[D473-] 抗俄衛國 161: 烏軍全線反攻

1001 回覆
37 Like 4 Dislike
先唔講譯唔譯到英文, 就算譯到, 咁大既命令,
張紙居然無chop無簽名??? 我諗好大可能係fake news.
又或者係烏軍放出黎等佢地自相殘殺.

如果普京要郁wagner group,
只要郁左普利戈津就得, 洗乜搞咁多野.
炸水壩, 自斷克里米亞水源更加係普京最蠢的一步.

就算大壩重新落入烏克籣手上, 基於人道(克里米亞平民)需要, 烏克籣都唔會輕易斷供水. 宜家好啦, 普京你自絕克里米亞生路, 到時唔使刻意強攻, 剩係斷埋克赤大橋, 克里米亞的人+守軍就會自己因為缺水缺糧食而崩潰.
佢預左棄架啦
但棄之前將佢毀滅咁解
不存在
應該係新台灣國防都spot 到份doc有問題,先收番個tweet。
FA呢幕無嘅
越戰fragging
冇外判,我唔識軍事嘢,要聽吓各種觀點,如果講足球我就唔駛靠聽啦
打得入少少就已經係海馬斯既射程範圍
屌你拜登仲唔比ATACMS

https://acoup.blog/2023/06/09/fireside-friday-june-9-2023/

篇文主要係講俄軍紙老虎嘅情況 可能唔係個別例子,更大程度同戰爭喺當今社會嘅角色有關
喺工業革命之後,戰爭係弊大於利,因為破壞力大幅提升,而且經濟利益上嚟講,與其搶地搶人,不如攞啲錢去投資基建好過;反正你搶咗個地方返嚟之後咪又係要畀錢管
故此主動挑起戰爭係一種社會文化上嘅惰性

加上要維持戰鬥力,要做好多政治上困難嘅決定:要揼錢搶人才,徵兵,治軍從嚴又容易得罪人

個結果就係大部分國家都無誘因維持足夠嘅軍隊戰鬥力
民主國家的話,軍隊通常都係做人道救援,真係打仗就靠美國佬
獨裁國家的話,啲錢就去晒做維穩費

少數例外就係嗰啲敵國環伺嘅國家 eg 以色列 台灣 東歐諸國
又或者世界警察 aka 美國
台灣都可以係最下除名
如果你聽過其他軍事頻道, 你就知風雲谷唔啱講軍事.
劉仲敬講過共產黨話中國和平演變既話就會變成美國附庸國既無錯既

因為主權國家其中一個指標係有無能力發動戰爭,但係廿一世紀既今日好多國家已經將防務責任推俾美國,中國一和平演變就會好似歐洲咁將防務推晒俾美國
好似天氣報告就快會落大雨
美國已經出聲話畀多批車加貧鈾彈CLS國家
美國仲有大把貨未俾
m1一架都未交貨

佢求其開一個倉
已經夠填烏克蘭呢幾日損失嘅裝備
咁先係推起經濟 (軍工)
上網睇有啲陰謀論就係拜登想拖

大選打打戰爭牌
但係𠵱個時候比侵侵共和黨上可能仲多變數 對烏克蘭不利
就係到臨選先畀批大貨去谷支持度
https://www.ptt.cc/bbs/Military/M.1686673853.A.46E.html

更多的NASAMS飛彈
更多的刺針
更多的海馬斯火箭
更多的105mm與155mm砲彈
15輛布萊德雷步兵戰鬥車
10輛史崔克裝甲車
更多的標槍
更多的拖式
更多的AT-4
超過兩千萬發的子彈與手榴彈
更多的清障炸藥
戰術安全通訊設備
各式備用零件與戰場設備

又多番M2去去駁殺

https://twitter.com/secretsqrl123/status/1667379877366972418?t=4FiQnd76yK2ugHUITK8BOQ&s=19
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞