[D473-] 抗俄衛國 161: 烏軍全線反攻

1001 回覆
37 Like 4 Dislike
會似舊年刻松方向咁慢慢磨, 不過今次難度比刻松更高.

扎波羅熱方向係一場硬仗來的.

所以我會期待8月左右, 再來一記斯瓦托夫, 克里門納左勾拳
宜家係俄烏前線, 比拼鬥快調整攻防戰術.

俄烏雙方都證明佐: 喺雙方都冇空中優勢下, 單靠裝甲旅9衝係冇用的, 大家都係挑戰緊ISR, 精確打擊, 與點樣迴避喺敵人的無人機監視 + 精準火砲下進行作戰任務的課題.

烏克籣對呢個課題的解法係: 夜戰, 用高科技
俄羅斯呢個課題的解法係: 堆更多人, 進行更多波次的重覆衝擊, 用物量暴力夾硬撞爆/撞散敵人.
9龍治水我直接block佐
其實唔慢,每日都有進展,
唔好成日諗住可以伊久姆大捷。
烏軍一樣會失敗,會有傷亡或者俘虜,
畢竟地雷海唔容易過,俄軍亦有精銳部隊
但整體而言係有優勢。上面篇文章係有講,
就係情報優勢
美國佬一直對會飛嘅大型載具都唔多想提供,淨係將阿富汗嘅Mi-17過咗俾烏軍,同埋民間捐咗一架UH-60A俾UA政府用

另外美國平價賣多幾架UH-1Y同AH-1Z俾捷克,換捷克啲Mi-24俾烏克蘭

都係後勤問題啩,所有識得飛嘅都坐底要大量parts,俾啲起手即刻可以用嘅會意義大啲
但亦唔係"絕對"的情報優勢, 如果係絕對的情報優勢, 就唔應該出現#688的情況, 烏克籣成個攻擊隊團滅.

吹毛求疵, 唔單止戰略, 整體局勢, 連戰術上的飛機都唔想俾俄毛任何機會打的小弟個人感想, 呢種"感情"的矛盾, 如巴赫穆特, soledar攻防戰時一樣.
成日都有俄毛放負㗎啦,當幫下布甸狗卦
主要問題, 係冇"聯合打擊"的北約旅, 唔係真正完整力量的北約旅: 處於制空權相爭不下的戰場上, 就算係換成北約部隊上, 情況都唔會比47裝甲旅好好多.

BTW, 北約同美國唔需要面對"制空權相持不下"情況進行地面作戰呢個課題, 反正佢哋的解法就係: 咁咪攞番完整空中優勢先打地面戰攞

對手係外星人的話, 我就睇北約同美國呢種作戰思維點死
俄軍要炸直升機係容易好多, 單兵武器都做得到.
上年3月馬立波圍城戰, 好多直升機冒險補給,
結果俾俄軍打晒落黎.
打仗係咁㗎啦,有幾可好似海灣戰爭咁咁快打完
單兵防空武器=直升機殺手, 俄烏雙方都有.

最後都係講雙方野戰防空點配合咁解. 整體而言, 呢個係對直升機唔多友善的戰場.
烏軍係有情報優勢, 但唔係打一個盲佬, 人地都會發現你.
猶其喺地雷陣, 掃雷過程會有聲響.
強攻一定有傷亡, 仲會好撚大.

btw, 我唔覺得有F16會有大改變. S400唔係食齋,
除非配合大量AGM88炸晒佢啲防空系統.
今年收復到紮波羅熱算偷笑.
分別只係睇要追求"完勝"定"接受到一定損失下的勝利".

要追求"完勝", 唯一方法就係靠西方戰機奪回空中優勢, 但缺點係"遠水不能救近火".
俾D自信, 刪除佐"除非"呢個字佢

但, 俄羅斯亦會進化, 越戰時期佢哋已經懂得教北越唔好成日開雷達, 迴避反幅射飛彈的戰法.

算後都係空中戰機與防空系統, 獵人與獵物捉迷藏的玩意, 落到場比拼的係雙方的戰法, 訓練, 同臨機應變的實力.
客觀來講, 除番開由南到北, 成千公里的反攻成果來講. 47旅呢部分的損失係"可接受範圍"內. 最少交到的功課已經超過俄羅斯唔少.

只不過係俄羅斯有心針desk, 喺Orikhiv方向重點布重防, 重點招呼"北約旅", 然後再俾俄手幫手宣傳戰果咁解.

我的意見係: 我心中都係追求"完勝"主義者, 唔想俾俄羅斯任何打飛機的機會, 但客觀上烏克籣唔係直正的北約, 佢哋係邊打邊北約化, 轉型過程中天殘地缺, 加上烏克籣的對手始終係俄羅斯, 我哋唔應該攞"追求完勝"的標準檢視烏克籣的戰損.

當然, 睇到俄毛利用烏克籣某幾次失敗進攻打飛機, 我真係好撚唔開胃攞!! 但鬼叫烏克籣未係去到真正的北約實力咩
美國傳媒報呢啲野出黎, 唔係睇淡,
某程度係美國政府幫烏克蘭升級既前奏黎,
搵傳媒放放風先, 然後大眾接受左先再課金新玩具,
減少大眾對美國課金既反應. 你睇佢幾次課金之前,
都會有傳媒出文章講下烏克蘭有幾艱難.

玩傳媒, 民主黨堅係叻, Donald Trump其實應該要學.
唉, 重點就係呢度:

明明你我一早就睇到有升級的必要, 但都要烏克籣真係經歷困難 > 營造民意 > 然後先再升級.

有好多嘢早D進行的話, 呢D損失本來係可以避免的, 呢個問題上我同周子定意見一致: 假如烏克籣舊年年中開始訓練愛國者, F16, 烏克籣人就唔使經歷冬季斷電之苦, 仲有47旅都唔會損失咁嚴重, 更唔會俾華格納衝鋒屈機.

我吊佢老未呀!! 西方世界的人民同政客係唔係咁撚PK, 係唔係一定要先親眼睇到烏克籣人的苦難同問題, 然後佢哋先會take proper action呀!!
一路我都話北約都係唧牙膏式支援
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞