com/military_idv_tw/status/1668457470057152512?s=46&t=tSp8vYYm5jN-e5PkLBlOWA

俄軍覺醒
殺長官之後逃亡
歷史上有邊次戰爭大規模出現呢?
1917年既法軍
當自身生命受到威脅,再加埋自己畀督戰隊殺死傳到自己耳邊

唯一保命仲有彈藥時殺返督戰隊逃走或者投降

你諗下班督戰隊有如花生友, 去前線打生打死唔關佢事

到唔夠彈又幫唔到手 仲要畀花生友補刀殺死

怨氣仲唔大過lin
等睇克里米亞攻防戰先至係主菜
https://twitter.com/new27brigade/status/1668510882836672514?s=20

612後搧動打示威者義士, 之後潛逃佐去加拿大的石鏡泉同理. 一樣係搧動恐怖襲擊.
唔好外判自己個腦出去啦.....
本PO會提供比較可靠的open source fact, 但請巴打們自行用tools and methodologies去分析.

呢度所有的personal opinion (包括我自己opinion的在內), 亦唔鼓勵想都唔想就採納/拒絕, 本po係希望audience帶腦, 獨立思考.
赫爾松如果完全收復,克里米亞根本冇得守,最難攻嘅應該係盧甘斯克。
https://twitter.com/Military_idv_tw/status/1668587902304129032?t=aquqVbjZyIZo2OlyPCEniA&s=19

1. 呢份doc original sources 出自邊度,需要確定真偽。
2. 需要俄 > 英翻譯成分doc。

冇辦法做到以上兩點的話,大家聽住先,保持距離。
鮑sir講既野無錯, 佢講既係二戰歷史,
但能唔能夠應用喺現代戰場或烏克蘭戰場,
就要自己去判斷.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞