[D473-] 抗俄衛國 161: 烏軍全線反攻

1001 回覆
37 Like 4 Dislike
我諗波斯尼亞既人民應該會好妒忌烏克蘭人.
但都唔係刻意"唧牙膏", 而係民主社會的遊戲規則本來就係咁. 就算有"先見之明", 我哋都冇任何辦法加速.

所以有時我真係好撚討厭呢點: 有D嘢遲佐就係遲佐, 損失已經出現, soledar同巴赫穆特被滅城, 46同47旅俾俄羅斯屈機. 物資損失可以補償, 城可以重建, 但死去的人點都無法再復生, 人們經歷的傷痛亦要大量時間去復完.

唉, 人類總是如此, 呢個亦係我哋選擇的民主社會, 由普世價值基礎建立的國際秩序的"極限".
進步佐, 反應快佐, But not enough. 呢個係我個人意見, 人類係應該追求"更完善".

提督唔好成人攞舊"最臭的屎"同舊"冇咁臭的屎"比, 只係停喺呢點的話, 人類係唔會繼續進步的.

應該咁講: 有時我哋的思維如同當年陳巧文一樣, 行得太快太前, 人類整體未跟得上我哋的腳步.
giotto: 47旅被全滅, 100架leopard 2 destroyed and 500 bradleys destroyed

2000人被俘

source: trust me bro
紅巴, Giotto條俄毛spread fake news, 誇大數字, 直頭disinformation就算9數啦.

但有比較準確的confirmed loss, 我哋都要接受. 呢度立場係親烏, 但我哋唔會嘗試隱瞞不利烏克籣的資訊, 面對問題 > 檢討 > 唔好再重覆相同錯誤先係重點.

我個人唔prefer用蒙哥馬利模式, 強行突破Orikhiv方向防禦攞
我串緊佢呀屌
非洲黑鬼不嬲嘥撚氣
睇返當年國共,韓戰,越戰
都係共產黨一跌入下風就叫人和談
BTW, 擊退47旅進攻, 俄羅斯亦要付出兩日跌4架Ka-52的代價

俄羅斯空天軍真係神風敢死隊來的.
我從未講過:
47旅被全滅, 100架leopard 2 destroyed and 500 bradleys destroyed
2000人被俘
呢個亦係我勸人移民既原因.

你留港, 要等西方救你, 可能係十年八年後.
就算你仲有命, 你既心靈都唔可能好似而家呢一刻一樣,
經歷過文革既人, 一係變行屍走肉, 一係永遠心靈創傷,
再唔係就變成徹頭徹尾既加害者, 又或者既係加害者亦係受害者,
親人變仇人, 朋友變敵人, 香港人根本唔知自己留港要面對啲乜野.

btw, 其實以西方社會既架構黎講, 其實今次已經係超快,
好難再push佢行快多幾步. 係英美一開始下定左決心,
加埋歐洲民意, 先推郁左"須"靖主義既德國, 然後推郁歐盟.
睇739, 條友係mon緊post.

btw, Giotto巴打其實係咪喺KK園打緊工?
夜晚洗唔洗幫啲大佬含? 我地洗唔洗幫你報警求助?
D負評入晒佢數啦
BBC自己track嘅confirmed俄KIA
80年代果陣係有,陸軍有好多野戰防空一齊跟住行,不過一早裁晒
你睇荷蘭臨急臨忙買番NASAMS
德國送Gepard都要東併西湊
比利時夠膽死無防空單位
美國自己復仇者都無點送
歐洲以前堆羅蘭2型叢樹都唔知係咪拆晒
你地要多啲入黎,先好話自己“一路話”
幾個月都唔見人,搞到得番兩大中二病喺呢個post度
烏克蘭都有啲鷹式,唔知可唔可運上前線補住47旅
其實要成套防空系統圈, 跟住地面部隊一齊推前:
愛國者 -> 主防彈道飛彈, 巡航飛彈
NASAMS, IRIS-T -> 主防巡航飛彈, 戰機, 直升機
法國眼鏡蛇, 復仇者, 獵豹 -> 主防大型自殺無人機, 柳葉刀等等.
其他電子戰系統 -> 防偵察無人機, DJI等小型無人機system.

當然敵人亦會嘗試用火砲系統, 或者鬥獸棋咁針對性地對付敵人的防空系統:
愛國者, NASAMS, IRIS-T大型防空系統 -> 以不對稱方式用小型無人機, 柳葉刀擊毁.
法國眼鏡蛇, 復仇者, 獵豹, 其他電子戰系統 -> 用佢哋應付唔到的彈道飛彈, 戰機區域外遠離空對地飛彈攻擊.

以上的防空系統如進入多管火箭, 火砲射程, 通通可以用無人機偵察 + 152mm火砲/多管火箭打擊.

講到尾始終離唔開落到場時, 雙方ISR, 與及機動防禦, 移動等比拼.
原來俄軍咁大損失

At least 159 fighter pilots have also been killed, according to the count. These cannot be replaced on a practical timescale: it takes a minimum of seven years and millions of dollars to train them.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞